Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

5 festivaluri de primăvară din întreaga lume

Primăvara dă startul unui nou sezon de festivaluri în lumea întreagă. Un sezon unic, efervescent și plin de tradiții. Dincolo de distanța dintre țările-gazdă, temele abordate și condițiile de desfășurare, festivalurile din calendarul global al primăverii rămân bucurii autentice, transformate în prețioase cărți de vizită culturale. Iată doar o parte dintre acestea.
184 festival 4

    1.  Festivalul Holi, India, 2 martie 

Holi reprezintă unul dintre cele mai inedite festivaluri din lume, fiind sărbătorit anual de hinduși, sikh și alte religii, aproape în toate colțurile Indiei. Evenimentul se ține în ziua cu lună plină din martie, iar conform calendarului, anul acesta are loc în data de 2 martie.

Denumit și „festivalul iubirii” sau „sărbătoarea culorilor”, Holi celebrează sfârșitul iernii și începutul primăverii printr-o serie de festivităţi şi petreceri fastuoase stradale, colorând țara. Marele festival indian durează o zi și o noapte.

Pe străzile din Delhi, luna plină îi invită pe locuitori să aprindă un foc de tabără mare, iar în timpul zilei, oamenii aruncă unii în alții cu pulberi colorate și apă colorată. Nimeni nu scapă de valul de culori! Spectacolul este fascinant: Delhi se transformă într-un mozaic de culori radioase, iar cerul este vopsit cu dungi lungi de pulbere.

2. Festivalul Nihonbashi Sakura, Japonia, 3 martie – 24 aprilie

Nihonbashi Sakura este un festival-simbol al Japoniei, dedicat florilor de cireș sau, altfel spus, arborelui Sakura – cireș japonez, impregnat de semnificații divine în cultura acestui popor. Festivalul are loc în fiecare primăvară, în cartierul Nihonbashi din Tokyo, la o dată care poate oscila în funcție de condițiile meteorologice, calendarul 2018 având selectată perioada 3 martie -24 aprilie.

Festivalul include o serie de evenimente unice, precum și o vânătoare de comori care încurajează participanții să descopere orașul sub căderea elegantă a petalelor de sakura, bucurându-se, în egală măsură, de delicatese tradiționale.

Experiența urbană din cadrul festivalului continuă cu hanami, un obicei consacrat de a lua masa sub cireșii înfloriți. Nihonbashi Sakura se încheie cu o fascinantă ploaie de petale, care acoperă pământul cu o mantie rozalie.

 

  1. Las Fallas, Spania, 15-19 martie

În Valencia, sosirea primăverii este celebrată anual printr-o combinație de fiesta, focuri de artificii, praf de pușcă, paradă de costume tradiționale, satiră de calitate, spectacole de taurine, muzică și artă. Altfel spus, Las Fallas, adică „Festivalul Focului”.

Acest eveniment cu statut de tradiție este dedicat zilei Sfântului Iosif, protectorul tâmplarilor. În cadrul festivalului, în centrele cartierelor din oraș sunt expuse o multitudine de figurine uriașe și compoziții alegorice, realizate din lemn, hârtie creponată și ceară. Acestea satirizează, adesea, politica și obiceiurile sociale. Ele defilează în cortegiu pe străzile oraşului, iar în ultima noapte a festivalului sunt arse și reduse la cenușă.

CITEȘTE ȘI Calendar de artă: alte 4 muzee se deschid în lume (partea a II-a)

Coachella, California, 13-15 aprilie și 20-22 aprilie

Celebrul festival de artă și muzică Coachella se desfășoară în fiecare primăvară în Indio, California. Coachella este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume, anul acesta avându-i pe Beyonce, The Weeknd și Eminem capete de afiș.

Fondat în 1999, festivalul adună la un loc diferite genuri muzicale, de la rock la pop și de la muzica electronică la hip hop, precum și un număr covârșitor de participanți, printre care și staruri de la Hollywood.

Dar Coachella nu este doar o scenă pentru muzicieni, ci şi un adevărat podium de modă în aer liber. În atmosfera boho-hippie specifică evenimentului sunt etalate ținute pline de stil și creativitate. Show-urile festivalului pot fi urmărite și live online, în parteneriat cu YouTube.

 

  1. Crabbie’s Grand National, Marea Britanie, 12-14 aprilie

Crabbie’s Grand National este un faimos festival de curse de cai și concerte, organizat la Aintree Racecourse, în apropiere de Liverpool, Marea Britanie. Ajuns la cea de-a 171-a ediție, festivalul se remarcă drept cea mai profitabilă cursă cu obstacole din Europa.

Întâlnirea anuală constă în trei zile pline, în 2018 acestea fiind programate între 12 – 14 aprilie. Cortina se ridică cu Grand Opening Day, zi în care cursele de cai cu obstacole sunt urmate de muzică și divertisment live. Festivalul continuă cu Ladies Day – un show de curse și eleganță vestimentară în care se premiază cea mai stylish concurentă.

Evenimentul culminează cu Grand National Day și o cursă de cai lungă și grea, care înregistrează cele mai multe pariuri din Regatul Unit.

CITEȘTE ȘI Vedere la lac din vila lui Tom Petty

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii