FacebookTwitterLinkedIn

Lansată oficial în toamna anului trecut, platforma Flip.ro este o alternativă simplă și sigură de comercializare a smartphone-urilor second-hand, care oferă avantaje atât vânzătorilor, cât și cumpărătorilor. Ideea de a lansa această afacere a pornit dintr-o nevoie a fondatorilor, care și-au dat seama că procesul de vânzare al unui smartphone presupune mult timp pierdut în întâlniri și negocieri, precum și o doză de neîncredere.

Până acum, Flip a presupus o investiție de 120.000 de euro, realizată de fondul de investiții V7 Capital, deținut de Andrei Crețu și Iulian Cîrciumaru, cofondatorii rețelei naționale 7card, de GapMinder, prin acceleratorul Techcelerator și de Difrnt Agency.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Planurile celor doi fondatori sunt să atragă în următoarele luni o rundă de investiții pentru a accelera creșterea Flip în România. Dacă Alin este responsabil mai mult de partea operațională și financiară a business-ului, George se ocupă de partea de dezvoltare a produsului și de strategia de afaceri.

„Vorbind cu prietenii noștri, majoritatea ne-au spus că le displace procesul de vânzare și că deseori își aruncă device-urile vechi în sertar din comoditate. Mai mult, să cumperi electronice second-hand se aseamănă unui joc de «ruletă rusească», în care norocul era un factor prea important. Am realizat un studiu cu peste 470 de persoane care și-au cumpărat în trecut electronice de pe marketplace-uri și am aflat că peste 33% din ei au achiziționat în trecut electronice cu defecte ascunse. Așa că, în decembrie 2018, am decis să creăm noi un marketplace pentru vânzarea și cumpărarea de electronice, în care încrederea să predomine”, spun cei doi antreprenori, care în prezent dețin peste 70% din afacere.

Astfel, prin Flip, oamenii pot vinde telefoanele pe care nu le mai folosesc, în câțiva pași simpli – acesta poate fi predat curierului sau lăsat într-unul dintre punctele de drop off din București și din țară, iar apoi este aleasă metoda prin care să fie primiți banii după vânzare, de restul urmând să se ocupe echipa Flip. Platforma comercializează telefoane vechi de cel mult 4-5 ani și doar din gama Apple, Samsung și Huawei, suma obținută din vânzare fiind similară cu cea obținută pe alte platforme de vânzare online.

„Feedback-ul a fost foarte bun și marketplace-ul Flip a fost îmbrățișat repede de către clienți ca o soluție la problemele lor, pe care o așteptau de mult timp. Cred că a ajutat mult și faptul că am fost foarte deschiși către feedback-ul lor și pe cât de mult posibil, la început, încercam să vorbim cu toți clienții pentru a ne da seama ce facem bine și la ce mai avem de lucrat. Prin urmare, am pus multe dintre ideile clienților în practică pentru a îmbunătăți Flip și au apreciat mult acest lucru. În aproape trei luni de la lansare, am înregistrat 1.300 de vânzători și 830 de cumpărători, valoarea vânzărilor înregistrate fiind de peste 185.000 de euro”, afirmă cofondatorii.

Odată ce modelul de business a fost validat, Alin și George și-au propus să accelereze creșterea afacerii și să încheie anul 2020 cu 6.000 de smartphone-uri tranzacționate prin Flip și vânzări de peste 1,3 milioane de euro. De asemenea, până la finalul anului, Flip și-a propus să își extindă echipa cu încă șase persoane și să lanseze noi funcționalități în marketplace.

„Am vrea ca peste 10 ani Flip să fie marketplace-ul leader din Europa pentru vânzarea și cumpărarea electronicelor second-hand și recondiționate. Ne-am bucura mult să ne uităm în urmă și să putem spune că am reușit să construim de la zero acest lucru. Mai departe, din dragostea pentru startup-uri, cel mai probabil vom fi tot în roluri de fondatori sau investitori”, spun cei doi antreprenori cu privire la planurile pentru următorii ani.

Aceștia nu sunt la prima inițiativă de a-și lansa propriul business. Fiecare dintre ei s-a implicat, fie din anii de liceu, fie de pe băncile facultății, în deschiderea unor start-up-uri în domeniul online, care i-au pregătit pentru înființarea Flip.

Alin a absolvit Facultatea de Administrarea Afacerilor și programul de master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

George a fost unul dintre primii 15 studenți cu care The Entrepreneurship Academy s-a lansat în România.