Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

Vești bune: nu te vei pensiona falit

Media este plină de articole care arată că foarte mulți americani nu-și fac suficiente economii pentru perioada de pensionare. Aceleași voci susțin că mai mult de opt din zece persoane sunt financiar nepregătite pentru acea „perioadă de aur”. Potrivit lor, această criză are nevoie de o intervenție guvernamentală majoră, de la creșterea ușoară a ajutoarelor sociale, până la majorarea taxelor pentru bogați și împărțirea banilor cu cei mai săraci. Taxa pe avere, cineva?

Dar s-a dovedit, în cele din urmă, că situația nu este atât de gravă. O lucrare a American Enterprise Institute (Institutul Întreprinderilor Americane), „De ce nu se confruntă americanii cu o criză a pensionării”, scrisă de doi specialiști – Andrew Biggs, un fost comisar adjunct al Administrației Serviciilor Sociale și Sylvester Schieber, un fost șef al Boardului de Consultanță al Serviciilor Sociale – cei doi se uită mai degrabă la realitate decât la partea influențată de politică, păstrând doar datele relevante: ce au pus deoparte oamenii pentru perioada de pensionare, ce vor primi de la serviciile sociale și planul privat de pensie (câteva milioane de oameni sunt încă asigurați de acest plan).

Lucrarea compară apoi toate aceste informații cu ce vor avea nevoie americanii pentru a-și păstra standardul de viață la nivelul la care s-au obișnuit în perioada în care erau angajați. Majoritatea lumii rămâne într-o zonă confortabilă. Procentul de bani puși de oparte pentru pensionare, din totalul veniturilor unei gospodării, a crescut, între 2007 și 2013, de la 124% la 128%. Potrivit Băncii Naționale, aceste cifre sunt în continuă creștere încă din 1981. Mai mult, reformele aflate in vigoare ajută, în special, la crearea unor noi opțiuni pentru angajați: angajații sunt integrați automat în planurile companiei, dacă nu cer ei să fie excluși.

Adevărata criză apare doar în cazul fondurilor de pensionare administrate de Guvern: subfinanțarea serviciilor sociale și uriașa subfinanțare din partea mai multor state și autorități locale a planului de pensii. Așa cum subliniază și lucrarea mai sus citată, toate aceste reforme au avut nevoie de trei ani să recupereze pierderile din timpul crizei financiare, iar azi fondurile totale sunt cu aproape 37% peste nivelul din 2007. În timp ce pensiile de stat și ale guvernelor locale sunt, în prezent, cu 5% mai mici față de vârful atins în 2007, iar pensiile din sistem privat sunt cu 36% mai mari. Guvernul nu vine cu o soluție în acest caz. Ronald Reagan are dreptate: Guvernul este problema, în special politicile sale anticreștere.

NEFONDATELE TEMERI FRANKENFOOD. Extremiștii antiprogres nu permit niciodată adevărului să stea în calea scopului lor de a da timpul înapoi într-o vreme în care hrana precară și foametea erau la ordinea zilei. Atacurile lor neîncetate asupra culturilor și organismelor modificate genetic, așa-numita Frankenfood, sunt un exemplu mereu actual al abordării lor distructive. Te cutremuri când te gândești la dezastrul global care ar fi avut loc dacă aceste forțe ar fi existat în anii ’60 atunci când Norman Borlaug a condus mișcarea supranumită Revoluția Verde, care a dus la creșteri spectaculoase ale randamentului culturilor agricole, în special în India.

