FacebookTwitterLinkedIn

Răzvan Creangă a descoperit programarea când avea opt ani, iar trei ani mai târziu a început să lucreze la proiecte online „mai serioase”. „Practic, atunci mi-am început parcursul antreprenorial în tehnologie, însă nu l-am conștientizat, lucram la proiecte doar pentru că mi se păreau provocatoare și învățam mereu lucruri noi. Când eram în gimnaziu dezvoltam website-uri pentru diferite persoane sau firme, iar în liceu am creat o agenție digitală care se ocupa cu web design și development pentru clienți din toată lumea, însă după o perioadă am realizat că nu este afacerea scalabilă la care visam”, spune Răzvan.

A făcut un internship în Office of IT Strategy la Credit Suisse, unde a învățat despre piețele financiare, iar în 2012 a început să lucreze la BackersClub, o organizație care conecta antreprenorii cu investitorii printr-un algoritm de matching. Ulterior, Răzvan a co-fondat 3D Ventures, afacere care a creat prima imprimantă din lume de tip consumer pentru dulciuri, prin care își propunea să ajute oamenii să trăiască o viață mai sănătoasă prin controlul dietei.

Însă cea mai importantă afacere pe care Răzvan Creangă a creat-o este Hackajob. Cum a început totul?

În 2014, când colabora cu o agenție de recrutare pe partea de implementare a strategiei digitale, a observat că oameni din resurse umane, care nu aveau o pregătire tehnică, recrutau și evaluau oameni din domenii tehnice. Atunci, i-a propus CEO-ului agenției să facă o afacere împreună pentru a răspunde acestei nevoi, însă acesta a refuzat, încurajându-l pe Răzvan să își facă singur afacerea. Și-a găsit un cofondator, un coleg din facultate și au pornit Hackajob.

„Compania a pornit pentru a rezolva trei probleme principale în recrutarea tehnică: este scump să găsești programatori, mai ales dacă alegi să recrutezi prin intermediul agențiilor; este greu să găsești programatori talentați și să comunici într-un mod relevant dacă nu ești persoană tehnică; iar tot procesul de căutare și angajare necesită foarte mult timp”, spune Răzvan. În prezent, compania are aproximativ 100 de angajați și colaboratori și își desfășoară activitatea pe patru piețe – Marea Britanie, Franța, Germania și Olanda. De asemenea, De asemenea, Hackajob are un birou și în Iași, de unde a pornit echipa de produs a companiei.

Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Misiunea Hackajob este să conectăm candidații tehnici talentați cu companiile cărora le pasă mai mult de abilitățile de programare decât de CV. Pe termen mediu și lung ne dorim să devenim cea mai importantă platformă de recrutare în tehnologie din toată lumea. Hackajob este un start-up care are un potențial enorm să facă o diferență în lume pentru că impactul lui este adânc ramificat în domenii multiple cum ar fi educația, crearea de job-uri și diversitatea”, mai spune Răzvan. În prezent, pe platformă sunt 75.000 de candidați înregistrați, o creștere de peste 100% față de aceeași perioadă a anului trecut. Hackajob lucrează cu peste 1.500 de clienți, printre care Apple, KPMG și Vodafone.

„Hackajob ajută companiile să angajeze într-un mod obiectiv și să descopere candidați pe care altfel nu i-ar fi descoperit, cum ar fi, spre exemplu, un șofer Uber care învață programare în timpul lui liber sau o persoană care lucra la un fast-food și, de asemenea, învață în timpul lui liber să programeze. Hackajob pune în prim plan abilitățile tehnice și elimină discriminarea”, adaugă Răzvan.

El crede că cel mai important pentru un tânăr antreprenor este să își găsească motivația, să acumuleze cât mai multe informații, să își îmbunătățească afacerea și să fie determinat să continue chiar și atunci când întâmpină obstacole. Pe viitor, Răzvan își dorește să creeze cât mai multe start-up-uri tech în domeniul sănătății, și nu numai. „În 1, 5, 10 sau orice număr de ani mă văd tot antreprenor lucrând la inițiative care au potențial să revoluționeze lumea și să ne ajute să facem următorul pas în evoluție.”

#thankyou Cui ai vrea să-i mulțumești pentru că te-a ajutat să îți depășești limitele?

Vreau să mulțumesc părinților pentru tot sprijinul acordat. Mi-au găsit mentori să îmi accelereze procesul de învățare și le mulțumesc pentru că au fost vizionari și m-au susținut mereu.