FacebookTwitterLinkedIn

Mircea Cimpoi are 28 și este din Târgu Mureș. Şi-a descoperit fascinația pentru tehnologie încă din clasa a patra, iar apoi, anii de studiu și munca l-au adus tot mai aproape de punctul în care ar putea revoluționa IT-ul.  A absolvit Facultatea de Matematică și Informatică, din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj, în 2011 a absolvit un masterat în sisteme inteligente, la Racunarski Fakultet, în Belgrad, iar în același an s-a înscris la un program de doctorat în inginerie, la Universitatea Oxford.

Prima întâlnire cu domeniul IT pentru Mircea Cimpoi a fost pe la 11 ani, atunci când a primit primul calculator, „probabil rusesc, după tastatura bilingvă care avea caractere latine și chirilice”, povesteşte el. „Această pasiune pentru tehnologie a evoluat și s-a transformat în timp, dar cred că a rămas constantă pasiunea pentru rezolvarea problemelor, în general, fapt care mi-a motivat opțiunea pentru aprofundarea studiilor și posibilitatea unei cariere în cercetare”, mai spune Cimpoi.

Aflați cine sunt ceilalți membri ai promoției 2014 a Forbes România “30 sub 30”.

Momentul  care a avut, probabil, cea mai importanată influență în parcursul carierei sale a fost înscrierea la un program de internship la Microsoft. Întreaga călătorie spre lumea fascinantă a ,,unei altfel de realități” a pornit, de fapt, de la un simplu anunţ postat la avizierul facultăţii. „Am văzut în timpul anului trei, un anunț la avizier legat de stagii de practică la Microsoft, în SUA și în Serbia. Am considerat o provocare numărul mai mic de poziții disponibile pentru Serbia și faptul că, pe lângă cunoștințele de programare, se cereau și cunoștințe solide de matematică. Am fost unul din cei cinci studenți acceptați la stagiul de practică din vara respectivă (2007) și în anul următor, am primit o ofertă de a reveni, de această dată ca angajat full-time”, spune Mircea Cimpoi. Primul proiect la care a lucrat în cadrul echipei de ingineri de la Microsoft, în Serbia, se baza pe recunoașterea textului tipărit în imagini (Optical Character Recognition – OCR). Odată luat startul, lucrurile au devenit din ce în ce mai interesante. Un an mai târziu a început să dezvolte proiectul numit Courier – „un dispozitiv mobil cu două ecrane tactile (touch-screen), gândit ca un carnețel digital, «infinit», în ceea ce priveşte numărul de pagini, destinat persoanelor creative. Pe atunci era un proiect secret şi care, din păcate, a fost anulat, iar dispozitivul nu a mai ajuns în producție”, explică tânărul doctorand, de altfel, o strategie des întâlnită în departamentele de cercetare şi dezvoltare în care giganţii industriei tehnologice investesc anual miliarde de euro, şi care reprezintă, de fapt, noi paşi către alte proiecte.

În ultimul an petrecut la Microsoft în Serbia, Cimpoi a continuat să dezvolte dispozitive de recunoaştere a textului, dar de data aceasta pe zona de mobile, un domeniu pe care, se pare, mizează majoritatea companiilor IT, în ultimii ani. După ce a lucrat timp de un an în departamentul Bing Augmented Reality, îndrumat de colegii de la Microsoft a hotărât să aplice la un program de doctorat la Universitatea din Oxford, în cadrul Visual Geometry Group. Proiectul tezei sale de doctorat are la bază ,,clasificarea texturilor și generarea de descrieri în limbaj natural, pe baza proprietăților acestor texturi, inspirate din percepția umană”. Cu alte cuvinte Mircea Cimpoi lucrează la realizarea unui sistem vizual pentru computere sau roboţi, prin care aceştia să perceapă mediul înconjurător şi apoi să poată reda prin cuvinte ceea ce „văd”. „Pe scurt, lucrez la algoritmi capabili să învețe, pe baza unor imagini furnizate ca exemple, un set de adjective sau atribute, să recunoască aceste atribute în imagini și să descrie imaginea, folosind cuvinte din limbajul natural”, explică Mircea Cimpoi. Proiecte care azi pot să pară ştiinţifico-fantastice dar, aşa cum ne demonstrează Cimpoi, sunt în curs de dezvoltare, iar crearea lor şi aplicarea în diferite industrii sunt tot mai aproape de realitate.

Printre programele în care tânărul doctorand este implicat sunt cele din cadrul acceleratorului de business Spherik Accelerator, unde este îndrumător pentru mai multe echipe de studenți, participanți la Imagine Cup, una dintre cele mai prestigioase competiţii de tehnologie, sponsorizată de Microsoft, care reunește tineri cu idei inovative, din întreaga lume.

Cât despre planurile de viitor, spune că are câteva idei de start-up-uri, deşi nu şi-a descoperit încă talentul de antreprenor. Nu exclude nici posibilitatea de a reveni în industria IT şi de a reintra în cadrul unei mari corporaţii, dar spune că cel mai mult îl atrage o carieră în învăţământ. Iar despre viitorul tehnologiei este de părere că indiferent de cum va evolua acesta, cu siguranţă „beneficiile vor fi mai mari decât dezavantajele. Cred că evoluția va fi cel puțin la fel de solidă ca în ultimii trei ani. Un exemplu concret ar fi folosirea dronelor în mod curent”, argumentează Mircea Cimpoi, şi dă ca exemplu în acest caz, un proiect al companiei Amazon care propune livrarea comenzilor cu ajutorul unor drone.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

GALERIE FOTO: “30 SUB 30” 2014

Aflați cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”.