Cautare
, Contributor

Sunt redactor Forbes Romania, coordonator al proiectului Forbes 50 cele mai influente femei din România, scriu despre cariere, educație și servicii medicale.

30 sub 30 |
|

30 sub 30: Un Principe de secol XXI

O figură regală tânără și modernă, care să facă din implicarea socială ceva „cool“, este ceea ce lipsea României. Până acum câțiva ani, când și-a făcut intrarea în scenă Principele Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai al României.
Principele Nicolae, foto Daniel Angelescu, (c) Casa MS Regelui (1)

Copilul ținut în brațe la balcon de către Regele Mihai, într-un celebru instantaneu de  la revenirea în țară, în 1992, joacă deja un rol important în societate.  Alteța Sa Regală, al treilea în linia succesiunii la tronul României, după Principesa Margareta şi mama sa, Principesa Elena, locuiește în România de doar trei ani, însă a fost deja implicat în evenimente și acțiuni importante la nivel internațional, ca reprezentant al României: a participat la  Summitul Economic Marmara din Istanbul, a fost speaker la Doha GOALS Forum, l-a însoţit pe Principele Radu al României în delegaţii economice.

Este, de asemenea, ambasadorul în România al programului The Duke of Edinburgh’s International Award, o organizație caritabilă care își propune să ajute tinerii să își atingă potențialul indiferent de mediul lor de provenienţă, contextul economic sau social. În 2014, Principele Nicolae a devenit supraveghetor și evaluator, iar în 2015, Alteța Sa speră să devină lider și formator în cadrul Award-ului. Până în prezent, în România, programul are cel mai mare succes din toată Europa.

Vezi cine sunt ceilalți membri ai generației 2015 Forbes “30 sub 30”

De altfel, în acest moment, prioritare în programul Principelui Nicolae sunt promovarea educației și a unui stil de viață sănătos și a găsit ocazia de a le îmbina pe amândouă într-o campanie inedită. În acest scop, Alteța Sa Regală a fondat, alături de Curtea Veche Publishing, Asociația Curtea Veche, prin care promovează lectura în rândul copiilor din toată țara, iar în luna aprilie participă la un tur ciclist de peste o mie de kilometri, din Sighetu Marmației până la Constanța, pentru a strânge fonduri pentru programul național de lectură inițiat de Asociaţia Curtea Veche și a dona cărți. Campania se numește „Cărțile copilăriei pe bicicletă” și are loc între 23 aprilie și 3 mai 2015.

„Îmi doream să găsesc o cale pentru a strânge bani, care să să nu presupună organizarea unor concerte sau gale, aşa cum obişnuiesc majoritatea organizaţiilor caritabile. Cred că acest tur aduce ceva diferit și ne va ajuta să promovăm cititul la nivel național prin încurajarea participării fiecărui membru din comunităţile locale prin care trecem. Şi acest lucru este foarte important: să te poţi baza pe comunităţile locale, care să se sprijine reciproc”, a declarat Alteța Sa Regală pentru Forbes România. Principele Nicolae subliniază de asemenea importanța cluburilor de lectură (ce presupun piese de teatru și discuții), înfiinţate în urma fiecărei donaţii de carte.

„Încercăm să îi încurajăm pe copii să se simtă atraşi de cărţi, de lectură şi de diferitele lumi interioare ale poveştilor. Totuşi, nu putem vorbi despre un impact pe care să îl putem măsura imediat, ci, cel mai probabil, mulţi ani mai târziu”, adaugă Alteța Sa Regală. Principele Nicolae a studiat management în Marea Britanie, pentru că îl interesează antreprenoriatul şi creşterea unui serviciu sau produs, dar crede, de asemenea, în importanța voluntariatului.

„Cred că voluntariatul este ceva ce ar trebui să facă toţi oamenii, într-un anumit punct al vieţii, pentru că oferă recompense sufletului şi individului, căruia îi clădeşte caracterul şi generozitatea. Este important să dai ceva înapoi semenilor tăi. Fac voluntariat, nu numai din aceste motive, ci şi pentru că mă ajută să cunosc oameni diferiți, fie că este vorba de cei care sunt ajutaţi de organizaţia caritabilă, fie de alţi voluntari din comunităţile noastre”, declară Alteța Sa Regală.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În anul 2013 a început activitatea de voluntariat în cadrul Tășuleasa Social unde a vorbit adolescenților despre efectele acțiunilor oamenilor asupra naturii. A fost voluntar și în Târgu-Mureș, la Fundația Alpha Transilvană unde a lucrat cu copiii cu dizabilități și dificultăți de citire și unde a avut parte de „una dintre cele mai pline de satisfacții și revelatoare experiențe” din viața sa, după cum mărturisește.

Această filosofie provine și din învățăturile bunicului său, Regele Mihai, care i-a „arătat, prin acţiunile Sale, că întotdeauna ar trebui să faci ceea ce este corect, în ciuda contextului şi a faptelor celorlalţi. De asemenea, mi-a arătat cum să fiu altruist, deschis şi onest faţă de mine, faţă de vecini, şi chiar faţă de ţară”, adaugă Principele Nicolae. Iar ceea ce l-a surprins cel mai plăcut în țara pe care începe să o cunoască din ce în ce mai bine  și l-a făcut să se simtă mândru este chiar generaţia sa –„aştept cu nerăbdare să o văd cum creşte şi se schimbă.  Este o generaţie plină de motivaţie, de creativitate, de imaginaţie şi de aspiraţia de a-şi schimba ţara în bine”.

 

Principele Nicolae al României, 30 de ani

La împlinirea vârstei de 25 de ani i-a fost conferit titlul de Principe al României și calificativul de Alteță Regală. Principele Nicolae desfăşoară o bogată activitate caritabilă și patronează Asociația  Curtea Veche. „Copiii trebuie ajutați să-și lărgească orizonturile și să viseze, iar acest lucru poate fi făcut numai prin intermediul cărților”, susține Principele Nicolae. 

GALERIE FOTO: PREMIANȚII GALEI FORBES 30 SUB 30

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii