FacebookTwitterLinkedIn

Procesul, nu succesul! Acesta pare să fie motto-ul după care se ghidează Horia Manea, cel care în urmă cu opt ani a decis să parieze pe o piață aflată într-o continuă efervescență: food delivery. A terminat Facultatea de Teatru în cadrul UNATC în 2008, însă actoria nu îl mulțumea, așa că s-a apucat de antreprenoriat „dintr-o pură nebunie și pasiune”, după cum povestește.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

Totul a început într-o seară de iulie. A fost nevoie de cinci ore de documentare, o poveste cu o pizzerie, un caiet și un pix. „După  patru-cinci ore am închis caietul și am zis că-mi deschid pizzeria”. A investit peste 30.000 de euro în primul punct de lucru Pizza PPH. Cu un început promițător, toate lucrurile păreau să meargă bine, până când, șase luni mai târziu, a venit criza economică. Izbucnirea crizei a culminat cu momentul în care părinții săi s-au alăturat business-ului. „Dintr-o nebunie de moment l-am făcut business de familie”, povestește Horia cu încântare. Deși criza a afectat din plin întreaga piață, afacerea pornită de tânărul antreprenor a reușit să supraviețuiască acestui moment dificil. Chiar și așa, efectele crizei s-au resimțit din plin, businessul aflându-se „la limita supraviețuirii”. Atunci a fost momentul în care Horia Manea a simțit nevoia de un restart și a hotărât să plece în Qatar, pentru postul de însoțitor de zbor la compania aeriană Qatar Airways, lăsând pe mâna părinților afacerea. A călătorit pe toate cele șase continente, a vizitat tot ce se putea vizita, însă noua viață nu rezona cu planurile sale de viitor, deși a reprezentat un moment definitoriu pentru cariera sa, după cum afirmă el. Așa că s-a întors în România împreună cu soția sa, cu forțe proaspete și cu o vastă experiență căpătată de-a lungul celor trei ani petrecuți la Qatar Airways, la vechea sa pasiune: antreprenoriatul.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

„Părinții mei au ținut business-ul pe linia de plutire, dar era o firmă de cartier”, spune el. Și-a dorit să aducă un suflu nou afacerii, deși este conștient  că vor mai trece câțiva ani buni până va reuși să implementeze ceea ce a învățat acolo. Este de părere că ingredientele unei afaceri de succes sunt calitatea și respectul pe care le oferi clientului, iar pentru ca aceste lucruri să fie posibile își petrece cam 80% din timp, zilnic, ocupându-se de afacere.
Anul trecut, afacerile pizzeriei au ajuns la 300.000 euro, cu un singur punct de lucru. Ca urmare a cererii, PPH a deschis în 2015 încă două puncte de lucru, pentru a acoperi Capitala, meniul inclu­zând pe lângă produse din bucă­tăria italienească şi reţete româneşti.
Planurile de dezvoltare nu se opresc aici. „În prezent avem trei locații în București și până la sfârșitul anului vrem să ajungem la cinci, iar în 2017 sper să intrăm cu trei locații și în restul țării deoarece există cerere”.Visător, Horia Manea nu exclude varianta de a-și extinde afacerea și la nivel internațional în următorii ani. „Este foarte greu doar să te gândești că într-o bună zi PPH-ul poate să fie ce este KFC-ul sau McDonald’s, dar întotdeauna mi-a plăcut să visez deci… da. Visez la asta!”.

30 de ani 

Co-owner Pizza PPH

A terminat Facultatea de Teatru în cadrul UNATC, în 2008. Fiind atras de antreprenoriat, a pariat pe segmentul de food delivery și a fondat Pizza PPH. La doar șase luni de la lansare, afacerea a fost afectată de criză, moment în care s-a hotărât să plece în Qatar ca însoțitor de bord. Anul trecut s-a reîntors în țară cu planuri mari în ceea ce privește Pizza PPH, care a devenit business de familie.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016