FacebookTwitterLinkedIn

Deși în copilărie era pasionată de artă și visa să devină scriitoare sau designer vestimentar, Mihaela Găman a ales să urmeze un liceu cu profil real, devenind eminentă la matematică. A urmat studiile Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii din București, descoperind, în același timp training-ul tehnic și voluntariatul. S-a implicat în workshop-uri, hackatoane și concursuri extra-curriculare de dezvoltare personală. A avut ocazia să le predea copiilor mai multe cursuri de programare și așa și-a descoperit pasiunea de a-i învăța și pe alții acest domeniu. Apoi a urmat un masterat de Inteligență Artificală în cadrul aceleiași facultăți și plănuiește ca doctoratul să fie în același domeniu.

A fost trainer în programe care încurajau fetele de liceu să îmbrățișeze o carieră tehnică, în cadrul Codette, platformă lansată în 2016, dedicată fetelor pasionate de domeniul IT. „Înainte de Codette m-am implicat ca trainer în câteva workshop-uri având scopul de a încuraja fete de liceu să ofere o șansă progrămării. Aici am văzut un pattern, o nuanță comună în psihologia fetelor cărora le-am fost trainer: nesiguranța venită dintr-un soi de perfecționism sadic. O fată tinde să pună cu greu mâna pe tastatură atunci când nu e sigură de rezultat, nu știe cu precizie dacă ideea ei va funcționa. Teama de a greși părea a fi inamicul numărul 1 pe care trebuia să-l înving înainte de a le face pe fete să încerce fără rețineri să rezolve problemele propuse“.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

La Codette, Mihaela este Technical Lead și se ocupă de proiecte precum Py@Codette și Beautiful Engineering. De doi ani este asistent universitar undergraduate în cadrul Politehnicii, unde lucrează cu studenți de anul I și anul III, cărora încearcă să le inspire pasiunea pentru tech. Ea a mai acumulat experiență în cadrul unor corporații, iar de aproape doi ani este software engineer la Luxoft România. Pentru viitorul mai apropiat, își dorește să organizeze workshop-uri pe zona de Inteligență Artificială și nu exclude implicarea în domeniul politic, peste zece ani.

Cum ți-ai depășit limitele?

La început tot ce am făcut am făcut condusă de ambiție și o dorință de a nu renunța care venea dintr-o sursă misterioasă. Apoi am învățat să îmi rafinez percepția despre limite și despre succes. Am început să înțeleg că, de multe ori, tind să-mi așez limitele la granița dintre zona mea de confort și necunoscut. Și că, ieșind din zona aceasta de confort, efectul va fi unul de expansiune a ei și de avansare a propriilor limite.

Vezi cum arată generația 30 sub 30- ediția 2018