Proiectul legii economiei sociale a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii încă de la sfârşitul anului 2011, după ce societatea civilă a exercitat presiuni. Dacă în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană economia socială este susținută prin subvenții de la bugetul de stat și local, cu până la 50-70%, în acest moment, în România există legislaţie specială doar pentru instituțiile numite unități protejate autorizate, care angajează minim 30% persoane cu dizabilități (Legea 448/2006).
„Economia socială poate da o şansă pentru cel puţin jumătate din România, blocată în comunităţi şi sate, care nu sunt încă atât de vii pe cât ar putea să fie”, susţine Codrin Scutaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Domeniul social pe care îl gestionează Scutaru este strâns legat de domeniul economic: „De la noi se aşteaptă un semn pentru locurile de muncă, iar noi, ministerul, trebuie să facem eforturi să ajutăm economia pentru a le crea”, spune el.
Legea economiei sociale se referă la crearea unui al treilea sector – cel aflat la graniţa dintre mediul public şi cel privat. Este un sector care „ia din zona de marginalizare grupuri vulnerabile şi le aduce în zona activă”, explică oficialul. Altfel spus, întreprinderi de inserţie socială, facilitate de stat, dar create de grupul respectiv în zonele pe care le stăpânesc – de exemplu, meşteşuguri.
Proiectul de lege a economiei sociale a fost dezbătut recent în comisiile de specialitate din Senat, iar curând va trece în Camera Deputaţilor. Legea Economiei Sociale va defini pentru prima dată economia socială şi va reglementa modalitatea de atestare ca întreprindere socială. De asemenea, va defini măsuri de sprijin a acestora.
Pentru că una dintre problemele majore este finanţarea, statul poate ajuta cu un anumit tip de subvenţionare, o facilitate fiscală, un credit social acordat de bănci în alte circumstanţe decât creditul comercial. Raportul de recomandări al Economiei Sociale România 2013 arăta că la noi nu există o politică bancară specifică iniţierii, susţinerii şi dezvoltării economiei sociale, tocmai pentru că lipseşte o reglementare a sectorului.
Secretarul de stat îşi doreşte ca Legea Economiei Sociale să fie aprobată de Parlament până la mijlocul anului curent. „Aş vrea ca anul acesta să avem primele exemple de întreprinderi sociale de succes pentru grupurile vulnerabile şi pentru mediul rural”. Scutaru susţine că un obiectiv al Ministerului este refacerea locurilor de muncă ce au dispărut din zona IMM-urilor între 2009-2012. Potrivit statisticilor, în total s-au pierdut 700.000 de locuri de muncă în acea perioadă.
Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.
Vezi aici ce alte articole mai cuprinde ediția specială despre economia socială