FacebookTwitterLinkedIn

Fără nicio experiență în domeniu, cu o idee „furată” de pe Google și 8.000 de lei împrumutați de la un prieten – așa a făcut Paul Richard Nicolau primul pas către antreprenoriat. Mai mult, și-a asumat riscul de a aborda o idee nișată, originală – comerț cu fructe de mare, începând cu racii.

„După mai multe căutari, m-am oprit la raci pentru simplul motiv că atunci când eram mic, tata mi-a adus de la pescuit un rac viu”, motivează el alegerea afacerii neconvenționale. Tot ceea ce știe despre raci a învățat de pe internet, însă a avut mare încredere în forțele sale, creionând succesul în mintea sa. Curajul a fost cu atât mai mare cu cât nimeni nu a crezut în el: „Când am început businessul, toată lumea a crezut că am înnebunit deoarece eu nu mai cochetasem cu nimic agricol și absolut nimeni nu mi-a dat nicio șansă”.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

După ce a popularizat ideea de raci ca delicatesă  prin intermediul unui restaurant cu roți,  cu care s-a plimbat prin țară, și-a stabilit prima locație cu adresă fixă la Buzești – Taverna Racilor – restaurantul ce i-a deschis calea spre această nișă. A cunoscut succesul datorită ideii inovatoare, clienții fiind atrași de curiozitate, de noutate, acesta fiind și marele atu al antreprenorului. După cum el însuși declară, amuzat: „atuurile mele față de concurență sunt reprezentate de faptul că nu am concurență”.

A avut ca profesor internetul, care l-a învățat pas cu pas tot ce ține de raci, de la creșterea acestora până la preparare. În timp, a câștigat pariul pus pe crustacee, care au devenit ținta publicului doritor de nou. În planul său a fost și realizarea unui festival al racilor, ce a avut loc anul trecut la Brașov și a strâns circa 4.000 de oameni în trei zile, un eveniment de care fondatorul este foarte mândru.

Tot anul trecut, Paul Richard Nicolau a deschis și bistro-ul Le Oac Oac, o locație cu specific mediteranean, unde elementul de atracție principal este puiul de baltă, dar și specialitățile cu pește. La mai puțin de un an, în decembrie 2015, tânărul cu un mare apetit pentru risc a adus pe piață un alt concept original, ce nu are concurență – shaorma cu fructe de mare. Seafood Shaorma este cea de-a treia afacere a antreprenorului, care nu se abate de la piața fructelor de mare, dar profită de fiecare idee inovatoare. Astfel, curiozitatea unei „shaorme de lux” a determinat bucureștenii să se înghesuie în localul fast-food a lui Paul Nicolau.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

Deschiderea Seafood Shaorma a fost un moment important pentru planul său de afaceri, aflându-se atunci într-o perioadă dificilă: „Anul trecut am închis trei locații, dar am depășit momentul, prin faptul că am inventat un nou concept, ceea  ce m-a ajutat psihic să nu cedez.” Deși ideea i-a venit cu mai mult timp în urmă, nu s-a apucat de afacere până când nu a găsit un partener potrivit, care avea tehnologia necesară și care îi furnizează ingredientele pentru shaorma. Cu toate puse la punct, la sfârșitul anului trecut, el a deschis oficial restaurantul din zona Piața Muncii, cu o ofertă ce include două tipuri de mâncare: SeaFood Shaorma (caracatiţă, creveţi, calamar şi sepie) şi Ocean Shaorma (calamar, sepie, ton, pește spadă şi merluciu), cu sosuri pe bază de iaurt.

Deși a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 800.000 de euro, pentru toate firmele pe care le administrează, cu o marjă de profit de 25%, Paul Nicolau nu se mulțumește cu confortul obținut până în prezent, ci se axează pe o strategie de extindere rapidă. Pentru 2016 are în plan vânzarea a cinci francize Seafood Shaorma și organizarea Festivalului fructelor de mare „în cât mai multe orașe,  pentru a face cunoscut gustul fructelor de mare”, explică el.De asemenea, vizează o cifră de afaceri de aproximativ 1 milion de euro pentru anul în curs, fiind convins de faptul că piața în care activează se află în creștere, iar ideile sale inovatoare la fel.

Paul Richard Nicolau

29 de ani

Fondator Taverna Racilor, Le Oac-Oac Bistro, Seafood Shaorma 

A debutat ca antreprenor în urmă cu câțiva ani și, fără a avea experiență în acest domeniu, a pariat pe o nișă de restaurante mai puțin cunoscută la acel moment – cu specific de fructe de mare. Pariul său s-a dovedit, până acum, unul reușit.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016