FacebookTwitterLinkedIn

Echipa de robotică AutoVortex, alcătuită din elevi de la trei licee din București – Andrei Stan (16 ani), Gabriel Pitic (16 ani), Dimitrie Cudrici (16 ani), Alexandru Grădinaru (17 ani), Ștefan Roșca (17 ani), Andrei Dunuta (15 ani), Vasile Theodor (12 ani), Victor Brînzan (16 ani) și Ana Lipianu (16 ani) – a obținut locul 1 și medalia de aur la cel mai important eveniment științific și tehnic din Federația Rusă – FIRST Russia Robotics Championship, din Siberia.

„Acest rezultat confirmă statutul de lider internațional al echipei de robotică AutoVortex și adaugă un nou trofeu de locul 1 la palmaresul de 6 victorii consecutive în Rusia și peste tot în jurul lumii: Coreea de Sud, Hong Kong, Australia, Africa de Sud, Canada, Israel, Olanda, Germania, Spania, Franța și Cehia”, spunea, la momentul respectiv, Ionuț Panea, profesorul coordonator al echipei.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Deși victoria a fost dificil de obținut, tinerii se consideră norocoși. „Victoria din Siberia a fost obținută cu greu, deoarece piesele noastre de rezervă nu au ajuns, iar nouă, folosind foarte multe piese printate 3D, ne-ar fi fost foarte greu să reparăm roboții dacă se stricau. Din fericire, am avut noroc și roboții au rămas intacți în timpul competiției. Ne‑am concentrat să strângem cât mai multe puncte în fiecare meci și în final am reușit să ne întoarcem acasă cu locul întâi. Pentru mine, această victorie înseamnă că am confirmat poziția noastră de lideri în lume și sunt nerăbdător să conduc echipa spre primul loc și la Maryland Tech Invitational în vară. (…)”, spune Alexandru Grădinaru.

Echipa AutoVortex a mai primit premiul Innovate Award, pentru robotul cel mai ingenios și avansat din punct de vedere tehnic.

„Concursul din Siberia este unul prestigios și am fost motivați să obținem un rezultat foarte bun. Am fost încrezători pentru că am muncit foarte mult și știam că îmbunătățirile aduse robotului ne îndreptățeau să țintim foarte sus. Câștigarea trofeului ne-a adus calificarea la competiția de la Maryland și dorința de a confirma cu încă un rezultat de top. Din păcate, această criză ne împiedică să lucrăm la fel de mult ca echipă, însă fiecare încearcă să găsească mijloace de a merge mai departe în proiectul nostru”, afirmă Andrei Stan.

De altfel, echipa de robotiști a început să lucreze la un robot medical, care are ca scop să limiteze contactul uman din spitale, dintre doctor, cadre medicale și pacient, împiedicând, astfel, răspândirea COVID-19.

„Majoritatea avem 16 sau 17 ani, dar cel mai mic membru al echipei are 12 ani. Competiția din Siberia a fost una foarte importantă, fiind la începutul sezonului ne-a arătat că robotul a fost foarte bine proiectat și că nu necesită schimbări majore la design. Din păcate, Rusia a fost și ultima competiție sezonul acesta, deci faptul că am câștigat acolo este și mai important acum. În această perioadă tensionată, ne concentrăm pe construirea unui robot medical care poate ajuta pacienți cu COVID-19 fără a expune personalul medical”, adaugă Victor Brînzan.

În urma câștigării locului 1, echipa a fost invitată să reprezinte România la Campionatul Mondial de Robotică Maryland Invitational, unde sunt admise doar cele mai bune echipe din lume.

„Victoria noastră din Siberia ne-a ridicat moralul, dar ne-a și unit ca echipă. Efortul depus pentru concurs, timpul petrecut împreună și aventurile la care am luat parte ne-au transformat echipa într-o familie strânsă, în care toată lumea muncește și este fericită. Acum lucrăm la noul robot medical. Am lansat prin niște postări un prototip, dar am reușit să-l îmbunătățim și sperăm că primul robot medical din România să ajute pacienții și cadrele medicale”, spune Ana Lipianu.

În plus, câștigarea acestei competiții le-a reamintit tinerilor că sunt una dintre cele mai bune echipe de robotică din lume.

„Câștigarea competiției din Siberia a fost extrem de oportună și a reamintit că suntem una dintre echipele de top din lume. De asemenea, le-a oferit noilor membri ocazia să simtă gustul victoriei și să îi motiveze să continue să lucreze, să păstreze tradiția de a fi un campion. Noi am decis să găsim o soluție mai eficientă pentru combaterea acestei pandemii, de aceea am continuat să ne vedem și am început să lucrăm la un nou robot medical, ce are scopul să limiteze contactul uman din spitale, astfel împiedicând răspândirea bolii încă de la sursa acesteia”, spune Dimitrie Curtici.

AutoVortex face parte din programul educațional BRD FIRST Tech Challenge, adus în România de către Asociația „Nație prin Educație”, care încurajează peste 2.000 de elevi de liceu și 300 de profesori din 77 de orașe din România să construiască roboți și care organizează cea mai mare competiție de robotică din țară pentru elevii de liceu.