Cautare
, Forbes Staff

Afaceri |
|

30 sub 30- ediția 2018: Doctorii internetului

Munca lor se aseamănă, din mai multe puncte de vedere, cu cea a unor medici, însă unii care tratează „viețile“ calculatoarelor.
 aboneaza-te
110 30 sub 30_Ixia

Cercetători în securitate cibernetică în cadrul companiei Ixia România, Ștefan Tănase și Gabriel Cîrlig și-au propus să educe publicul cu privire la potențialele pericole existente în mediul online, în plină eră a digitalizării.

„În industrie folosim aceiași termeni ca în medicină – virus, infecție, dezinfecție. La fel cum doctorii salvează vieți, noi salvăm viețile unor calculatoare, care mai nou, pot pune viețile oamenilor în pericol“, spune Ștefan Tănase, care de peste zece ani lucrează în domeniul securității cibernetice, poate cea mai importantă ramură din domeniul IT, având în vedere implicațiile pe care le are o breșă de securitate.

Alături de colegul și prietenul său, Gabriel Cîrlig, cei doi au atras atenția publicului prin cercetarea efectuată pe softul unei mașini „smart“, pe care au prezentat-o anul trecut în cadrul conferinței de securitate cibernetică DefCamp. Ei au arătat că, pe măsură ce digitalizarea pune stăpânire pe tot mai multe obiecte din jurul nostru, crește și riscul de a fi supus unui atac cibernetic. Au explicat cum au putut „fura“ informații personale ale utilizatorului, precum jurnalul de apeluri telefonice și mesajele trimise, demonstrând cât de ușor i-ar fi, practic, unui hacker să obțină acces la datele personale ale utilizatorului mașinii respective.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Cei doi au tras un semnal de alarmă și au încercat să îi facă pe oameni să conștientizeze riscurile implicate, pentru ca, la rândul lor, să le ceară producătorilor auto să ia măsuri atunci când își cumpără o mașină.

Astfel, ei sunt printre puținii care își propun să educe oamenii în ceea ce privește securitatea cibernetică și susțin prezentări la conferințe din toată lumea.

„Orice tehnologie este ca o sabie cu două tăișuri, are aspecte bune, de exemplu în social media, share-uim, colaborăm, creștem productivitatea folosind instrumentele de pe Internet, dar în același timp trebuie să înțelegem că astfel sunt deschise și niște noi căi de atac care până acum nu erau posibile și trebuie să fim conștienți de acest lucru“, afirmă Ștefan.

El consideră că securitatea este partea creativă a domeniului IT, unde este nevoie de oameni pasionați, care să se gândească la urmările pe care le va avea munca lor în viața reală. „În anumite jocuri nimeni nu își pune problema că se mizează pe principiile jocurilor de noroc, pe adicția oamenilor, de multe ori sunt exploatate aceleași mecanici pe care le vedem într-un cazino pentru a crește profiturile. Este nevoie de mult mai multă responsabilitate“, afirmă Gabriel Cîrlig.

Ștefan a fost întotdeauna pasionat de dezvoltare web, așa că a urmat Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, unde l-a cunoscut pe Gabriel Cîrlig, devenind, astfel, prieteni. Interesul său pentru securitate cibernetică s-a dezvoltat odată ce el însuși a fost victima unui atac cibernetic. În 2007, Kaspersky Lab i-a oferit prima sa slujbă în domeniu, unde a lucrat până anul trecut, când s-a angajat la Ixia, ca Principal Security Researcher.

Gabriel Cîrlig a fost pasionat, dintotdeauna, de jocuri și de electronică. A lucrat în mai multe companii, printre care King, iar din 2015 lucrează la Ixia. La început a făcut soft, însă ulterior s-a axat pe cercetare în securitate cibernetică, ocupând acum funcția de Senior Security Researcher.

El a fost cel care, în urmă cu un an, a găsit o vulnerabilitate la cartelele de hârtie vândute de RATB și, prin intermediul unei aplicații și al unui tefon cu sistem de operare Android, a făcut câteva modificări care i-au permis să călătorească gratuit. A semnalat problema reprezentanților RATB, care au remediat-o.

În viitorul apropiat, Ștefan ar vrea să pună bazele unei firme de VPN (rețea virtuală privată), iar Gabriel este deschis unor noi descoperiri în materie de securitate.

„Vreau să-mi extind plasa și să-mi fac ochiurile cât mai mici. Învăț, atât timp cât la sfârșitul zilei am învățat ceva nou, eu pot să dorm liniștit. Cyber security e cel mai tare joc, se joacă în lumea reală, are foarte mulți jucători, trebuie să fii competitiv, să înveți, să te aperi și să-i ajuți pe alții să se apere“, afirmă Gabriel.

 

Cum ți-ai depășit limitele?

Dacă ar fi să mă rezum la un cuvânt, aș spune atitudinea. Încerc întotdeauna să nu mă uit la rezultatul final când încep să lucrez la un proiect, ci la pașii intermediari pe care îi presupune. În felul acesta, din aproape în aproape, am reușit să trec peste orice obstacol. (Gabriel Cîrlig)

 

Vezi cum arată generația 30 sub 30- ediția 2018

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii