A strâns pe parcursul liceului o multe medalii la concursurile de matematică, iar în facultate a virat către informatică. Din anul II de facultate a început să antreneze lotul de olimpici la matematică ai Liceului de Informatică București, iar de la începutul anului a fost angajat de Facebook, unde va începe să lucreze din iunie.
La sfârșitul clasei a 12-a, Octavian Ganea (25 de ani) și-a pus pentru prima dată problema daca să plece sau nu din țară. Încă de acum 7 ani, când se pregătea să își încheie socotelile cu liceul, plecarea era un deja trend. Iar colecția de medalii pe care o strânsese de-a lungul liceului la concursurile internationale de matematică – printre care argintul la Olimpiada Internațională Tumyada din Yakutia – i-ar fi garantat o bursă la multe universități mari din afară.
Vezi aici lista completă a promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”
Octavian Ganea nu era însă deloc hotărât care era direcția bună, așa că s-a uitat la statistici. Jumătate din prietenii lui de pe la olimpiade au ales Statele Unite. Jumătate au rămas aici și au dat la Politehnică. Ganea recunoaște că el unul e atașat de România și de oamenii ei. Așa că a ales Politehnica, unde a făcut trecerea de la matematică la informatică – „Îmi place mereu să învăț ceva nou, nu-mi place să mă cantonez într-un singur lucru”, spune el – și, în paralel, a început să antreneze noile generații de olimpici, la Liceul Internațional de Informatică din București. Octavian Ganea era student în anul 2 când a început să lucreze cu lotul de clasa a 9-a; în anul acela, doi dintre băieții antrenați de el au luat aur la Olimpiada Internațională din Yakutia, iar în anul următor, unul dintre ei a luat aur la Olimpiada Internațională de Informatică. Între timp, prietenii plecați afară la studii îl tot îndemnau să încerce și experiența educației de peste hotare, să vadă cum e predarea, cum e cu cercetarea, care proiectele în care se poate implica. În anul III a discuta cu un coleg care terminase studiile în străinătate cu 10 pe linie, așa că a aplicat și el la un masterat în afară. La Lausanne și-a dat seama cât de importantă e legea cererii și ofertei și în educație: cel mai important lucru atunci când studiezi în afară e tocmai puterea de a-ți alege singur cursurile pe care le urmezi. „Întâlnirea asta dintre cerere și ofertă îți garantează că studiezi doar ce e important pentru dezvoltarea ta profesională și că profesorii cu adevărat buni sunt cei care sunt cei mai prețuiți de sistem.”
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
În timpul masteratului, Octavian Ganea a lucrat în două reprize pentru Google – prima dată într-un internship de 3 luni în California, a doua oară, vreme de 9 luni la Google Zurich unde a lucrat pe un proiect de îmbunătățire a Google Maps. La terminarea masterului, s-a întors acasă, unde a continuat să antreneze olimpicii la matematică de la Liceul Internațional de Informatică însă, între timp a fost anunțat că a fost selectat de Facebook pentru biroul lor de la Londra, unde va începe să lucreze din luna iunie.
„Sunt convins că o să mă întorc în țară, unde voi începe un proiect antreprenorial, peste câțiva ani. Între timp e însă important să acumulez experiență lucrând la companii mari, precum Facebook sau Google, și să fur din insight-urile lor în industrie.“
Vezi aici lista completă a promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”