FacebookTwitterLinkedIn
Cea care conduce liderul pieţei de leasing din România, precum şi Asociaţia Societăţilor Financiare consideră că e important „să fii un profesionist curajos, pozitiv şi comunicativ”. Crede, de altfel, că felul său de a fi a contribuit la propunerea sa pe posturi de mare responsabilitate.Antoaneta Curteanu a refuzat în 2010 un post de coordonare la Viena pentru a prelua compania de leasing din România. „În anii aceştia compania a avut rezultate foarte bune, s-a restructurat după criză, dar am  reuşit să ţinem oamenii foarte buni în companie şi am readaptat modelul de business. Mă mândresc cu asta şi, evident, nu regret decizia de a fi rămas”.Recent a schimbat stilul de management într-unul bazat pe coaching şi cel mai nou succes îl vede nu în cifre, ci în echipa sa şi noua cultură constructivă pe care au adoptat-o. „Am luat un premiu de HR după acest coaching şi ni se pare că am contribuit la dezvoltarea fiecăruia dintre colegi, chiar şi pe plan personal. Când lucrezi într-un mediu în care încrederea e mare şi echipele se consultă între ele,  performanţele  cresc foarte repede.” Curteanu consideră că influenţa unui lider ar trebui aplicată în acest sens, pentru a aduce o schimbare pozitivă în modul de a gândi al celorlalţi. „Ar fi bine dacă fiecare ar putea schimba lucrurile în bine în jurul său”.

Piaţa de leasing a avut o creştere modestă anul trecut faţă de 2011. „În ciuda potenţialului semnificativ, s-a înregistrat o creştere de 5% a volumelor de tranzacţii noi finanţate”, explică Antoaneta Curteanu. „A fost un an volatil, greu, cu multe schimbări politice, care au afectat proiectele şi investiţiile în echipamente şi maşini.  Zona de vehicole a rămas preponderentă (70%), echipamentele au crescut şi ele (26%), zona de real estate a rămas timidă (7%), investiţiile imobiliare scăzând dramatic. Zona de recuperare a devenit în schimb o parte importantă a activităţii”.

Anul 2012 a adus pentru compania pe care o conduce contracte noi de leasing în valoare de achiziţie de 275 milioane de euro şi un profit de 7,9 milioane de euro, provenind din cele trei linii de activitate: leasing financiar, operaţional şi intermediere de asigurări.

Ca membră a European Professional Women’s Network, Curteanu a observat că, adeseori în mediul economic românesc, deciziile legate de strategie sunt luate de femei. „După părerea mea sunt din  ce în ce mai multe şi mai influente, pentru că s-a demonstrat că acolo unde femeile  fac parte din board, rezultatele  sunt mai bune, datorită prudenţei şi  loialităţii doamnelor. În comitetele de risc, de pildă, sunt multe doamne, noi chiar acordăm o mare importanţă analizei de risc şi avem multe colege extrem de bune, care influenţează deciziile mari.”  Iar succesul lor nu le împiedică să aibă grijă şi de viaţa personală şi hobby-uri. „Încerc să mă inspir de la ele”, spune cu modestie Antoaneta Curteanu.

GALERIE FOTO: 50 cele mai influente femei

Citeşte şi: Puterea femeilor, noua normalitate. 50 cele mai influente