
Echipa RobotX, alcătuită din Răzvan Vîrtan – 19 ani, Darius Lorinczi – 18 ani, Andrei Cunțan – 19 ani, Cristi Budiul – 17 ani, Radu Cîndea – 16 ani, bucureșteanul Andrei Preda – 18 ani a luat aurul la competiţia mondială de robotică, care s-a desfășurat vara trecută în Mexic. Tinerii au câștigat cinci medalii de aur la competiția mondială FIRST Global Challenge, în față a peste 160 de națiuni.
Echipa de la Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara a adus acasă 21 de medalii de aur. „Ce s-a întâmplat acolo ne arată că, puși în exact aceleași condiții materiale cu restul lumii, cu multă muncă și antrenament, putem fi cei mai buni!”, a spus profesorul de fizică și informatică Mircea Nistor.
Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Povestea tinerilor a început la clubul de tehnologie coordonat de porofesorul Mircea Nistor, unde, pentru că nu aveau bani, făceau proiecte științifice bazându-se pe deșeuri industriale și câștigau competiții la nivel național. Minunea pentru ei s-a întâmplat în 2016, când reprezentanții fundației Nație prin Educație au propus liceului lor și altor 56 de licee din țară să construiască roboți. Cu banii primiți de la fundație și de la sponori au participat la campionatul național de robotică de la București din martie 2017, unde au învățat că e greșit să se axeze doar pe construcția robotului.
Caietul tehnic, suportul tehnic care demonstrează munca echipei de pe parcursul realizării robotului este cel mai important. Este o lucrare științifică care descrie pas cu pas construcția robotului, un volum de 300 de pagini. „Ideea de bază pentru construirea unui robot este ca acesta să fie util pentru a influența comunitatea, pentru că trăim într-o lume care are nevoie să conștientizeze cât mai mult că avem nevoie de știință și tehnologie pentru a progresa”, spuneau tinerii din echipa RobotX. Cu această lecție învățată, echipa RobotX a participat anul următor la campionatul mondial din Mexic.
Au lucrat mai mult la caietul tehnic și s-au implicat în comunitate organizând multe activități, fiecare și-a găsit rolul și au câștigat cinci medalii de aur la campionatul mondial de robotică, inclusiv titlul de campioni mondiali absoluți, care îngloba atât robotul cât și caietul tehnic și implicarea în comunitate, ceea ce era confirmarea pentru echipă că a lucrat pe toate planurile.
Participarea la această competiție mondială i-a impresionat pentru că, de unde la început nimeni nu vorbea de România, pe parcursul evoluțiilor lor, cu toții deveniseră interesați de țara noastră. „Nu ne așteptam să avem un impact chiar atât de mare asupra celorlați și cred că am demonstrat că putem avea rezultate dacă vrem și dacă suntem dispuți să muncim, chiar și din Hunedoara, un fost oraș industrial, în care nici gara nu mai funcționează. Este important să avem o viziune și să o ducem până la capăt.”