FacebookTwitterLinkedIn

Atunci ne-am întâlnit în parcarea unui centru comercial din Chitila, unde Bortnowski, cu o barbă mare și cu haine de lucru pe el, împreună cu ceilalți membri ai echipei, muncea la asamblarea casei PRISPA, în vederea participării la concursul din Spania. Ne-am revăzut în noiembrie, la Gala Forbes 100 Cool. Aproape că nu l-am recunoscut, bărbierit și la costum. „Am nevoie să recuperez tot ce-am amânat pentru PRISPA, în primul rând somnul”, spune Pierre, mai în glumă mai în serios.

Lăsând gluma la o parte, tânărul arhitect spune că nu se va mai implica în producția de masă a casei PRISPA. ”Noi am creat un produs, adaptabil nevoilor cumpărătorilor, care poate fi fabricat în masă. Eu am alte proiecte acum, echipa însă are toate specialitățile necesare”, spune Pierre, precizând că este atras de ideea de a avea un business al său, dar că vrea să facă lucrurile ca la carte.

Și aceasta înseamnă, pentru un arhitect, să aibă drept de semnătură și ștampilă de la Ordinul Arhitecților. „Poți să lucrezi ca arhitect și fără dreptul de semnătură, ca salariat în biroul de arhitectură al cuiva care are acest drept”, explică Pierre. „Riscul e mai mare, dar și câștigul e mai mare și nu mă refer doar la cel material, ci mai ales la autonomia pe care o câștigi”.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Deocamdată, Pierre Bortnowski lucrează ca stagiar în biroul de arhitectură al lui Șerban Sturdza, unul dintre cei mai reputați arhitecți români. „Uneori, eu am ochelari de cal în anumite privințe, dar domnul Sturdza i-a dat jos demult și  are o vedere de 360 de grade, care bate orice”, spune Pierre Bortnowski, a cărui legătură cu România este puternică, atât prin tatăl său, de origine română, cât și prin bursa Erasmus pe care a ales să o facă la Timișoara, deși avea variante și în alte țări din vestul Europei.

„România oferă multe oportunități, important este să le vezi. Sunt multe șanse aici, poți chiar să-ți alegi! Ai loc oriunde, piața e deschisă și orice poate fi făcut”, crede Pierre Bortnowski, adăugând că proiectul PRISPA a fost, pentru el, o treaptă spre „ceva mai mare”.

Vezi aici lista completă a promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”