FacebookTwitterLinkedIn

Determinare, ambiție și pasiune. Acestea par a fi criteriile definitorii pentru ascensiunea pe care a cunoscut-o Mihai Precup în decursul ultimilor ani, dacă ar fi să ne uităm pe istoricul carierei sale de până acum. La doar 27 de ani, a ajuns să lucreze în cadruluneia dintre mai mari instituții financiare multinaționale din lume, Banca Europeană de Investiții din Luxemburg.

Absolvent al Academiei de Studii Economice din București, specializarea finanțe-bănci, și-a dorit încă din primul an de facultate să aibă posibilitatea de a lucra în cadrul unei bănci sau al unui fond de investiții care să dezvolte proiecte la nivel internațional. „Am fost dintotdeauna pasionat să văd cum o investiție bine făcută aduce satisfacții atât investitorului cât și salariaților din acea companie”, povestește tânărul bancher.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

În acest scop, după terminarea studiilor de licență, a hotărât să-și continue studiile masterale, prin intermediul unei burse de studiu, în cadrul Universității Sorbona, din Paris, unde a continuat și cu programul doctoral. Teza de doctorat se concentrează pe evoluţia investiţiilor în „private equity”, din Europa Centrală şi de Est.

Calitățile sale au fost apreciate încă de pe băncile universității, fiind recrutat de banca franceză BNP Paribas, pentru a lucra în cadrul diviziei dedicate finanțărilor pentru companii. Debutul profesional în cadrul BNP Paribas și-a pus amprenta asupra carierei sale și a constituit o experiență de mare ajutor pentru viitorul său profesional. „A fost o plăcere să lucrez alături de acești experți care, deși erau confirmați, au dat dovadă de modestie și au fost deschiși să îi învețe și pe alții, inclusiv pe mine, care eram străin”.

Activitatea sa în cadrul acestei entități bancare a culminat cu izbucnirea crizei financiare. Mihai Precup își aduce aminte de acest eveniment ca fiind unul dintre cele mai dificile momente cu care s-a confruntat de-a lungul carierei sale: „Îmi aduc aminte cum atât fondurile de tip hedge, cât și ceilalți investitori de la bursă speculau pe evoluția cursului bursier al acțiunilor BNP Paribas, și având în vedere că la bursă se desfășoară un joc continuu la suma nulă, iar câştigul unui actor este pierderea altui actor, în acest caz câștigurile fondurilor speculative reprezentau pierderi de capital pentru BNP Paribas și implicit pierderi salariale și blocări de posturi pentru salariați”.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

Cu experiența deja acumulată, Mihai Precup a hotărât să se orienteze către alte proiecte care îi ofereau noi oportunități de dezvoltate profesională, întrucât posibilitățile de dezvoltare în cadrul băncii franceze erau extrem de limitate. „M-am orientat înspre băncile multinaționale de dezvoltare deoarece doream să lucrez într-o instituție care investește în țara mea”, povestește tânărul care, în plină criză, era în căutare de noi oportunități profesionale.

Astfel că, traiectoria carierei sale a continuat cu experienţa de la Banca Europeana de Investiţii în cadrul departamentului de restructurări financiare și monitorizare a investițiilor făcute în companiile din Europa. În prezent, Mihai Precup este consilierul vice președintelui Băncii Europene de Investiții din Luxemburg, funcție pe care o ocupă de la vârsta de 27 de ani. Aptitudinile sale au o extindere și în mediul academic, întrucât predă cursuri de politici monetare în cadrul Universității Sorbona, din Paris.

Cu toate că este plecat din România de aproape nouă ani, Mihai Precup spune că nu se simte ca și cum ar fi emigrat vreodată. Chiar și la distanță este implicat în proiecte pentru România, precum activităţi de voluntariat, din poziția de co fondator și fost coordonator al filialelor din Franța și Luxemburg a Ligii Studenţilor Români din Străinătate. De asemenea, și în cadrul BEI, Mihai Precup a lucrat în strânsă legătură cu autoritățile locale și guvernamentale din România și a promovat proiecte de investiții de sute de milioane de euro pentru țara noastră. El este optimist în privința viitorului și crede cu tărie că noua generație de tineri poate aduce România acolo unde îi este locul pe harta Europei. „Tinerii trebuie să aibă încredere în viitor, iar când vor fi confirmați pe plan profesional să nu uite că sunt români și că împreună putem schimba România”.

Vârsta: 29

Instituția: Banca Europeană de Investiții

Funcție: Consilier al vice-președintelui BEI

Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti în 2008, Mihai Precup și-a continuat studiile masterale și doctorale în cadrul Universității Sorbona din Paris. A lucrat în cadrul băncii franceze BNP Paribas, iar în prezent este consilierul vice-președintelui BEI din Luxemburg.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016