FacebookTwitterLinkedIn

Elvis Apostol și Cristi Badea, doi dintre co-fondatorii Mavenhut, își iubesc la nebunie compania. Atât de mult încât și-au tatuat numele ei pe corp.  „Am făcut un pact: eu mi-am făcut un tatuaj când am ajuns la 10.000 de utilizatori, Cristi când am atins 100.000, iar Bobby (Voicu, al treilea fondator – n. red.) urmează să își facă în momentul în care vom avea 1 milion de jucători”, spune Elvis Apostol cu mândrie. Iar până în acel moment s-ar putea să nu mai treacă foarte mult timp. În prezent, circa 420.000 persoane – and counting – joacă Solitaire Arena  (dacă numele companiei nu v-a spus ceva, e puțin probabil ca un prieten din lista de Facebook să nu vă fi invitat să-l jucați), adică primul joc de Solitaire pe care îl poți juca împotriva unui adversar.

Privind din afară, în ultimii trei ani, viața lor s-a desfășurat pe repede înainte. Aproape că au terminat facultatea (Cristi Badea a absolvit ASE, iar Elvis Apostol, un alt puști minune al IT-ului românesc, a decis în anul cinci de „Poli” că o diplomă nu l-ar ajuta cu prea multe, avea deja proiecte la care lucra pe cont propriu, și a renunțat la facultate). Apoi s-au angajat, au luat credite, și-au dat demisia, au devenit antreprenori (prima firmă, un studio de jocuri Farender Games), au lucrat pentru Bobby Voicu (studioul lor a produs două jocuri pentru Bobby Voicu). Au pus bazele Mavenhut, l-au cooptat pe Bobby Voicu drept partener, Cristi Badea a plecat în Germania pentru a aprofunda producția de jocuri, au aplicat și au fost admiși la un accelerator de start-up-uri din Dublin. Au stat acolo trei luni de zile, au primit finanțare, au participat la How To Web, au mai primit finanțare (o jumătate de milion de euro din partea fondului de investiții SOS Ventures) și se dezvoltă. Acum încercați să citiți  tot paragraful anterior dintr-o singură răsuflare!

Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30” 

Privit în detaliu și mai ales în slow-motion, parcursul lor ascunde mii de ore de muncă – scris cod, găsit și reparat bug-uri, sute de ore pregătind prezentarea proiectului, nenumărate întâlniri cu mentori, posibili finanțatori (au fost cam 42, cu toate acestea, primii cu care au vorbit – încă din faza de preselecție pentru Startup Bootcamp Dublin – au fost cei cu care au bătut palma), mii de ore de discuții pe Skype și multe sacrificii.

Chiar dacă sunteți invadați acum de tot felul de jocuri, fie pe Facebook – pentru cei mai puțin familiarizați cu domeniul – , fie de cele cunoscute de gamerii împătimiți – Diablo, Starcraft, Warcraft, The Old Republic, Crysis, Far Cry – , sunt sigură că totuși vă mai aminți de unul dintre primele jocuri de pe PC-uri: Solitaire.

Totul a început simplu pentru Cristi Badea și Elvis Apostol: cu un formular trimis, în care întrebau potențialii jucători dacă ar juca Solitaire 1 contra 1. Înainte de a avea măcar o linie de cod scrisă – după cum explică Bobby Voicu pe blogul său.  Au primit înapoi răspunsuri de la 163 de persoane. Așa că s-au apucat de lucru. În momentul în care primeau restul de bani de la Bill Liao, repezentantul SOS Ventures – adică în toamna anului trecut, după ce fuseseră declarați câștigători absoluți ai How To Web –  datele arătau cam așa: 120.000 de jucători înregistrați,  12 milioane de partide jucate, 60.000 de utilizatori lunari activi și aproape 13.000 de zilnici.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Iar cifrele interesante nu se opresc aici. „Făceam zilele trecute un calcul și am observat că pe parcursul a 24 de ore, utilizatorii se jucaseră șapte ani. În ultima lună am ajuns la peste 160 de ani jucați”, spune, amuzat, Cristi Badea și face un profil al jucătorului de Solitaire Arena: peste 40 de ani, femeie, mai ales din Statele Unite, care se joacă mai ales seara după ora 22. Românii? Sunt în top zece.

Dar cu adevărat important pentru cei trei este faptul că au primit resursele și încrederea necesare pentru a se dezvolta. Următorul pas: un nou joc la dublu – Mahjong. „Acesta este conceptul pe care lucrăm: luăm jocurile concepute inițial ca single player și le aducem în era socială”, precizează Cristi Badea.  Poate așa se explică și faptul că Mavenhut tinde să devină unul dintre „copiii” preferați ai Facebook (jocul se găsește doar pe această rețea de socializare, iar reprezentanții Facebook procesează toate detaliile legate de plată) – de aici și potențialul ca Solitaire Arena să devină noul Farmville. „În momentul în care ne-am apucat să facem jocul, ne-am setat ideea că vrem să facem un produs care să fie jucat de milioane de persoane. Tocmai de aceea ne-am ales și colaborarea cu Facebook”, mai spun tinerii.  Nu exclud, totuși, și alte varian­te de dezvoltare pentru că, după cum spun ei, nu-și pun „toate ouăle într-un coș”. Așa că testează acum opțiuni de mobil, de sine stătătoare (stand-alone) și chiar alte rețele sociale (deși recunosc că este o diferență foarte mare între ce oferă Facebook și ce ar putea pune pe masă orice alt jucător).

Un lucru e cert. Elvis Apostol, Cristi Badea și Bobby Voicu, adică Mavenhut și, implicit, Solitaire Arena, vor ajunge departe. Ei fac deja într-o zi cât alții-n șapte (ani).

Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”