Acolo și în alte locuri din lume au fost salvate miliarde de vieți, oameni care în alte condiții ar fi murit de foame. Borlaug a câștigat premiul Nobel pentru Pace. O altă formă a preconcepției antitehnologie este legată de zarva făcută în jurul albinelor. Ecologiștii extremiști au tot făcut declarații jignitoare conform cărora albinele, care polenizează culturile agricole și florile, sunt în mare pericol; că sănătatea stupurilor este tot mai proastă, la fel și populațiile de albine. Acest lucru, strigă extremiștii, are nevoie de o măsură din partea Guvernului, în special pentru interzicerea unei clase de insecticide numite neonicotinoide. Dar aceste pesticide s-au dovedit a fi cu adevărat utile în creșterea producției, un lucru atât de necesar atâta vreme cât populația lumii este în continuă creștere, iar oamenii tind spre standarde de viață tot mai înalte. Într-un articol pe Forbes.com, „Legile făcute în grabă sunt cele care amenință cu adevărat albinele”, bazat pe un studiu realizat de Angela Logomasini de la Competitive Enterprise Institute, recordul de creștere al albinelor este cât se poate de clar.

• Populația de albine. În ultima jumătate de secol populația de albine a crescut semnificativ peste tot în lume. „Stupii comerciali americani și europeni au scăzut foarte mult pentru că producția de miere s-a mutat către alte zone, unde numărul stupilor a crescut considerabil”. În Statele Unite și în Europa au apărut tot mai multe probleme de sănătate, pe care crescătorii de albine le-au combătut cu eficiență. Rata de supraviețuire s-a îmbunătățit, apropiindu-se de normal.

• Neonicotinoidele. O țintă a extremiștilor, aceste insecticide nu sunt dăunătoare, ci salvatoare. Sunt o binecuvântare pentru că scad nevoia de a trata plantele, implicit elimină orice pagubă colaterală de care ar putea fi afectate albinele și alte insecte nevizate de acest produs. „Nu s-a descoperit nici un fel efect advers al neonicotinoidelor folosite asupra sănătății stupurilor”, mai notează Logomasini. „În foarte multe locuri în care acest produs este folosit, precum Australia, albinele nu au nicio problemă”.

Cu toate acestea, autoritățile, inclusiv – fără mirare – EPA, poartă un adevărat război împotriva nicotinoidelor. Uniunea Europeana le-a interzis pe termen nelimitat.

Între timp atacurile asupra produselor modificate genetic continuă. Lanțul de restaurante Chipotle a anunțat recent că nimic din oferta lor nu va conține produse modificate genetic. Henry Miller desființează această grandomanie în: „Chipotle: Cel mai ciudat meniu de restaurant întâlnit vreodată:” Porumbul a fost drastic modificat prin înmulțirea selectivă.

Roșiile și grâul și nenumărate alte plante comestibile au trecut prin proceduri de selecție și hibridizare, de-a lungul timpului. O altă tehnică comună pentru diversificarea plantelor, creată cu aproximativ un secol în urmă, este radiația mutagenezei – supunerea semințelor unor radiații pentru modificarea ADN-ului și crearea mutantelor. Mii de soiuri de plante – inclusiv salată, grâu, orez, ovăz și populari Rio-Sweet și Rio Star grapefruit roz – pe care le consumăm constant, au fost obținute astfel.

O parte dintre scepticii ingineriei genetice moderne susțin că prin folosirea tehnicilor convenționale sau pre-moleculare nu sunt adăugate gene străine genomului plantei rezultate. Se înșală. Încă din 1930 crescătorii de plante au obținut hibridizări „încrucișate deschis”, în care un număr mare de gene străine sau necunoscute au fost transferate pentru a crea plante care nu pot și nu există în mod natural. Această hibridizare indusă prin radiație reprezintă o mânuire și mai drastică a naturii și duce la o incertitudine și mai mare în ceea ce privește rezultatele, în comparație cu tehnicile moleculare moderne.

Ce înseamnă asta pentru promisiunea Chipotle: „fără modificări genetice”? Că ar trebui să aibă în meniu doar fructe sălbatice, vânat, ciuperci sălbatice, pește pescuit din natură și crustacee. Practic toate celelalte mâncăruri din dieta noastră provin din organisme care au fost modificate genetic într-un fel sau altul. În ce lume ciudată trăim în aceste zile, în care voci ignorante dar cu o mare influență distrug diferite lucruri care pot să facă viața mai bună, în special pentru cei săraci și malnutriți.§

Traducere şi adaptare de Raluca Abrihan

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii