FacebookTwitterLinkedIn

A absolvit Bachelor of Arts la Dartmouth cu diplome în biochimie fizică şi economie, iar după facultate, Roxana Mirică a obţinut calificarea ca chartered financial analyst (CFA) şi a lucrat apoi pentru câteva dintre cele mai importante nume din zona financiară. Şi-a început cariera în finanţe, în 2008, cu puţin timp înainte de declanşarea perioadei de criză financiară, pentru renumita şi totodată controversata bancă de investiţii Lehman Brothers. A lucrat pentru gigantul american până când acesta a intrat în faliment, cunoscut de altfel ca fiind cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite.

Vezi cine sunt ceilalți membri ai generației 2015 Forbes “30 sub 30”

„Locuiam atunci în New York şi, deşi eram pe un post de junior, făceam parte din echipa care manageria o mare parte din activele băncii şi era implicată în deciziile luate la vârf. Încercam să aplic noţiunile pe care le învăţasem, însă pieţele fiind complet dislocate, teoria devenise irelevantă. Totul se reducea la o situaţie în care încerci să evacuezi milioane de oameni pe o uşă foarte îngustă aşa încât lumea acţionează pe bază de panică, iar cei care încearcă să folosească raţiunea sunt prinşi în acelaşi flux incontrolabil”, descrie Roxana Mirică momentul care a declanşat căderea unui întreg sistem financiar la nivel global. Povesteşte că, la acel moment, mulţi bancheri care îşi întemeiaseră cariera de zeci de ani în cadrul companiei financiare erau nevoiţi să plece, după ce toate acţiunile le-au fost şterse în doar câteva săptămâni.

„Psihologic mi se părea fascinant să observ reacţiile celor din jur, dar în acelaşi timp era un început oarecum apocaliptic, departe de visul «Wall Street» care îmi fusese insuflat cu câteva luni înainte”, mai spune Roxana Mirică.

După toată această experienţă, a fost chemată de o bancă de investiţii britanică să facă parte din echipa ei, aşa că a părăsit Statele Unite şi s-a mutat la Londra, iar azi este vicepreşedinte în cadrul Barclays Investment Bank, în Marea Britanie. Recunoaşte că a avut o ascensiune rapidă la început de carieră, astfel, la doar trei ani de la absolvirea studiilor, Roxana devenea cea mai tânără portfolio manager în cadrul companiei în care lucra.

„La început mi-a fost alocat un portofoliu relativ mic (sub 200 milioane de dolari), să demonstrez dacă sunt capabilă să fac investiţii profitabile. Şi am reuşit să am o performanţă foarte bună, motiv pentru care portofoliul mi-a fost triplat după primul an şi a crescut de-a lungul anilor la peste 6 miliarde de dolari”, explică ea.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

De curând a trecut la partea de consultanţă şi ajută importante companii şi clienţi ai băncii să strângă capital pe piaţa de obligaţiuni de tip „high yield” şi împrumuturi corporatiste. „Printre tranzacţiile recente se numără unul dintre cele mai mari «leveraged buyouts (LBOs)» (n. red. – preluarea unei firme de către alta care şi-a procurat capitalul necesar prin împrumut garantat cu activele firmei preluate) făcute în Europa, pentru care am strâns, alături de echipă, peste trei miliarde de euro în obligaţiuni şi împrumuturi de la bănci şi investitori instituţionali”, explică tânăra vicepreşedinte din cadrul Barclays Investment Bank. Dar în ultimii ani a fost implicată şi în proiecte de restructurare financiară şi s-a ocupat de restructurarea unor companii cu împrumuturi de peste un miliard de euro.

Cu toate că este plecată din România de peste zece ani, Roxana Mirică spune că urmăreşte cu mare atenţie dezvoltarea politico-economică de aici şi speră ca anii următori să aducă oportunităţi de investiţii în companii şi iniţiative locale.

GALERIE FOTO: PREMIANȚII GALEI FORBES 30 SUB 30

ROXANA MIRICĂ
29 de ani

Barclays Investment Bank
Vice President – Leveraged Finance

A studiat în Statele Unite şi a avut şansa de a lucra pentru Lehman Brothers chiar înainte de declanşarea crizei financiare, iar acum coordonează importante proiecte în cadrul Barclays Investment Bank.