FacebookTwitterLinkedIn

Vlad Lața s-a născut la Mediaș, a făcut liceul în România, iar ulterior a decis să se mute în Germania, în 2009, pentru a studia Ingineria electrică și Tehnologia Informației la Universitatea Tehnică din München (TUM). Dorința sa de a acumula tot mai multe cunoștințe l-a determinat să-și continue studiile postuniversitare în SUA, unde a urmat cursuri de antreprenoriat în cadrul Universității Berkeley din California.

Reîntors în München, a fondat, în 2014, împreună cu partenerii săi Andreas Kunze și Dennis Humhal, Konux, un start-up german specializat în dezvoltarea de soluţii de tip Internet of Things (IoT), cu aplicabilitate în industria feroviară. Compania oferă sisteme inteligente de senzori și analize bazate pe AI (Inteligență Artificială) pentru a furniza informații pertinente și pentru a permite o întreținere predictivă. Soluția end-to-end dezvoltată de cei trei ajută clienții din sectorul feroviar să își monitorizeze continuu infrastructura, să identifice din timp necesitățile de întreținere și să îmbunătățească eficiența operațională. „Misiunea noastră este de a da putere industriei feroviare să funcționeze cu cea mai mare disponibilitate”, explică Vlad. Pe lângă divizia de la München, antreprenorul a deschis și un departament de inginerie la Cluj- Napoca, pentru că, spune el, „România a fost întotdeauna cunoscută drept un loc cu oameni talentați”.

Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În luna februarie a acestui an, Konux a primit o finanțare de 13 milioane de dolari de la un grup de investitori care include grupul chinezesc Alibaba. „Cu noua investiție avem o poziție financiară și mai puternică pentru a extinde dezvoltarea portofoliului de produse și pentru a accelera expansiunea pieței noastre internaționale, inclusiv expansiunea în China. China are cea mai mare și cea mai rapidă creștere a pieței feroviare din lume și deci crucială pentru noi”, spune cofondatorul Konux.

Optimist, energic și mai ales ambițios din fire, Vlad Lața consideră că sectorul feroviar deține foarte mult potențial pentru business-ul pe care îl conduce și că peste 5-10 ani, Konux va reprezenta un sistem definitoriu pentru digitizarea sistemelor feroviare globale.