
Şi-a dat seama că este pasionat de calculatoare încă de la 6 ani, când era foarte atent la tot ceea ce făceau ceilalţi cinci fraţi ai lui mai mari. Cu timpul, ei au început să îi ceară sfaturi. L-a ajutat faptul că poate învăţa foarte repede şi este autodidact. Spune că a învăţat foarte mult de pe internet, astfel că la 12 ani repara calculatoarele vecinilor. La 16 ani petrecea între 13 şi 14 ore pe zi la calculator.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Spiritul antreprenorial l-a învăţat devreme, în familie. La început a lucrat împreună cu tatăl său, la firma acestuia, care producea uşi şi geamuri pentru case. Apoi a lucrat cu fratele său, care construia uşi de garaj, ial el se ocupa de marketing şi realiza site-uri.
A ales să urmeze cursurile Universităţii “Emanuel” din Oradea, pentru că a simţit nevoia unui reset al minţii şi o atracţie pentru spiritualitate şi etică.
S-a angajat la Smartware, unde la scurt timp a fost promovat ca teamleader pentru produsul Bannersnack. Pe Raul Popa l-a cunoscut în cadrul companiei Bannersnack. Raul a plecat din companie şi apoi a intrat în aceleratorul MVP Academy din Bucuresti. În cadrul aceleratorului s-a gândit serios să formeze compania TypingDNA şi atunci i-a făcut lui Cristian propunerea de a intra în companie ca şi co-fondator.
Cei doi tineri au împărtăşit pasiunea pentru inteligenţa artificială şi machine learning (studiul şi predicţia datelor pe baza unor algoritmi şi tipare). Cristian a privit propunerea ca pe o oportunitate unică în viaţă.
În lume, există deja sisteme de securitate bazate pe felul în care oamenii tastează, folosite de companii şi bănci de top, chiar şi de Pentagon, dar tinerii orădeni au început să lucreze la o nouă soluţie, care să-şi facă treaba precis şi mai rapid. Aşa s-a născut TypingDNA
Lansat deja pe piaţă şi apreciat de experţi, TypingDNA, ajută companiile, băncile şi universităţile online să se asigure că nici ele şi nici utilizatorii lor nu îşi pierd datele, banii ori diplomele prin fraudarea parolelor şi “spargerea” conturilor. Sistemul de securitate se bazează pe analizarea în profunzime a celor mai mici detalii din tiparul de tastare – ritm, pauze, presiunea de apăsare a tastelor), numite generic “typing biometrics”, detalii care, “citite” corect, creează profilul unic al fiecărui utilizator.
Startup-ul a primit o investiție din partea fondului Gecad Ventures și o serie de business angels locali:Adrian Gheară, Alexandru Negrea, Lucian Todea, Alex Negrea și Dan Mihăescu.
“Vreau să ajut mai mulţi oameni pentru a trece de la outsourcing la propriul produs”, spune Cristian.
Sistemul reprezintă exact ceea ce îşi doreşte Cristian – un produs atutentic, produs în România care se vinde în toată lumea. Sunt cel mult 10 companii în lume care fac astfel de sisteme.