FacebookTwitterLinkedIn

Pentru că preferă să aibă o listă de „to do” în continuă creștere, Giorgiana Vlăsceanu a fost activă în cadrul Consiliul Elevilor, iar în 2012 a ajuns în fruntea Consiliului Județean al Elevilor Buzău. A făcut voluntariat în câteva ONG-uri locale ce dezvoltau proiecte finanțate prin programul Youth in Action. A testat diverse metode de învățare nonformale și a întâlnit oameni frumoși din toată Europa.

Top ,,30 sub 30″, ediția 2017

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

A urmat apoi cursurile Universităţii Politehnice București – Facultatea de Automatică și Calculatoare, iar comunitatea și oportunitățile oferite i-au demonstrat că este un loc în care se poate dezvolta continuu. Timp de doi ani, a fost vicepreședinte al Ligii Studenților.

A intrat în Brigada de Voluntari, un ONG de tineri entuziaşti care ajută la organizarea evenimentelor, de la conferinţe, concerte până la evenimente caritabile și sportive. A învățat multe alături de ei, de la gestionarea unor evenimente pline de tâlc până la modul de a se distra într-o mare de voluntari.

Pe parcursul studenției şi-a descoperit pasiunea pentru teaching şi le-a împărtăşit copiilor de 8-14 ani pasiunea pentru tech, de la invenții până la programare și introducere în Linux, în cadrul Digital Kids şi Small Academy.

Acum este studentă în anul I de master la Facultatea de Automatică și Calculatoare și îşi dedică majoritatea timpului, proiectului de suflet – Codette, comunitatea de fete și femei interesate de sfera IT&C, de la programatoare la femei în poziții de management în tech până la antreprenoare. Alături de Silvia Stegaru, Alexandra Anghel și restul echipei, face planuri pentru a cuceri lumea tech.

Este atrasă de proiectele inovatoare, care presupun creativitate și nonformal, plus tech. Este parte a echipei de organizare a workshop-ului IoT4Girls, îi place Python și a intrat în echipa pentru Py@Codette.  „Totul a fost spontan, poate de aceea iubesc ceea ce se întâmplă în cadrul Codette. Am identificat o problemă în cadrul comunității și Codette a fost inițiativa ce a luat naștere. După un an, am reușit să ajungem la persoane cheie din comunitatea bucureșteană și internațională, ceea ce ne bucură și pe viitor ne detemină să păstrăm același trend”, spune Giorgiana.

Comunitatea se adresează tuturor fetelor și femeilor interesate de IT&C, de la începătoare sau avansate, liceene, studente și senioare. „Mizăm pe 50-50 în ceea ce privește angajabilitatea în zona de tech și un mediu incluziv la locul de muncă, împreună cu dezvoltarea continuă. Spunem noi că ceea ce facem e să conectăm, inspirăm și ghidăm. Conectăm prin evenimentele de tip meetup, conferințe, inspirăm prin activitate și este necesar să avem modele în societate, femei care au o carieră în tech și ghidăm, pentru început prin workshop-urile dezvoltate, dar rămânem în contact cu fetele și încercăm să le distribuim materiale, idei și să ne întâlnim în alte cadre, ajutând la dezvoltarea personală a celor cu care intrăm în contact”, completează Giorgiana. În prezent în grupul comunității sunt aproximativ 550 de persoane.

Știe că lucrurile nu se schimbă singure şi că fiecare dintre noi poate determina cum se poate transforma și care ar fi pașii intermediari. Spune că simte un foc intern care o impulsionează să preia inițiativa și aduce mereu un strop de creativitate. Are ambiția ce o ajută să îşi depășească barierele, lejeritatea de a-şi structura ideile și un discurs natural, motiv pentru care îi place la nebunie să vorbească în public. Îşi doreşte să fie acel lider ce poate aduce valoare comunității.

Consideră că cea mai mare realizare a ei este ușurința prin care a interconectat toate domeniile. Spune că la fiecare nouă legătură, lasă o mică bucată de suflet și ajunge să aibă aproape oameni care au expertiză și sunt dispuși să construiască.

Prin parcursul ei profesional de până acum, spune că a ajutat diverse persoane cu care a intrat în contact, a lucrat sau le-a ghidat, oferindu-le o pârghie pentru a-și alege drumul.

„Spun că ne dorim să cucerim lumea şi vom face asta. Pregătim un eveniment dedicat fetelor care lucrează de 1-2 ani în zona IT&C, numit Codette Traveler, ce-și propune să acorde două burse pentru Conferința Grace Hopper, ce va avea loc anul acesta în Florida, Orlando. Nu este nimic similar în România. Bursele disponibile sunt din partea Google și Facebook şi sunt destinate pentru toată zona EMEA. E un proiect fain și pe lângă el, mai pregătim alte surprize alături de Codette”, spune Giorgiana.

Pe viitor, îşi doreşte să se specializeze pe ceea ce a studiat, dar nu pierde din vedere nici un moment ceea ce oferă Codette, care va rămâne proiectul ei de suflet.