Nu are cont de LinkedIn, nici de Facebook, nici de Instagram. Doar trei dintre colegii ei știu la ce proiect lucrează exact în prezent. Și totuși, există. Și face o treabă foarte bună.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
„În domeniul meu, clienții au nume de cod, din motive de confidențialitate. Proiectele noastre, prin structura lor de investigații, sunt un preambul al unor potențiale anchete, care pot ajunge în instanță și care pot viza jucători importanți din piața globală. De aici și aspectul de confidențialitate care trebuie menținut, atât intern, față de restul departamentelor din EY, cât și față de exterior”, explică Roxana Prisăcaru, Manager al Departamentului FTDS (Forensic Technology & Discovery Services) din cadrul EY România, care, la 29 de ani, deține deja și una dintre cele mai importante certificări din domeniu, CISA (Certified Information Systems Auditor). Acest department se află sub umbrela a tot ceea ce înseamnă audit din EY, raportând direct Departamentului FIDS (Fraud Investigation & Dispute Services, de antifraudă).
În limbaj specific, Roxana se ocupă de forensic data analytics și e-discovery, în ceea ce privește suportul IT al investigațiilor, iar financiar, ea face fraud risk assessments, compliance assessments și fraud investigations. În limba română, Roxana face parte din echipe de consultanți care verifică dacă o companie este fraudată, asigurând atât sprijin în operațiunile de IT, cât și în verificările financiare ale diverselor operațiuni. Dar este drept că, pentru a-și face investigațiile, lucrează și cu „roboți”. „Inventăm scripturi în diverse limbaje de programare, care automatizează procese – software robotics. Din poziția de consultant, pot să înțeleg mai multe laturi ale unui business. Fiecare proiect de investigații este interesant prin specificul lui, tocmai datorită faptului că formatul investigației este dinamic, în funcție de suspiciunile pe care le anchetăm”, precizează Roxana.
De exemplu, a gestionat un proiect în cadrul căruia trebuia să preleveze date privind anumiți angajați dintr-o companie, care erau suspectați că au deturnat fonduri. Clientul le-a solicitat să apară la sediu după orele de program, astfel încât să nu fie văzuți de nimeni din companie și să nu ridice suspiciuni. „Practic, eram sub acoperire. Am așteptat să plece toți angajații, ca să intrăm în clădire și să ne derulăm procedurile. Am lucrat toată noaptea, până a doua zi la ora 7 dimineața, când știam că vine firma de curățenie și trebuia să părăsim incinta. Numai că firma de curățenie a venit puțin mai devreme, dar, din fericire, am luat în calcul și acest aspect și aveam totul strâns, reușind să dispărem la timp din peisaj”, rememorează Roxana noaptea plină de suspans.
A început acestă activitate acum trei ani, în cadrul unui proiect al EY Germania, desfășurat la Frankfurt. Primul contact cu EY l-a avut în 2008, la 20 de ani, când a făcut un stagiu la EY România, pentru a obține informații pentru lucrarea de licență, privind auditul sistemelor informatice. A revenit anul următor, ca junior auditor pe domeniul financiar-bancar, devenind din 2011, senior în cadrul Departamentului ITRA (Information Technology Risk and Assurance) al EY. În 2012, s-a mutat la Coca Cola Hellenic, ca SOX (Sarbanes-Oxley), adică coordinator al auditului intern. În septembrie 2013, a revenit la EY, ca senior în departamentul antifraudă. În anul următor, EY Germania avea nevoie de angajați cu specializarea ei, dând un anunț pentru companiile din grup din celelalte țări.
A fost angajată și datorită studiilor – a absolvit Institutul Bancar Român (2006-2009), pe care l-a urmat datorită pasiunii pentru IT și a celei pentru finanțe. „Am avut întotdeauna o afinitate pentru partea tehnică, începând încă de mică, atunci când mi-am reparat singură un motoraș de la o mașinuță de curse. Prin școala generală am prins microbul jocurilor pe calculator și, pentru că pe primul meu PC, cele mai noi jocuri nu rulau cum îmi doream, am început să mă documentez despre tot ce înseamnă hardware și rețelistică”, își amintește Roxana. Liceul într-o clasă de intensiv info, unde scria cod, a contribuit la experiența ei în IT, dar nu a făcut Politehnica, pentru că și-a dat seama că, dacă stăpânește finanțele, își va face o favoare: „Așa că am îmbinat utilul cu plăcutul, într-un melange favorabil”.
Din 2015 până în prezent, a lucrat la aproape 25 de proiecte, cu o durată între două săptămâni și doi ani, în funcție de suspiciuni, de dovezi și de informațiile care au apărut pe parcurs. Majoritatea proiectelor au fost în România, dar multe au fost și internaționale, dispunând de bugete de milioane de euro și implicând între 60 și 400 de oameni. „Activitatea noastră pe proiect coroborată influențează foarte mulți oameni, de ordinul zecilor și chiar sutelor”, adaugă Roxana referindu-se la toate persoanele influențate de investigații. În cadrul proiectelor internaționale, EY Germania are rol de coordonator, dar se pot desfășura, în mai multe țări.
Datorită rezultatelor și a experienței dobândite a fost numită manager, coordonând alți trei colegi și oferindu-i-se propriul departament, cel de FTDS. Inconvenientul este că trebuie să călătorească mult. „Mă plimb săptămânal cu avionul pe parcursul proiectului, ca și restul echipei, de altfel. Avem o nouă casă: hotelul”, subliniază Roxana. Fără să precizeze care hotel și în ce oraș. Nu întâmplător. Investigațiile continuă.