Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

5 vești potențial proaste pentru bănci

Băncile par că au declarat doliu din cauza iminenței dării în plată. Dar veștile rele ar putea continua.
Bănci

Dacă bancherii credeau că legea este un motiv suficient de puternic încât să-i determine să-și asume o imagine de cioclii, iată alte cinci:

1. Extinderea principiului dării în plată la creditele de nevoi personale. Conform actualei încercări legislative, există un anumit fel de discriminare între clienți – cei care au garantat cu imobile pot fi executați silit doar în limita imobilului ipotecat. Pe când cei care au luat credite de nevoi personale se pot trezi cu proprietățile imobiliare executate silit, fără să existe o limită. Următorul pas logic după legea dării în plată ar fi interzicerea completă a executării silite a bunurilor imobiliare atunci când nu a existat ipotecă.

Ce urmează după darea în plată?

2. Conversia valutară la cursul din momentul acordării creditului. Semn că nu tot timpul România are „cea mai dură lege”, asta s-a întâmplat deja în mai multe țări europene. Era pe punctul să se întâmple și în România, dar „s-a negociat” în sensul de a se ajunge la înțelegeri cu grupurile de clienți foarte expuși. Dar de vreme ce se presupune că problema „s-a rezolvat”, băncile n-ar mai avea nici un motiv să se opună unei astfel de conversii, pentru portofoliul de credite care n-au avut parte de nici un fel de renegociere între timp.

3. Limitarea
comisionului la plata cu cardul. Acum, de fiecare dată când un cumpărător plătește cu cardul la magazin, banca furnizoare a POS-ului își oprește un comision de cel puțin 1% din valoarea tranzacției. Există un proiect de OUG la Guvern care să limiteze acest comision la 0,2 – 0,3%, dar el este ținut în sertar din motive pe care le putem cel mult bănui. Parlamentul ar putea prelua inițiativa.

Darea în plată și piața imobiliară

4. Obligația de a accepta plata
cu cardul. Toți comercianții care depășesc 100.000 de euro cifră de afaceri trebuie să accepte plata cu cardul – cu o singură uriașă excepție, nu explicită, ci mai degrabă asumată cu de la sine putere: chiar băncile! De exemplu, un datornic care vine la ghișeul băncii să-și plătească rata și încearcă să scoată cardul va fi trimis afară, la bancomat, să scoată bani din perete.

15 despre 2015: 15 evenimente desfășurate în domeniul bancar în 2015

5. Eliminarea
comisioanelor de transfer valutar. Deși sistemul de plăți SEPA, care permite transferuri de bani gratuite în toată Uniunea Europeană, funcționează de 2 ani, aproape toate băncile încă folosesc taxele preluate din vechiul sistem SWIFT, care pot adăuga până la 500 de euro la costul tranzacției. Ele se folosesc de o portiță din directiva europeană care spune că taxele la transferurile interbancare trebuie să nu fie mai mari decât la cele intrabancare – iar „soluția” e simplă: sunt taxate drastic inclusiv transferurile în euro între conturile de la aceeași bancă. Soluția cu care poate veni Parlamentul este simplă – să precizeze că prețul pentru un transfer în euro nu-l poate depăși pe cel pentru un transfer în lei.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii