FacebookTwitterLinkedIn

Mya Țărmure a fondat, în urmă cu doi ani, alături de Sorin, soțul său, Small Academy, un hub care oferă un alt fel de educație pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani – mai exact, cursuri de robotică, programare și STEAM (science, technology, engineering, art, mathematics).

Dorința fondatorilor a fost ca Small Academy să îi pregătească pe copii pentru profesiile viitorului, care vor fi bazate pe abilități digitale. La început, cei doi s-au gândit să lanseze o aplicație prin care copiii să învețe să programeze, însă și-au dat seama că pentru obiectivul lor ar avea nevoie de mai mult de atât.

Deși Sorin a fost dintotdeauna pasionat de programare, Mya a fost pasionată de advertising digital și și-a descoperit pasiunea de a lucra cu copiii când le-a predat acestora, pentru scurt timp, limbi străine. „Atunci am simțit că asta mă definește și că asta vreau să fac, să lucrez cu copiii. Atunci nu vedeam neapărat un viitor, nu vedeam o traiectorie, am avut nevoie de câțiva ani să aleg să fac ce-mi place cu adevărat“, spune Mya Țărmure, cofondator și CEO Small Academy.

A pornit cu o aversiune pentru matematică încă din școala generală, așa că a urmat filologia la Colegiul Național Spiru Haret, studiind germană și engleză. Apoi, îndreptarea spre domeniul comunicării i s-a părut o alegere firească și a studiat Jurnalism, în cadrul Universității din București. Când a trebuit să-și aleagă specializarea, în anul III, a optat pentru publicitate și a știut că vrea să aprofundeze advertising-ul digital.

Crede că nu trebuie neapărat să fii inginer IT ca să le predai copiilor cursuri de tehnologie, ci, mai ales trebuie să îți placă să lucrezi cu aceștia și să fii un bun pedagog.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Preconcepția într-un domeniu de genul acesta este că trebuie să fim toți ingineri și să studiem Politehnica. Nu chiar, noi am demonstrat că nu este deloc vorba doar despre asta. Eu am o pasiune pentru ce înseamnă lucrul cu copiii și îmi doresc, la propriu, să schimb ceva în educație, să ne îndreptăm cumva spre ceea ce cere piața. Atunci tot ce înseamnă partea tehnică și cunoștințele mi le-am putut însuși, însă eu nu sunt programator, avem colegi specializați.“

În primul an de facultate a plecat în Statele Unite ale Americii, prin intermediul programului Work and Travel, experiență pe care o descrie ca fiind una dintre cele mai importante din viața sa. La finalul programului, s-a întors în România cu convingerea că locul său este în SUA, însă ulterior l-a cunoscut pe Sorin și la scurt timp au fondat Small Academy. „Am ajuns de la a crede că doar în State puteam să fiu fericită la a spune că nu este deloc așa, era o chestie de context, erau doar niște nemulțumiri. Poți face orice, oriunde, atât timp cât ai mindset-ul în zona asta. Dacă vrei să faci ceva, faci, nu contează că ești în România sau în State, poți să fii fericit oriunde. Da, e greu, dacă n-ar fi, probabil toată lume ar face asta. Sunt provocări, sunt nopți nedormite, sunt frustrări și nemulțumiri, vin la pachet, dar le știm cu toții când alegem să facem asta“, spune ea.

Mya a mai lucrat într-un start-up online, iar apoi a acumulat experiență în cadrul unor agenții precum Webstyler și Ogilvy. Săptămânal, 250 de copii vin la cursurile oferite de Small Academy. Pe lângă acestea, profesorii care predau aici merg și în școli și grădinițe pentru a face cursuri cu copiii.

Pentru a înființa Small Academy, antreprenorii au atras fonduri europene de 20.000 de euro, dar investesc constant bani în cele mai noi gadget-uri, pentru a le folosi ca suport de curs. Small Academy a ajuns, după doi ani, pe break-even. Un curs de programare și STEAM costă 60 de lei per ședință, iar unul de robotică, 110 lei.

Planurile fondatorilor sunt să se îndrepte mai mult către instituțiile de învățământ, publice sau private. Țintele acestora pentru 2018 sunt să predea cursuri, gratuit, copiilor care nu își permit să le plătească, precum și să adauge două cursuri noi, unul de programare și unul de robotică.

Cum ți-ai depășit limitele?

Fiecare etapă aduce noi provocări, cred că este foarte important mindset-ul pe care îl avem în fața lor. Dacă alegi să fii orientat spre a găsi soluții și ajungi să fii confortabil în orice situație pentru a-ți atinge obiectivele, atunci a-ți depăși limitele devine o „rutină“. Nici nu-ți mai pare a fi ceva pentru care îți depășești limitele, ci doar un mod natural de a gândi.

Vezi cum arată generația 30 sub 30- ediția 2018