
S-a născut și a crescut în Brașov, însă a ales să urmeze cursurile Facultății de Medicină din Cluj-Napoca. Recunoaște că a început să îi placă medicina pe măsură ce a aprofundat domeniul, iar după terminarea facultății de medicină generală, Zaki și-a început rezidențiatul în Anestezie și Terapie Intensivă, precum și doctoratul în biotehnologie. În timp, a reușit să identifice problema lipsei somnului sau a calității acestuia, care poate reprezenta o problemă de sănătate publică. Iar Zaki Milhem a venit și cu o soluție, astfel că a dezvoltat, alături de alți colegi și prieteni, platforma WakeZ.
„WakeZ este o aplicație pentru telefoane mobile și ceasuri inteligente care îți propune un somn mai bun printr-o serie de funcționalități inovative. Folosind motorașul de vibrații al ceasurilor, am descoperit că putem influența activitatea electrică a creierului în timpul somnului. Astfel, de când ți-ai pornit aplicația și te-ai pus în pat, îți oferă ceva numit «Lullaby protocol», care te învață să respiri astfel încât să induci ușoara hipercapnie cerebrală și să adormi mai ușor. Până aici, singura inovație este de a îți oferi instrucțiunile de respirație prin vibrații. În timp ce dormi, poți să individualizezi tipul de somn – spre exemplu, dacă te culci la 3 și trebuie să te trezești la 7, îți asigură mai mult somn profund astfel încât să ai energie pentru ziua care vine”, afirmă Zaki Milhem, recunoscând că echipa de la WakeZ este a doua lui familie.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
De asemenea, dimineața, înainte de a suna alarma, WakeZ superficializează somnul până la o stare de „moțăială” pentru a te trezi simțindu-te odihnit. Zaki Milhem precizează că 4 oameni din 5 au această problemă, de a se simți obosiți dimineața. „Încercăm să îi ajutăm. Pe lângă asta, aplicația oferă o grămadă de analitice despre cum dormi și ce ar trebui îmbunătățit și o colecție de articole științifice și sfaturi practice despre un somn mai bun, denumită generic «Wisdom», adunată și filtrată de echipa noastră medicală. Luat în totalitate, WakeZ este un supliment complet pentru somn, atât noaptea, cât și în reprizele scurte din timpul zilei, accesibil celor cu un smartwatch”, precizează tânărul rezident.
Investițiile pentru realizarea platformei depășesc 100.000 de euro, WakeZ primind ajutor din partea mai multor entități, precum UMF Cluj, Macadamian sau Art Dinasty. Însă, mai important decât banii, în WakeZ s-au investit multe nopți, zile și neuroni. Cercetarea mai este susținută și prin granturi, însă până în momentul de față nu a fost cedat niciun procent din WakeZ investitorilor.
„Motivul pentru care mergem înainte este faptul că putem oferi o intervenție unică în lume, care se bazează pe rezultate imediate, și nu pe un efort de schimbare a comportamentului utilizatorului, care e adesea neplăcut și durează mult. Totodată, conducem primul studiu clinic intervențional digital din România, în colaborare cu UMF Cluj. Așa începem validarea clinică. În cadrul cercetării, am observat că influențăm și niște neurotransmițători și una dintre intervențiile noastre are potențialul să vindece depresia, făcând din WakeZ un terapeutic digital în viitor. Mai putem interveni în anxietăți și fobii, tot în timpul somnului și în stadiile incipiente ale apneei, o durere mare, în special în rândul domnilor peste 50 de ani”, adaugă Zaki Milhem.
În plus, odată cu izbucnirea pandemiei de Covid-19, o echipă de medici din Cluj, printre care și Zaki Milhem, a început să creeze „acvarii” de protecţie a medicilor ce îngrijesc pacienţii cu coronavirus. „În momentul în care acvariul vine pe pacient, medicul poate să lucreze asupra lui, să îl protejeze din toate punctele de vedere, poate să îl intubeze și să lase și dispozitivul deasupra pacientului, pentru că vin și anumite furtunuri deasupra lui. Ideea în sine a fost inventată de nişte medici din Taiwan şi noi am produs-o aici şi am pus-o în spitale să vedem ce părere au medicii.”
Însă planurile lui Zaki Milhem nu se opresc aici, astfel că tânărul originar din Brașov ar putea deveni în anii următori un nume foarte cunoscut la nivel internațional când vine vorba de inovație în sectorul medical, iar ambițiile sale sunt pe măsură. „În cinci ani, mă văd cu cele câteva aplicații terapeutice digitale aprobate și în piață, poate și altele pe lângă, conducând ceea ce ar fi primul Digital Big Pharma din lume. Peste zece ani, mă văd mai implicat în zona de biotehnologie, dacă toate merg bine, într-un centru de Biotech lipsit de oameni incompetenți. În cinci, zece, 15 sau 20 de ani, mă văd mereu cu barbă”, spune, mai în glumă, mai în serios, Zaki Milhem.