
Când Ioan era la școală, în Cartierul Prundu din Pitești, spunea că își dorește să ajungă în spațiu. Încă n-a ajuns acolo, dar a lucrat la frontiera tehnologiei în SUA în XPRIZE și a văzut o parte din lumea aceasta, călătorind prin mai multe continente. A încercat mereu să nu se mulțumească cu status quo-ul, menținând o atitudine de respect și curiozitate pentru tot ce este în jurul său.
A absolvit în 2011 Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Științe Economice din București, unde a intrat fără examen de admitere, pe baza rezultatelor la olimpiadele școlare din timpul liceului. Ulterior, a absolvit un Master în Geopolitică, la aceeași instituție. A lucrat în consultanță la A.T. Kearney și PwC, iar apoi ca Project Manager de New Business Development în cadrul Telekom.
A plecat din România în vara anului 2015 după ce a fost admis cu o bursă de merit în programul de MBA din UCLA. Pe lângă experiența din Școala de Business, Ioan s-a implicat în mediul civic și social de la nivelul Universității, unde a fost ales ca Vice Președinte de peste 13.000 de studenți masteranzi, doctoranzi și post-doctoranzi din UCLA. Ioan a prezidat Senatul Studențesc, a supervizat bugetul organizației și a lucrat la crearea unor punți de legătura între școlile profesionale și institutele de cercetare din UCLA. O parte importantă a avut-o interacțiunea cu reprezentanți relevanți din Congresul SUA.
Mutându-se în California, a căutat să învețe din organizații, fiind aflat la frontiera avansului tehnologic, de la start-up-uri din San Francisco şi Los Angeles până la institute de cercetare universitare. Totul a culminat cu experienţa de a câștiga XPRIZE Visioneers în 2016.
XPRIZE este o organizație a cărei misiune este să aducă schimbări majore pentru umanitate, prin catalizarea unor industrii noi sau revitalizarea celor existente. Adresează mari probleme la nivel global prin dezvoltarea de competiții majore și conectarea acestor noi ecosisteme cu investitorii, oamenii de știință și lideri de opinie de top.
Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Ioan a fost selectat pentru o competiție internă din cadrul XPRIZE, menită să creeze următoarea generație de proiecte globale. În cadrul echipei de trei persoane, el a creionat Avatar XPRIZE, următorul proiect major al organizației, lansat în februarie 2018. Este 0 competiție globală, menită să dezvolte o nouă tehnologie – avatare, prin care utilizatorii se pot conecta instant în terminale robotice, transportându-și practic conștiința oriunde, instant. „În cadrul proiectului, ne-am propus să demarăm o comunitate globală formată din companii mari de tehnologie din SUA și Japonia, dar și start-up-uri de robotică și laboratoare de cercetare. Personal, am modelat impactul economic și social al unei astfel de tehnologii, și cum se vor adapta piețele de robotică, AI și tehnologie, în general. Mai important, împreună cu echipa, am visat, realistic, la o lume în care distanțele dintre oameni și oportunități vor fi reduse, sau inexistente și la tot potențialul pe care acest lucru îl oferă“, spune Ioan Istrate.
Cum ți-ai depășit limitele?
În limitele ce mi-au apărut în cale am vazut oportunități de a mă autodepăși, mai degrabă decât piedici. Am abordat limitele cu energie și curaj, cautând mereu să învăț din propriile greșeli.