FacebookTwitterLinkedIn

Alexandru Agachi s-a născut în București și a plecat, în urmă cu două decenii, împreună cu părinții lui, medici, în Franța. Deși planul lor era să se reîntoarcă în România după șase luni, au hotărât să se stabilească peste hotare, acolo unde Alexandru și-a continuat studiile. A vrut să cunoască mereu culturi diferite, încercând să iasă din zona de confort.

„Am vrut să petrec prima parte a vieții mele învățând cât am putut de mult. De fiecare dată, după liceu, după licență, după masterat, m-am forțat să schimb totul – țară, continent, subiect de studiu. Am dorit să am o expunere cât mai diferită de fiecare dată. Este foarte greu, dar înveți enorm și îți dovedești enorm”, spune el.

După ce a studiat la un liceu din Paris, a mers la Universitatea London School of Economics, unde și-a obținut licența în relații internaționale, pentru că și-a dorit să învețe despre sistemele politice și economice internaționale. Ulterior, a ales un masterat de cercetare în științele energiei la Universitatea din Kyoto.

„Apoi am revenit spre pasiunea cu care am crescut, medicina, și am studiat la Paris trei subiecte care fac parte din viitorul medicinei: robotica chirurgicală, neuro-anatomia și imageria și inovația biomedicală. Când urmezi cursuri în științe sociale, după care în inginerie și după care în științe naturale – cele mai importante lucruri nu sunt ceea ce înveți în cărți, ci faptul că înveți noi feluri de a gândi. Sunt efectiv două feluri de a deveni util, în știință sau pe piața muncii: a te specializa într-un domeniu foarte specific și a țese legături între domenii diferite. Eu am avut întotdeauna o predilecție pentru a doua metodă”.

A acumulat, apoi, experiență profesională în cadrul unor mari instituții financiare, precum UBP (Union Bancaire Privee), Deutsche Bank și Investec Asset Management. În cadrul UBP a făcut parte din echipa lui Gideon Nieuwoudt, un celebru finanțist, care i-a devenit mentor și prieten, „în 2008, când industria de hedge funds era în apogeu”, spune Alexandru.

Acum, predă un atelier de cariere și un curs despre Big Data și Machine Learning în sănătate, în cadrul Universității Pierre et Marie Curie din Franța.

„Îl citez întotdeauna studenților pe Scott Zeger, care a motivat programul de date la cel mai bun spital din lume, Johns Hopkins: <<Medicina va avea doi piloni egali – științele biomedicale și științele de date>>. Rolul meu este să le explic și să-i conving pe studenți, care ori sunt medici ori urmează doctorate, despre rolul și oportunitatea datelor în domeniile lor.”

Alexandru Agachi a fost nominalizat la categoria Finance în topul Forbes 30 Under 30 Europe 2018. El a fondat, la Londra, în 2015, alături de alți doi ingineri, Empiric Capital, companie de asset management unde este și Chief Operating Officer (COO).

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Gestiunea de active este o industrie extrem de conservatoare, deci este foarte greu de creat o firmă nouă. Noi am creat compania, am finanțat-o complet cu fonduri proprii și după doi ani de rezultate am început «business development». Avem acum una dintre cele mai mari bănci din lume care investește cu noi și ceea ce numim «ultra high net worth individuals» care ne cer întâlniri cu obiectivul de a investi cu noi”.

De asemenea, alături de sora sa, Mirona, a lansat o platformă online pentru îndrumarea tinerilor în carieră, din dorința de a le oferi acestora diferite sfaturi sau de a-i ajuta la dezvoltarea unor abilități. Timpul liber și-l petrece lucrând pe proiecte de cercetare în medicină și în aplicații de machine learning pe date neurooncogenetice, în laboratoarele universitare din Franța și Anglia.

În viitor se vede lucrând ori în finanțe, ori în medicină, însă cu siguranță într-un domeniu care să aibă legătură cu inovația. El sfătuiește tinerii să urmărească oportunitățile, oriunde i-ar duce

Cum ți-ai depășit limitele?

Unele dintre cele mai mari provocări sunt să schimbi țara, limba și domeniul de studii sau muncă în același timp. Cu cât schimbarea relativă este mai mare, cu atât este mai greu. Sunt ocazii rare de a-ți învăța limitele de adaptabilitate și de a câștiga încredere în tine – că totul se poate schimba în jurul tău, că te vei adapta și vei fi ok.

Vezi cum arată generația 30 sub 30- ediția 2018