FacebookTwitterLinkedIn

La 29 de ani, Andrei Brașoveanu își propune să sprijine antreprenorii. Dorința lui a coincis cu misiunea fondului Accel Partners, care analizează potențialul start-up-urilor și investestește în cele care respectă anumite criterii de eligibilitate. „M-a atras mult misiunea Accel de a sprijini antreprenori pe termen lung, atât în momente de succes, cât și clipe dificile. Zilnic mă întâlnesc cu antreprenori foarte ambițioși care încearcă să reimagineze cum ar trebui să arate o lume mai bună, ceea ce găsesc foarte motivant”, explică tânărul.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

Andrei Brașoveanu a absolvit liceul Colegiul Național Tudor Vianu din București, unde a participat la olimpiade naționale de matermatică, în urma cărora a obținut rezultate care l-au plasat printre primii trei elevi din țară. La vârsta de 18 ani a plecat în SUA pentru a urma cursurile Universității Princeton, unde a obținut o diplomă în Matematică și Finanțe, dar și premiul pentru cea mai bună teză din departamentul de matematică, după ce a reconstruit algoritmic o pictură semnată de Vincent van Gogh.  Ulterior, a ocupat funcția de quantitative trader pe Wall Street, unde a dezvoltat strategii de tranzacționare pe piața de equities și futures. Studiile de master le-a urmat la Harvard Business School. Aici a condus clubul de antreprenoriat și a fost membru al comitetului de investiții în start-up-uri din cadrul universității. În acea perioadă, tânărul și-a descoperit o nouă pasiune – aceea de a „investi în oameni și business-uri palpabile, spre deosebire de a investi în acțiuni”, după cum explică el. Tot în perioada masteratului, a colaborat cu fondurile de capital de risc Foundation Capital din Menlo Park, California și Siemens Venture Capital din München, Germania. Așa a început să prindă contur activitatea pe care o desfășoară astăzi în cadrul Accel Partners.

Avea 27 de ani când a devenit parte a echipei de investiții din cadrul fondului.  Accel Partners are birouri în Palo Alto, Londra și Bangalore și gestionează aproximativ 10 miliarde de dolari. Facebook, Dropbox, Supercell sau Spotify se numără printre companiile care au beneficiat și de sprijinul moral și financiar al fondului de investiții. Cu Facebook, Accel a semnat parteneriatul pe când rețeaua de socializare avea o echipă formată din șase angajați, pentru că, așa cum explică tânărul, „filosofia lui Accel este de a fi devreme alături de fondatori, pentru a îi ajuta cu consiliere și recrutare de management, în afara capitalului. Investițiile noastre sunt pe termen lung și ambiția noastră este de a lucra împreună cu fondatorii în a construi companii valoroase care se pot lista pe burse precum NASDAQ sau NYSE pentru valori de miliarde de dolari”.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

În prezent, tânărul lucrează la biroul Accel din Londra, unde se concentrează pe investiții în software, analytics și tehnologie financiară. Recent, a fost implicat în investiții în două companii. Una dintre ele este CartoDB, care dezvoltă o platformă de software de analize de date geografice și poziționale. Cea de-a doua companie care a primit finanțare din partea Accel este JobToday, cu sediul în Luxemburg,  ce dezvoltă o platformă mobilă de recrutare în industria serviciilor.

În momentul de față, în ciuda programului solicitant, tânărul se concentrează pe subiecte precum inteligența artificială sau „future of work”,  adică reimaginarea modului de a lucra. Andrei Brașoveanu spune că este „foarte recunoscător pentru oportunitățile pe care le-am avut până acum și cu mult lucru sper ca realizările pe viitor să fie semnificative”. În ceea ce privește planurile sale, el vrea să continue să ghideze antreprenorii aflați la început de drum. La începutul acestui an, tânărul a fost unul dintre cei patru români incluși pe lista „30 sub 30”, realizată de Forbes SUA.

29 de ani

Investitor Accel Partners Investment

A studiat la Princeton și Harvard, a dezvoltat strategii de tranzacționare pe Wall Street și a colaborat cu fonduri cu capital de risc din California și Germania. Astăzi, Andrei Brașoveanu este parte a echipei de investiții în cadrul Accel Partners, care a finanțat companii precum Facebook și Dropbox. La începutul anului, tânărul a fost inclus pe lista „30 under 30” realizată de Forbes SUA.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016