FacebookTwitterLinkedIn

Ana-Maria Brânză, mica D’Artagnan a României, a fost declarată la 29 de ani cea mai bună scrimeră din lume la Congresul Federaţiei Internaţionale de Scrimă de la Paris. În 2013, Brânză a câștigat Cupa Mondială la spadă, titlul individual și locul doi cu echipa la Campionatele Europene, locul 2 în Cupa Campionilor Europeni cu CSA Steaua și medalie de bronz pe echipe la Mondiale. Ca și în cazul altor sportive, cariera ei a pornit de la dorința părinților de a face mișcare într-un cadru organizat. Așa că a început la nouă ani cu tenis de câmp, la care a renunțat însă după un an.

„Ideea de a practica scrima a fost a fratelui meu. Ştiindu-mă un copil energic, s-a gândit ca mi se potrivește”, spune Ana-Maria Brânză. Așa a ajuns pentru prima dată într-o sală de scrimă, la 11 ani. „Din primul moment, am simţit că acolo este locul meu, iar imaginea copiilor îmbrăcaţi în costume albe, care se duelau m-a convins să rămân la antrenament încă de la prima vizită”.

Aflați cine sunt ceilalți membri ai promoției 2014 a Forbes România “30 sub 30”.

Ana-Maria Brânză şi-a început cariera sportivă în 1996 la CSS 3 Steaua Bucureşti (1996-1999) cu antrenorul Radu Szilaghy. După doar cinci ani, purta la gât prima medalie de aur la juniori – în 2001, la Gdansk, în Polonia. De atunci, Ana are în palmares medalii naționale, europene, mondiale și una olimpică (Beijing 2008). Cele mai recente victorii ale sale sunt câştigarea Campionatului Mondial de la Budapesta şi recompensa alături de echipa feminină de spadă a României -medalia de aur în prima etapă a Cupei Mondiale la spadă feminin. Ambiția și dorința de victorie sunt ingredientele principale în viața oricărui sportiv de performanță:  „«No matter what, never give up», acestea au fost primele cuvinte care mi-au venit în minte după eşecul de la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012“, spune Ana. „Cuvinte care mă motivează şi acum să merg mai departe, oricât de greu mi-ar fi”, adaugă ea.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Dar nu întotdeauna totul depinde de voință. Când ratezi o competiţie, găseşti cumva forţa de a o lua de la capăt, dar în momentul în care ești imobilizat fizic, „te simți pierdut, dezorientat”. În 2009, a suferit o accidentare care a ținut-o șase luni departe de planșă, dar din care şi-a revenit, din fericire.

În scrimă, trebuie „să gândeşti cu o secundă înaintea adversarului”, motiv pentru care o bună intuiţie este esenţială în câştigarea unui asalt, explică ea. Când o provoc să gândească ceva mai departe, cu 10 ani înainte, de pildă, își imaginează că atunci, oricât și-ar dori, nu va mai putea concura la nivel de înaltă performanță. Dar nici antrenorat nu vrea să facă, pentru că nu are răbdare, dar și pentru că: „ştiu câţi antrenori am albit eu, ştiu cum se trăiesc asalturile din afara planşei, tensiunea este mult mai mare decât atunci când eşti acolo şi încerci să atingi adversarul înainte să puncteze el!”.

În mod surprinzător, cea mai recentă pasiune a sa este alergarea, un hobby care i-a schimbat viața, spune ea. Dar mai ales a schimbat viața altora, fiindcă Ana-Maria a inițiat o campanie prin care promovează beneficiile alergării, strângând în același timp fonduri pentru copii cu probleme. Campania „Aleargă de ziua ta, by Ana-Maria Brânză” este, după toate medaliile câștigate, cea mai mare realizare a sa.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

GALERIE FOTO: “30 SUB 30” 2014

Aflați cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”.