FacebookTwitterLinkedIn

Prin intermediul unei finanțări de 25.000 de euro obținute prin programul România Start-Up, în urmă cu trei ani, Alexandru Sebastian Sandu a reușit să pună pe picioare 3D Printare Scanare, companie care oferă servicii de proiectare/modelare, scanare și printare 3D, anticipând succesul pe care avea să îl aibă acest domeniu în România.

„Ulterior, sesizând și faptul că nu voi face față singur, m-am asociat cu doi colegi de cameră din cămin, cu care mă cunoșteam de când am ajuns în București, pentru că 33% din ceva ce crește e mult mai bun decât 100% din nimic“, spune el.

Domeniul printării 3D este încă la început în România, pentru că oamenii încă nu sunt conștienți de potențialul acestuia, în opinia sa. Totuși, solicitările pentru astfel de servicii sunt în creștere, la fel ca și complexitatea proiectelor în care este implicată compania pe care a fondat-o.

„Clienții au început să apeleze la noi și pentru proiecte mai complexe, machete masive, proiecte ce implică și robotică, astfel încât cumva am fost forțați să ieșim în afara zonei de confort, dar cu ocazia asta am învățat foarte multe lucruri care vor ajuta la dezvoltarea ulterioară a firmei“, afirmă tânărul.

Treptat, pe fondul cererii, cei trei cofondatori au început să importe și să vândă echipamente și materiale, să participe la diferite evenimente, să închirieze imprimante 3D și să susțină prezentări pro-bono pentru tinerii din București, în școli sau universități.

Alexandru s-a înscris la 12 facultăți, din dorința părinților, a intrat la toate, dar a ales să urmeze Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii din București. A simțit nevoia să schimbe ceva în învățământul românesc și, în 2017, a înființat, împreună cu ceilalți doi asociați, Asociația Educație și Progres prin Tehnologie. „Într-o țară unde atât de multe lucruri sunt nelalocul lor, iar sistemul educațional, practic, unul dintre pilonii unei țări civilizate, împreună cu sistemul medical, este la pământ, noi, la rândul nostru, fiind complet nemulțumiți de sistemul formal prin care am trecut, am știut că trebuie să facem ceva pentru generațiile viitoare. Ne place să credem că prin discuțiile pe care le purtăm cu participanții, am convins măcar 10 copii să urmeze o carieră în inginerie, și le-am arătat că dacă ești insistent în aplicarea ideilor, se poate reuși chiar și în România“, spune el.

Asociația Educație și Progres prin Tehnologie a stabilit parteneriate cu Universitatea din București și cu Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, prin care dezvoltă diferite cursuri și proiecte.

Anul acesta, Asociația își propune stabilirea cât mai multor parteneriate, organizarea cât mai multor concursuri tehnice și conferințe pentru elevi și studenți și creșterea rețelei de colaboratori care să susțină prezentări în afara zonei București-Ilfov.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În ceea ce privește business-ul, Alexandru mizează pe extindere și dezvoltare. Anul trecut, a obținut finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation pentru a produce propriile produse pe care să le comercializeze inclusiv în magazinele online, fără să mai externalizeze anumite părți ale procesului tehnologic.

În 2017, compania a avut o cifră de afaceri de aproape 175.000 de lei, dublă față de anul precedent, țintă care se păstrează și pentru 2018. De altfel, Alexandru are de gând să se implice și în alte afaceri, să dezvolte o nouă linie de business și să ajungă să investească în afacerile altora.

Îi sfătuiește pe tinerii antreprenori, aflați la început de drum, să încerce să pună în practică ideile pe care le au, indiferent de mijloace. „Poate sună ca un clișeu, dar mi-am demonstrat și eu că ideea valorează 10%, iar execuția 90%“, afirmă Alexandru.

Cum ți-ai depășit limitele?

„Prin muncă. Foarte multă muncă.“

Vezi cum arată generația 30 sub 30- ediția 2018