Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Afaceri |
|

Perspectivele locului întâi – Ion Țiriac

Cel mai bogat român își face ordine în afaceri.  Care vor fi prioritățile anului 2016?
Ion Tiriac

Cu doi ani în urmă, la apariția lui Ion Țiriac pe lista oamenilor de afaceri care trebuie urmăriți pentru a înțelege încotro se îndreaptă economia românească, Forbes România menționa ca argument principal revenirea lui Ion Țiriac cel ofensiv, după ce primii ani de după criză îl aduseseră pe Ion Țiriac cel defensiv.

O mare parte dintre afacerile sale se concentrau în domenii legate în mod direct de consum – auto, comerț, financiar, imobiliare – iar consumul se prăbușise în România și în restul lumii deopotrivă.

În ultimii doi ani, însă, Ion Țiriac a fost mai activ ca niciodată, atât la vânzare, cât și la cumpărare. Cea mai mare și, în același timp, vizibilă tranzacție a vizat participația sa la UnicreditȚiriac Bank. Omul de afaceri a ieșit complet din afacerea pe care a fondat-o la începutul anilor ’90, numele Țiriac ieșind oficial din titulatura băncii aflate între cele mai importante de pe piața locală.

De asemenea, Țiriac a ieșit și dintr-o altă afacere care transformase piața românească: Metro Cash & Carry. Practic, în 1996, Metro era primul comerciant internațional de top care miza pe piața românească, primul magazin fiind deschis în imediata apropiere a Aeroportului Otopeni, pe unul dintre terenurile lui Ion Țiriac. La petrecerea aniversară de 20 de ani a companiei, care va avea loc în acest an, omul de afaceri român va fi doar unul dintre invitați, nu va mai figura printre acționari. Estimările din piață plasează la circa 70 de milioane de euro prețul cu care Țiriac a vândut participația sa de 15%.

Omul de afaceri a declarat că nu are de gând să se retragă de la AllianzȚiriac, o afacere care îi aduce milioane de euro anual din dividende. Țiriac este în prezent al doilea acționar al companiei, după grupul german, cu mai mult de 40% din acțiuni. Și în acest caz este vorba tot de o firmă construită de la zero, al cărei pachet majoritar a fost vândut ulterior gigantului internațional Allianz.

16 pentru 2016

VEZI AICI CARE SUNT CELELALTE PERSONALITĂȚI CU POTENȚIAL DE A SCHIMBA MODUL ÎN CARE ARATĂ ANUL 2016

Țiriac rămâne activ în domeniul comerțului cu mașini, omul de afaceri fiind cel care a adus în România mărcile grupului Daimler și Ford, dar și mărcile Mitsubishi, Hyundai, Jaguar și Land Rover. Ulterior, prin intrarea în mod direct a germanilor și americanilor pe piața locală, omul de afaceri a fost recompensat pentru a renunța la activitatea de import, rămânând însă unul dintre cei mai importanți comercianți de mașini din România. Anul trecut, omul de afaceri a preluat de la Călin Popescu Tăriceanu spațiul pe care-l ocupa dealerul Ford din zona Băneasa, dar a relansat și muzeul care-i poartă numele – Țiriac Collection – care conține o parte din mașinile sale de colecție, o listă care crește în fiecare an cu piese speciale care valorează,
de cele mai multe ori, sute de mii de euro fiecare.

Ion Țiriac a primit două premii internaționale

Nu în ultimul rând, Țiriac are planuri importante în dezvoltarea în zona de energie, în ceea ce privește o rețea de câteva sute de benzinării, iar acum, după vânzarea acțiunilor sale la bancă și rețeaua de magazine, are și banii necesari.

Una dintre cele mai puternice divizii ale Țiriac Holdings rămâne cea imobiliară, omul de afaceri achiziționând suprafețe importante de teren încă de la începutul anilor ‘90, dar nu în scopuri speculative ci pentru dezvoltări imobiliare. Printre proiectele Țiriac Imobiliare se numără proiectele rezidențiale Residenz și Stejarii, dar și proiecte de centre comerciale, industriale și clădiri de birouri. Între timp, omul de afaceri a cumpărat părțile unor dintre partenerii săi și este în diferite faze cu mai multe proiecte.

Cifra de afaceri pentru principalele activități din cadrul grupului Țiriac a crescut anul trecut, conform unei estimări făcută de Dragoș Dinu, directorul general al Țiriac Holdings, cu 18%-20%, depășind așteptările inițiale și ritmul mediu de creștere al piețelor respective.

Ion Ţiriac a fost primul român care a apărut în 2007 în clasamentul miliardarilor din întreaga lume alcătuit de ediția americană a revistei Forbes, ocupând locul 840 dintr-un total de 946 de persoane. Averea sa era atunci estimată la 1,1 miliarde de dolari și lua în calcul doar informațiile publice, având în vedere că omul de afaceri nu a dorit să ofere alte informații legate de activele sale din afara României, cu excepția turneelor de tenis. În cea mai recentă ediție a topului Forbes 500, editat de Forbes România, Ion Țiriac avea o avere de 5,4 miliarde de lei, fiind cel mai bogat român, o situație care pare foarte improbabil să se modifice în următorii ani, pe fondul problemelor pe care le au mulți dintre cei care ar putea aspira la primul loc.

CITEȘTE ȘI: Ioan Niculae și Ion Țiriac, în topul miliardarilor planetei

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii