FacebookTwitterLinkedIn

Flaviu Cipcigan s-a născut la Cluj-Napoca, a făcut liceul în România și s-a hotărât să se mute în Marea Britanie, pentru a studia la Univerisity of Edingburgh, unde a și predat ca asistent universitar. Lucrarea sa de doctorat a reușit să aducă o contribuție importantă în domeniul fizicii și a fost publicată în mai multe jurnale științifice.

Spune că întotdeauna l-a pasionat felul în care oamenii cu experiențe diferite reușesc să colaboreze.

S-a alăturat companiei IBM Research, divizia de cercetare a gigantului IBM, datorită interesului său pentru domeniul de cercetare și consideră că alegerea acestei cariere este una naturală pentru personalitatea sa. Acum, Flaviu creează noi metode de descoperire a antibioticelor, pe măsură ce rezistența bacteriilor la aceste medicamente este în creștere.

„Expertiza mea e pe simulări pe calculator a atomilor și moleculelor. Folosesc aceste simulări în combinație cu baze de date publice care descriu proprietățile antibioticelor pentru a înțelege cum am putea crea noi proteine sintetice care omoară bacteriile. O mare parte din job-ul meu necesită interacțiune directă cu mulți colaboratori, de la companii farmaceutice până la colaboratori academici. Călătoresc mult pentru a-mi prezenta rezultatele cercetării și pentru a descoperi noi idei de cercetare“, afirmă Flaviu, care a fost inclus în lista Forbes 30 Under 30 Europe 2018, la categoria Science & Healthcare.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Impactul pe care îl are activitatea sa se traduce prin producerea de antibiotice noi, pe care le  testează împreună cu companii farmaceutice multinaționale.

Este pasionat de dans și de fitness. Dansează tango argentinian de peste șapte ani și salsa și bachata de un an. „Am și o pasiune mare de a înțelege interacțiunea dintre știință și artă, colaborând des cu artiști. Recent, am scris un eseu despre legătura dintre fizică și dans pentru o carte publicată de către Art Catalyst, o organizație din Londra care promovează conexiunea dintre știință și artă.“

Cum ți-ai depășit limitele?

Având curajul să fac activități ce m-au înfricoșat. Printre altele, am facut teatru improvizat, dans, escaladă și ridicare de greutăți. Toate aceste activități mi-au dat lecții importante: am învățat să fiu relaxat pe scenă, să comunic fără cuvinte sau să am putere mentală și fizică.

Vezi cum arată generația 30 sub 30- ediția 2018