FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Țale (29 de ani) a câștigat, în septembrie 2017,  Apuseni Ultra Race, primul ultramaraton montan de 100 de mile, organizat în România, având „startul“ în localitatea Arieșeni (județul Alba) și „sosirea“ în stațiunea Muntele Băișorii (județul Cluj). Cei 170 de kilometri i-a alergat în 29 de ore și 23 de minute. La ora redactării acestui articol, Andrei Țale aleargă. Pentru că se antrenează pentru Campionatul Mondial de Ultramaraton Montan din Spania, programat pe 12 mai. A fost selecționat de Federația Română de Atletism în echipa ce reprezintă România la această competiție. Probabil că, în momentul în care citiți acest text, se cunosc rezultatele lui Andrei Țale și ale coechipierilor săi la acest campionat. (Dați o căutare pe Google și veți afla cât de bine a alergat Andrei Țale!)

Alergarea este cea mai simplă formă de mișcare pentru Andrei Țale și tocmai această simplitate îl atrage și îl motivează: faptul că nu depinde de altceva în afară de corpul său. „De cele mai multe ori, nu caut motive când ies să alerg, pentru că dorința vine natural. Îmi place mult să explorez munții, din creastă în creastă, și jocul mental dintre dorința de a mă opri și cea de a continua“, spune Andrei Țale.

Mai în glumă, mai în serios, el a învățat mai întâi să alerge, apoi să meargă. Amintirile familiei spun că a învățat să meargă la 7 ani. Până atunci, a alergat. „Mi-au rămas semne «de bună purtare» de la căzăturile zilnice din copilărie“, declară Țale. În școala generală, părinții l-au trimis la atletism, dar nu pentru a ajunge neapărat campion, ci pentru a-și consuma energia.

Andrei Țale aleargă și pe „traseele“, nu tocmai ușoare, ale businessului. Din martie 2014, este fondator și Creative Direction al Swanio, companie de servicii digitale (branding, web development, conversion rate optimisation). De asemenea, în perioada pregătirilor pentru Campionatul Mondial din Spania, el se pregătea să lanseze la Brașov proiectul de ecoturism Stellar, un spațiu pe munte, în care promovează sportul, alergarea montană și oferă traininguri și echipamente. Unitățile „de cazare“ sunt corturi de lux, de 40-50 de metri pătrați, cu baie, duș și șemineu. Tot ce a câștigat cu Swanio va investi în Stellar pentru a crea o comunitate a iubitorilor de natură din zona prestatorilor de servicii digitale, antreprenori – un veritabil hub tehnologic aflat la mare altitudine.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Atât alegarea, cât și antreprenoriatul reprezintă pentru tânărul Țale curse cu obstacole și momente neprevăzute, care îl pregătesc pentru următoarele încercări. „În alergare, ca și în business, planul de cursă este util și e un început bun, dar bătălia se dă între cei suficient de flexibili ca să jongleze cu acesta, în funcție de condițiile reale“, spune Andrei Țale.

Momentele petrecute în natură îl ajută să aprecieze mai mult partea umană a businessului. El nu se consideră un om de business în adevăratul sens al cuvântului și nici nu-l ating emoțional discursurile pompoase despre vânzări și targeturi. „Mai degrabă, caut un proces natural, orientat către efortul de a-mi înțelege și ajuta clienții. Este important să înțelegem că facem un front comun pentru succesul proiectului și ne implicăm 100%. Facem ceea ce ne place și muncim cu pasiune în fiecare proiect“, declară Țale.

Alergarea, mai ales cea pe distanțe lungi, l-a învățat să-și gestioneze mai eficient timpul. „De cele mai multe ori, îmi împart traseul unei alergări lungi în diferite secțiuni mai mici și mă concentrez să le trec cu bine una după alta, fără să mă gândesc deloc la finish. În plus, ultramaratonul mă disciplinează într-un mod în care puține alte provocări o pot face“, consideră Andrei Țale.

De multe ori, el trăiește momente în care își pierde motivația pentru a munci în Romania, simțind că „vâslește împotriva vântului“. „Dar alergarea prin munții noștri îmi aduce mereu aminte de ce sunt încă aici. Și tot acolo îmi găsesc și motivația“, conchide Țale, cu gândul să alerge pentru România.

Cum ți-ai depășit limitele?

Alergarea este doar în aparență un sport individual. Poate ne antrenăm singuri de cele mai multe ori, dar, la fel ca în business, ne mișcăm și învățăm alături de ceilalți.

Vezi cum arată generația 30 sub 30- ediția 2018