
Tamina Lolev a absolvit studiile Facultății de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, din București. Încă din anul doi a lucrat ca arhitect desenator într-o companie de construcții, în anul trei a studiat la o facultate de arhitectură din Belgia, prin programul Erasmus, în anul cinci a ajuns la biroul de arhitectură și urbanism Wolfhouse Productions, unde este partener și acum, iar în anul șase a fost intern la o corporație din Shanghai. După terminarea facultății a continuat să participe la concursuri cu miză socială, cum ar fi reamenajarea unor case nefolosite.
Ideea creării unui makerspace, un loc unde oamenii cu interese comune se întâlnesc pentru a lucra la diferite proiecte, a pornit de la nevoia pe care a resimțit-o la toți cei care vor să pună idei în practică, dar nu au resursele potrivite, cum ar fi spațiul, echipamentele, finanțarea și oamenii cu care să lucreze sau de la care să învețe.
„Din punctul meu de vedere, nevoia a pornit de la grupul nostru extins de prieteni arhitecți, urbaniști, designeri, dar Florin, partenerul meu, a remarcat această nevoie într-un cadru mai larg, prin Campania Start Design-Up din 2014 organizată la atelier Mincu, în Facultatea de Arhitectură. Campania a fost un apel către designeri pentru proiecte sau obiecte care merită să fie făcute, dar care, din cauza lipsei de curaj sau de bani, nu au posibilitatea să fie realizate. În urma campaniei, proiectele au luat naștere și au evoluat, dar Florin și-a dat seama că e nevoie de un spațiu mai mare, în care designerii să își construiască singuri prototipurile”, afirmă Tamina. Astfel, în 2015, în hala fostei fabrici de bumbac din zona Timpuri Noi, cei doi au fondat Nod Makerspace, un spațiu ce pune la dispoziție persoanelor care lucrează în industriile creative birouri unde să lucreze, dar și unelte și echipamente pentru a-și construi diferite proiecte.
Denumirea de „Nod” vine de la substantivul „care desemnează locul în care se leagă mai multe elemente ca să se țină strâns împreună, loc de legătură sau de întâlnire”, susține Tamina. Investiția în spațiul inițial, de 650 de metri pătrați, a fost de 120.000 de euro, diferiți parteneri venind în ajutor cu materiale de construcții, infrastructură de tip echipamente pentru prelucrarea lemnului și metalului, rețea de internet sau echipamente de printare și de proiecții video. Cu o investiție ulterioară, în 2016, spațiul a crescut la 1.000 metri pătrați, iar a treia investiție, de 350.000 de euro, adusă în 2017, a dus spațiul la 2.100 de metri pătrați.
„Nod găzduiește în jur de 40 start-up-uri și peste 100 de antreprenori sau freelanceri din domeniile creative. Aceștia sunt arhitecți, designeri, ingineri electroniști, ingineri IT, artiști, antreprenori, birouri de arhitectură, de branding, de design, makeri de toate felurile”, spune Tamina. Nod Makerspace pune la dispoziție un spațiu de coworking și birouri private, unde tarifele pot varia de la 2 euro/oră la 120 de euro/lună pentru spațiul de coworking. Pentru abonamentele care includ și echipamente, prețurile încep de la 75 de euro și pot ajunge la 190 de euro pe lună.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Nod găzduiește și prima bibliotecă de materiale din România, MATER, unde sunt expuse peste 2.500 de mostre de material, care pot fi explorate de doritori. Astfel, publicul are acces la o bază de date utilă, de 450 de metri pătrați. Nod are echipă permanentă formată din 17 persoane și colaborează punctual cu alte 17-20 de persoane. De asemenea, hub-ul oferă cursuri și traininguri pentru cei care vor să învețe cum să folosească uneltele și echipamentele disponibile și organizează Level-Up, un accelerator de afaceri pentru designeri, care după șase luni vor putea ieși cu businessul pe piață.Planurile celor doi fondatori sunt să consolideze dotările, activitățile, comunitatea și echipa Nod
Cum ți-ai depășit limitele?
A conștientiza că limitele fiecăruia dintre noi sunt fictive deja e un argument în sine pentru a le depăși. În al doilea rând, perseverența e foarte importantă pentru a depăși limitele fictive pe care ți le-ai impus singur. Nu în ultimul rând, e important pe cine ai alături în momentele în care încerci să le depășești. Colegii, prietenii și/sau familia pot fi un sprijin considerabil.