Andreea Comșa, managing director Premier Estate, punea, în 2008, bazele companiei pe care o conduce și azi și care se ocupa, la momentul respectiv, doar de consultanță și intermediere imobiliară pentru diferite firme.
Din decembrie 2011, Premier Estate a intrat într-un proces de transformare, a început să se specializeze pe vânzarea de ansambluri aflate în insolvență, iar, în prezent, se numără printre cei mai mari jucători din piața de vânzare de ansambluri rezidențiale noi.
Vezi cine sunt ceilalți membri ai generației 2015 Forbes “30 sub 30”
„Specializarea pe vânzarea de ansambluri aflate în insolvență a venit la finalul anului 2011, ca o necesitate de a ne adapta rapid noii situații a pieței, creată de criza financiară și imobiliară. În acel moment, niciun agent imobiliar nu făcea «predare – primire» pentru imobile aflate în insolvență, deci ne-am specializat într-un domeniu de nișă”, explică Andreea Comșa.
Compania condusă de ea gestionează, în prezent, în exclusivitate, peste 1.000 de apartamente și vile în șapte complexuri rezidențiale – de la apartamente de lux în complexuri exclusiviste precum 49 Gafencu, Ibiza Sol, Asmita Gardens, până la locuințe cu prețuri medii, în ansamblurile Citadella Titan.
„Cel mai scump apartament aflat în insolvență pe care l-am vândut a fost un penthouse construit la cea mai mare înălțime din România (la 92 de metri de la sol), situat la etajul 25 din Asmita Gardens. Apartamentul a fost achiziționat fără finisaje la o valoare de 372.000 de euro”, spune managing directorul Premier Estate. Ea susține că vânzarea de apartamente în insolvență nu mai reprezintă astăzi o provocare atât de mare precum în 2011, când a început promovarea și vânzarea primului proiect.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
„Între timp, am reușit să demonstrăm clienților nu doar faptul că, din punct de vedere juridic, este mai sigură achiziția de apartamente în cadrul procedurii de reorganizare judiciară, dar și faptul că existența unui administrator judiciar și a unui plan de reorganizare, determină o responsabilitate foarte crescută în ceea ce privește administrarea unui proiect, respectarea cu strictețe a tuturor formalităților legale și, nu în ultimul rând, prioritizarea nevoilor clienților și locatarilor”, mai explică Andreea Comșa.
Dar nu evită să menționeze că există și dezavantaje în această nișă a pieței, iar acestea se referă în special la lipsa flexibilității în ceea ce privește marjele de negociere sau modalitățile de vânzare. „Având un plan de reorganizare în care sunt specificate foarte exact toate detaliile cu privire la vânzarea apartamentelor, flexibilitatea specifică altor proiecte vândute direct de către dezvoltator, lipsește în aceste cazuri”, mai adaugă Comșa.
În 2014, Premier Estate a înregistrat o cifră de afaceri de 300.000 de euro, cu o marjă de profit de 20%, în creștere față de 2013, când afacerile companiei au fost de 250.000 de euro. Pentru 2015 reprezentanții companiei estimează o majorare de aproximativ 25% a veniturilor.
Absolventă de SNSPA, Andreea Comșa și-a dorit inițial să lucreze în comunicare. A ajuns din întâmplare în domeniul imobiliar, iar în scurtă vreme și-a dat seama că acest domeniu îi oferă satisfacția profesională și financiară de care avea nevoie, după cum mărturisește tânăra manager. Spune că una dintre cele mai interesante provocări pe care i le-a oferit acest domeniu, până acum, este vânzarea locuințelor din complexul de lux 49 Gafencu, unde apartamentele depășesc chiar și un milion de euro.
Cât despre planurile de viitor, ea mărturisește că până în 2016 își dorește să mai atragă încă patru proiecte în portofoliul companiei, iar pe termen lung intenționează să dezvolte afacerea și la un moment dat să o extindă și peste hotare.
ANDREEA COMȘA
28 de ani
PREMIER ESTATE, managing director
Conduce unul dintre cei mai mari jucători din piața de vânzare de ansambluri rezidențiale noi și care, totodată, se ocupă, de câțiva ani, de vânzarea
a sute de apartamente aflate în insolvență.