FacebookTwitterLinkedIn

După ce a obținut licența în geoștiințe și astrofizică la Jacobs University Bremen din Germania, Aurora a devenit doctorandă a Institutului Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania. Ulterior, tânăra cercetătoare a fost descoperită de NASA care i-a oferit, pentru trei ani, bursa de studiu „Einstein Fellowship“ în cadrul programului „Fizica Cosmosului“.

Brăileancă la origini, Aurora Simionescu este, astăzi, un cercetător astrofizician recunoscut în întreaga lume. În prezent, tânăra activează în cadrul KIPAC (Kavli Institute For Particle Astrophysics And Cosmology) de la Universitatea Stanford, unde beneficiază de o bursă de cercetare în cadrul programului de studii postdoctorale Einstein Fellowship, sponsorizat de NASA. Această bursă este acordată exclusiv proaspeților doctori în astronomie, fizică și discipline înrudite. Cum a reușit, însă, Aurora Simionescu performanța la care unii visează toată viața?

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Pasiunea ei a determinat-o să participe la olimpiadele de fizică unde, prin multă muncă, a obținut numeroase premii. În liceu și-a depus dosarul pentru a obține o bursă pentru a studia în SUA și, în cele din urmă visul i s-a îndeplinit: a obținut unul dintre cele 500 de locuri la nivel mondial. „Întotdeauna mi-a plăcut incredibilul sau inimaginabilul. Cred că, încercând să înțelegem ceva care e complet diferit de intuiția noastră din viața de zi cu zi, ne lărgim orizonturile și ne dezvoltăm gândirea. Presupun că am un creier căruia îi plac lucrurile abstracte și, probabil, din cauza asta nu m-a atras medicina. În schimb, m-a fascinat foarte mult teoria generală a relativității, de când am auzit pentru prima dată de ea într-o carte pe care am citit-o în clasa a XII-a. Era o îmbinare perfectă de frumusețe matematică, geometrică și aplicații extraordinare sau chiar incredibile în domeniul fizicii”, spune tânăra care în liceu a fost pasionată de fizică și matematică.

Vezi aici lista completă a promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”

Pasiunea pentru astronomie a pornit tot în ultimul an de liceu, cu o carte anume. Aurora a început să citească „Astronomie: Structura Universului”, scrisă de William J. Kaufmann și a fost atât de fascinată de ea încât, chiar și azi își mai amintește cu claritate anumite pasaje. „Unul dintre capitolele mele preferate era despre nașterea și dispariția stelelor. M-a învățat că până și ele, astrele, care au călăuzit generații după generații de navigatori și au inspirat deopotrivă poeți, visători, profeți și astronomi, nu sunt eterne”, spune tânăra, care își amintește că decizia de a studia astrofizica a fost cea mai dificilă de luat. Însă, după ce a obținut licența în geoștiințe și astrofizică la Jacobs University Bremen din Germania, Aurora a devenit doctorandă a Institutului Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania, cu tema ”Interacțiunea dintre nucleii galactici activi și gazul difuz din clusterele de galaxii”. Aici, împreună cu echipa de astrofizicieni de la institutul german şi de la alte două institute olandeze cu care lucra, a descoperit pentru prima dată un fragment din masa de „materie obişnuită” încă necunoscută oamenilor. Rezultatul e descris, însă, cel mai bine de titlul unui articol apărut pe blogul Bad Astronomy. În traducere, acesta era: „s-a găsit o jumătate din a 25-a parte din materia lipsă în univers”. Materia cunoscută nouă în prezent nu reprezintă decât 4% (a 25-a parte) din conținutul Universului, restul fiind energia și materia neagră. Și astfel, în 2008, la numai 24 de ani, românca a făcut înconjurul presei internaţionale (de la „Der Spiegel” la CBC şi Fox News şi de la Astronomy la Space.com.) prin descoperirea sa.

Ulterior, tânăra cercetătoare a fost descoperită de NASA care i-a oferit, pentru trei ani, bursa de studiu „Einstein Fellowship„ în cadrul programului „Fizica Cosmosului„. Aurora face parte dintre cei zece aleşi de Agenţia Spaţială Americană și a primit un telefon chiar de la directorul Observatorului Chandra, pentru a fi anunţată că a primit bursa sponsorizată de NASA. „Era cea mai bună ofertă de serviciu la care puteam spera în domeniu și desigur m-am bucurat mult să aflu că am fost selectată. Au fost aceleași emoții pe care cred că le are oricine atunci când primește exact slujba la care visa încă din anii de liceu”, spune ea pentru Forbes România.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat în 2012 platformei Tech School, Aurora recomandă celor care cred că astrofizica poate fi o carieră sigură sau că le va aduce un salariu mare să se mai gândească.  „Motivul pentru care cu toții rămânem cercetători este pasiunea pentru subiectul pe care îl cercetăm, fascinația pe care o simțim atunci când deschidem pentru prima dată noul set de observații pe care chiar noi le-am proiectat, și știm că suntem primul om care s-a uitat vreodată la aceste date”, mai spunea aceasta.

Vezi aici lista completă a promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”