
Raul Olesch crede că este de datoria tinerilor să rămână în România și să contribuie la dezvoltarea societății, fiind convins că stă în puterile lui să producă o schimbare.
În 1993, cu doar doi sau trei angajați, tatăl său punea bazele companiei Olstral, care vindea consumabile pentru utilajele industriale și care nu a avut un succes foarte mare. Raul a sesizat potențialul afacerii, a preluat conducerea acesteia și a transformat-o din temelii, pentru că tatăl său i-a spus dacă își dorește ceva cu adevărat trebuie să fie dispus să muncească.
În decembrie 2015 a luat decizia de a se asocia cu Tecno Team, companie germană care a venit cu o infuzie de capital, necesară dezvoltării companiei. Astfel, 45% din acțiunile Olstral au fost preluate de compania germană, în timp ce 55% sunt deținute în continuare de tatăl lui Raul, care însă nu mai este implicat în afacere.
Datorită asocierii, Olstral, furnizor de echipamente, utilaje sau consumabile, prezent pe piața bunurilor industriale, a avut o ascensiune puternică.
În 2016, primul an efectiv al asocierii, Olstral a avut vânzări de utilaje de 1,4 milioane de euro. La finalul anului, compania a deschis un showroom de utilaje și tot atunci, afacerea a fost dezvoltată pe mai multe ramuri. Compania vinde acum consumabile, utilaje de frezare, strunjire și rectificare, oferă servicii de mentenanță și, mai nou, de finisare pentru anumite piese.
Raul afirmă că nicio companie românească nu a investit în utilaje care finisează anumite piese până la cele mai mici detalii, până la cea mai precisă formă, așa cum necesită, de exemplu piesele din industria aviatică sau auto. Olstral a investit 1 milion de euro în secția care produce aceste finisaje, dintre care o parte au venit din fonduri europene.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
„Am finalizat secția de producție în decembrie 2017 și acum toate lucrurile merg foarte bine, lucrăm pentru trei clienți foarte mari din România. Facem operațiune de finiție pentru trei piese. Până acum toți externalizau în străinătate, pentru că în România nu aveau unde să facă acest lucru. Noi putem produce la costuri mult mai mici decât produceau cei din extern și scurtăm timpii logistici. A fost un plus foarte mare“, afirmă Raul.
El lucrează la un alt proiect ambițios – vrea să obțină fonduri europene pentru a putea dezvolta o secție de producție de implanturi pentru corpul uman. Costul proiectului, cu tot cu cercetare-dezvoltare și producție, ajunge la un buget de 3 milioane de euro.
„Sunt hotărât să investesc în direcția aceasta, mi se pare o nișă care se poate dezvolta. Majoritatea antreprenorilor au investit pe segmentul IT pentru că este cel mai la modă, eu consider că prin ceea ce fac astăzi fac ceva diferit. Deși toți spun că la nivel de industrie nu se mai face ce s-a făcut o dată, este totuși într-o continuă mișcare, a crescut mult, pe termen lung va fi un motor din punct de vedere economic pentru România“, afirmă Raul.
Însă, antreprenorul se confruntă cu două probleme, lipsa forței de muncă și a infrastructurii. Compania pe care o conduce a ajuns la 21 de angajați. În 2017, vânzările de utilaje au ajuns la 3,5 milioane de euro pe firma din Austria și 1,1 milioane de euro pe compania din România.
„În 2017 am avut o echipă de service, am avut utilaje, am avut toată infrastructura necesară să facem acest business. În 2017 am putut să luptăm de la egal la egal cu concurența noastră. Avem un pachet de servicii complex, noi credem într-o creștere pe partea de vânzări de utilaje de 30-40%, iar cifra de afaceri va crește cu 50%“, spune Raul, care își dorește ca pe viitor să intre și pe nișa digitalizării și IoT (Internet of Things).
A studiat la două facultăți, Științe Economice în Brașov și masteratul în același domeniu, și Facultatea de Drept. Este pe jumătate sas, pe jumătate român și deși sora sa a ales să practice medicina în Germania, el a ales să rămână în România. Este pasionat de schi și automobilism.
Cum ți-ai depășit limitele?
Nu mi-am depășit limitele, deoarece nicio provocare nu mă poate face să-mi depășesc limitele creative, morale, fizice sau de orice natură. Activitatea mea se desfășoară din pasiune și dorință. Mi-am depășit mereu doar dorințele și visele.