Ce mai înseamnă provocare pentru CEO-ul OMV Petrom? Gestionarea extrem de complexă a stakeholderilor. „Avem acţionari foarte diferiţi, un acţionar industrial, apoi statul, un fond de investiţii, plus piaţa de capital. Toate aceste categorii au alte obiective, alte aşteptări, aşadar numai alinierea acţionariatului e o provocare în sine. Nu în ultimul rând, trebuie să jonglăm în permanenţă pentru a armoniza interesele celor 17.000 de furnizori, cu numeroasele categorii de clienţi, cu aşteptările autorităţilor, angajaţilor, sindicatelor, media. Nu avem o clipă să ne plictisim.“Pe de altă parte, e ceea ce i se potriveşte cel mai bine doamnei Gheorghe, care mărturiseşte că la un moment dat a cochetat şi cu ideea de antreprenoriat. „Pe când eram la Londra (…), după o perioadă de activitate bancară, erau diverse oportunităţi şi, trecând prin producţie, apoi macroeconomie şi sistemul bancar financiar, am avut acest sentiment că aş putea face ceva, deoarece asimilasem atât de multe idei, îndemânări.” A rămas la management, pentru că antreprenoriatul e o aventură care porneşte de cele mai multe ori de la zero. „Eu îi respect şi îi admir enorm pe antreprenori, pentru riscurile pe care şi le iau şi pentru răbdarea de a creşte un business în timp, care m-au fascinat. Dar ca personalitate, eu am avut vocaţia lucrurilor care presupun complexitate. Nu sunt omul care să o iau de la zero, totdeauna am construit pe ceva asimilat în perioada anterioară, pe o bază.”Cât despre succes şi influenţă, CEO-ul Petrom crede că succesul e legat de rezultate, de realizarea obiectivelor de business, pe când influenţa vine din „felul în care ai atins succesul, din acel «extra mile» parcurs, dacă ţi-ai folosit nu doar diligenţa, ci şi creativitatea.“ De altfel, influenţa e mult mai puternică atunci când vine de la un grup de persoane cu aceleaşi valori, precizează doamna Gheorghe, parcă pentru a veni în sprijinul ideii de top al femeilor influente.
Cu 17.000 de furnizori şi practic toată populaţia României drept clienţi (posesori de maşini, consumatori de gaz sau electricitate), influenţa Petrom şi a managerului său pare să se încadreze într-o categorie fără concurenţi. „Nu e vorba neapărat de influenţa prin producţie, ci prin felul în care producem. De aceea cred în vocaţia de « role model » şi influenţator a Petrom”, spune Gheorghe.
În mod concret, de pildă, descoperirea de anul trecut de către Petrom a unui zăcământ de gaze de 3-6 ori mai mare decât consumul anual al României va avea un impact enorm asupra societăţii româneşti. Pe de altă parte, Gheorghe vorbeşte cu entuziasm despre influenţă la alt nivel, mai exact prin dialogul în premieră iniţiat cu reprezentanţii sectorului energetic (companii private şi de stat), cu producători şi transportatori, pe de o parte, şi consultanţii şi Academia Română, pe de altă parte. Scopul a fost de a alinia principiile de bază ale dezvoltării sectorului energetic pe termen mediu şi lung. „E o manifestare de influenţă pe care cred că toată lumea o va considera benefică, pentru că am conturat viziunea şi principiile sectorului nostru, un factor esenţial de creştere economică pentru România”, explică Gheorghe.
Managerul susţine însă absoluta necesitate a stabilităţii care poate veni de la un sistem de reglementare şi fiscal predictibil, care să încurajeze investiţiile. „Există un potenţial ca economia românească să revină pe creştere, deoarece suntem printre ţările europene care am beneficiat de o consolidare fiscală”.
GALERIE FOTO: 50 cele mai influente femei
Citeşte şi: Puterea femeilor, noua normalitate. 50 cele mai influente