
Un an mai tarziu a decis să încerce să domine o nişă, una pe care o putea identifica uşor şi măsura cu resursele de care mai dispunea. Astfel, a apărut winkel.ro, tot un portal de anunţuri, dar axat pe studenţii din căminele Observator din Cluj-Napoca. Ideea lui Barabas era să mute toate anunţurile care apăreau pe gardurile şi stâlpii din campusuri într-un mediu online, unde se puteau organiza mult mai bine, deci accesa, de către utilizatori.
A beneficiat de sprijinul Ursus, care aveau o ramură ce se ocupa strict de evenimente pentru studenţime, şi a pornit o campanie intensă de promovare a winkel.ro, care a dat rezultate foarte bune, propulsând ideea în nişa ţintă. „De data aceasta, deşi aveam utilizatori zilnici şi interacţiune pe site, nu am găsit un model de monetizare care să susţină business-ul. Am încercat reclame plătite, inclusiv să promovăm firme de outsourcing care recrutau studenţi, dar adevărul era că nişa pe care am ales-o, deşi am reuşit să executăm cu succes planul iniţial, era prea mică“, adaugă antreprenorul şi susţine că efortul nu a trecut neobservat şi a primit cereri de la alţi tineri antreprenori pentru a-i ajuta să îşi dezvolte tehnic startup-urile.
Chiar dacă nu a fost un eşec total, dar nici un succes răsunător, Andrei a continuat să caute businessul care să îi aducă în cele din urmă laurii. Înarmat cu un singur laptop şi cu biroul în sala de lectură a căminului studeţesc din Cluj, în 2008 a pus bazele Barandi Solutions – The Software As A Service Company, companie axată pe dezvoltarea start-upurilor, atât din ţară cât şi din străinătate. A trudit zi de zi, iar compania sa a ajuns să contribuie la business-uri foarte interesante care ţintesc să primească finanţări de la fonduri de tip venture-capital din zona Boston şi Londra, să aibă 13 angajaţi, un sediu de 125 metri pătraţi, cu o privelişte minunată în centrul Clujului şi un al doilea sediu în curs de deschidere în Oradea.
Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”
Mai mult, la patru ani şi jumătate distanţă de punctul zero, cu această experienţă, dar şi împreună cu partenera sa, Adela Sălăgean, care a adus pe masă o experienţă bogată în marketing online şi antreprenoriat, a pus în 2011 bazele unui nou produs: ShareYourCart. Viziunea lui este să unească eCommerce-ul cu social media şi consideră că acela care va reuşi va revoluţiona acest domeniu în care nu s-a întâmplat nimic spectaculos de mult timp.
„Căutam o soluţie să aducem social media mai aproape de eCommerce şi nu am găsit una. Ulterior, după un an, am descoperit trei startup-uri în SUA, care au primit finanţare de peste un milion de dolari şi cred că ei sunt şi azi principalii noştri concurenţi“, mai spune tânărul pentru Forbes.
Ulterior, au lansat un MVP (Minimum Viable Product) şi s-au concentrat să pună la punct canalul de distribuţie. „Acest lucru este un punct important pe care mulţi îl ignoră, bazându-se pe ideea că dacă produsul e bun clienţii vor veni. Mult prea multe echipe au idei foarte bune, le execută bine, dar când vor să vândă, se blochează. Nu mai ştiu ce să facă mai departe“, susţine tânărul antreprenor, care de data aceasta şi-a calculat mult mai bine strategia.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
În decembrie 2012, la aproape doi ani de la lansare a reuşit să strângă 15.000 de înregistrări din partea magazinelor interesate şi să aibă peste trei milioane de afişări. În tot acest timp, produsul a fost tradus de către comunitate în 17 limbi. Iar 2013 a început cum nici nu se putea mai bine. Cei doi tineri au obţinut o investiţie de la Eleven Accelerator Venture Fund din Bulgaria, un fond de investiţii cu un buget de 12 milioane de euro pentru a transforma totul într-un business sustenabil. Primele rezultate, în câteva luni.
Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”