FacebookTwitterLinkedIn

Dintre toate rolurile, „cel mai bine mă simt când sunt pe scenă și pot să creez o conexiune cu publicul”, spune Răzvan Stoica. La patru ani, a decis că vrea să devină violonist. A primit o vioară de jucărie de Crăciun, pe care a înlocuit-o repede cu o vioară adevărată, pentru a învăța să cânte. La terminarea liceului de muzică „George Enescu” din București, a fost invitat să își continue studiile la Academia Regală de Muzică din Amsterdam și de atunci locuiește în Olanda.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În 2008, câștiga Strad Prize în Salzburg, obținând vioara Stradivarius din 1729 la care cântă azi, și în 2013 devenea primul român care a câștigat premiul New Talent din Bratislava, fiind astfel recunoscut ca cel mai bun violonist din lume cu vârsta sub 28 de ani. Ceea ce contează cel mai mult pentru el nu este atât titlul obținut, ci faptul că a fost ascultat de 2,4 milioane de oameni din întreaga Europă.

Răzvan Stoica este însă mai mult decât un violonist. A ajuns rapid la concluzia că „nu mai există acel tip de artist boem, care era ocupat cu actul creativ” și a decis că „trebuie să fii mai complex”. Așa că anul trecut și-a fondat propria orchestră în Olanda, pe care o și dirijează. Ideea a apărut atunci când nu a putut accesa nicio orchestră din Austria pentru un concert și a fost nevoit să contacteze alți muzicieni doar pentru acel concert, apoi a început să primească cereri pentru a cânta cu propria orchestră. A descoperit în scurt timp că „managerierea unei orchestre este practic un business” și, pus în fața nevoii de a-și promova orchestra, a început să urmeze cursuri de marketing muzical și să învețe latura economică a muzicii. Crede cu tărie că „e foarte important să ai ceva nou ca să rămâi competitiv” și acest lucru se reflectă cel mai bine în modul în care își administrează orchestra, începând de la repertoriu și terminând cu modul în care se îmbracă membrii orchestrei. Folosește ca exemplu Cupa Mondială de Fotbal, când toți membrii orchestrei au fost îmbrăcați în portocaliu. Un alt element de noutate este extinderea în segmentul de transmisii live prin internet (live streaming), pe care o plănuiește ca urmare a cererii crescute din Statele Unite sau Japonia.

Aflați cine sunt ceilalți membri ai promoției 2014 a Forbes România “30 sub 30”.

Din categoria lucrurilor pe care un violonist obișnuit cel mai probabil nu le face niciodată este și campania de crowdfunding lansată de Răzvan recent, la începutul lunii martie.

În ultimii zece ani, singur, apoi împreună cu orchestra, Răzvan a avut concerte în Asia, America – „din Europa am acoperit cam toate țările în afară de Irlanda” -, și vrea neapărat să ajungă și în Australia. Atunci când distanța până la următorul concert este mai mică de 400 de kilometri, preferă să piloteze un avion până la destinație, pilotajul fiind a doua sa pasiune după muzică. Irlanda nu era însă singura țară din Europa în care nu concertase, din moment ce până în noiembrie anul trecut în România nu mai avusese niciun concert de la terminarea liceului. Câștigarea premiului New Talent l-a adus însă în atenția românilor și din noiembrie anul trecut a avut deja patru sau cinci concerte în țara natală, suficiente, spune el, ca să creeze o conexiune cu publicul. A descoperit că în România „există o dorință de cultură” și că „surprinzător, sunt mulți iubitori de muzică clasică.”

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

GALERIE FOTO: “30 SUB 30” 2014

Aflați cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”.