FacebookTwitterLinkedIn

Am simţit că pot să fac acest lucru, de aceea trebuia să îmi încerc norocul”, îşi începe povestea căpitanul Simona Maierean, singura femei pilot de supersonic din Armata Română. Că a scris un capitol de excelenţă în pagina de istorie a Armatei Române este evident, însă, pentru ea, totul pare să fi venit de la sine. A decis să dea examen la Academia Forţelor Aeriene și a trecut cu brio de toate testările, probele eliminatorii şi de examenele scrise.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În 2007, a terminat şi a brevetat în Şcoala de Aplicaţie de la Bobocu pe un IAR-99 Standard, în 2008, în Bacău, a făcut un curs teoretic de trecere şi de cunoaştere a aeronavei, iar, în sfârşit, în 2009, a început zborul pe „bătrânul” MIG 21 Lancer. De acolo a început totul. „Întâlnirea cu MIG 21 Lancer a fost neaşteptată deoarece câteva promoţii înaintea noastră nu au făcut trecerea şi s-au oprit acolo. Nu am făcut-o numai noi, ci şi două promoţii mai mari decât noi”, mai spune Simona Maierean. „La YAK-52, IAR-99 şi la MIG 21 Lancer locurile sunt unul în spatele celuilalt (în tandem) , iar pe cel din spate stă mereu instructorul. Aceasta este regula. În faţă ai toate comenzile, instructorul are numai o parte dintre comenzi în spate. În momentul în care instructorul spune că eşti capabil să pleci singur, pleci”, îşi mai aminteşte ea. Spune că sunt multe momente frumoase ale zborului, însă ea îl preferă pe cel când şi-a terminat misiunea, instrucţia sau exerciţiul, a aterizat, a oprit avionul, iar prin minte derulează imaginar tot firul zborului, având satisfacţia că, de fiecare dată, a mai învăţat ceva nou. În 2012, a luat decizia de a se muta de la „suplul” MIG 21 Lancer pe o aeronavă de transport, puternicul Spartan.

Aflați cine sunt ceilalți membri ai promoției 2014 a Forbes România “30 sub 30”.

Acum face cursurile de pregătire pentru a deveni copilot, fiindcă mutarea pe alt tip de aeronavă presupune reluarea cursurilor de la zero. „Sunt foarte diferite, sunt filosofii de zbor diferite, este zbor în echipaj pe Spartan, trebuie să vorbeşti mult mai mult. Sunt două motoare, nu mai este unul singur. Este turbopropulsor, nu este jet, alte diferenţe sunt tehnice pentru că Spartanul este avion de transport şi trebuie să ţii cont de mai multe aspecte: ai sau nu pasageri, marfa trebuie încărcată, descărcată şi aranjată. Este cineva care se ocupă de toate acestea, dar trebuie să le ştii şi tu”. Nu a speriat-o schimbarea, dimpotrivă, crede că mereu trebuie să ştii mai multe. „În academie se spune că nu trebuie să priveşti deasupra cozorocului caschetei, dar nu este adevărat. Nu trebuie să te opreşti. Iar ca pilot, trebuie să simţi că faci parte de acolo”, mai spune ea.

Astfel, dacă ar putea să se definească în trei cuvinte ar spune: ambiţioasă, visătoare şi curioasă. Şi prea modestă pentru a se considera un model pentru generaţiile următoare.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

GALERIE FOTO: “30 SUB 30” 2014

Aflați cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”.