FacebookTwitterLinkedIn

Când vorbește despre cazul Tanacu – povestea reală care a stat la baza scenariului filmului „După Dealuri”, scris de Cristian Mungiu – Cosmina Stratan, câștigătoare a trofeului Palme d`Or pentru ”Cea mai bună actriță”, alături de colega sa de film Cristina Flutur, vorbește folosind termeni jurnalistici. „Atunci când am fost cooptată în film, aveam două variante: fie să mă documentez, fie să iau povestea scrisă de Cristian ca atare. Scenariul pornește de la cazul Tanacu, dar nu este o reproducere exactă.  Am mers pe varianta de a nu mă documenta legat de cazul Tanacu, nu am strâns informații legat de ce s-a întâmplat la Vaslui în 2005, ci de cum decurge viața într-o mănăstire”, spunea actrița în vârstă de 29 de ani la una dintre conferințele organizate la Sighișoara Film Festival 2013, în cadrul căruia a fost proiectat „După dealuri”, alături de alte pelicule românești premiate. 

Aflați cine sunt ceilalți membri ai promoției 2014 a Forbes România “30 sub 30”.

Exprimarea jurnalistică a Cosminei nu este întâmplătoare, pentru că, înainte de a deveni actriță, a fost jurnalistă de televiziune – reporter la Antena 1 și Antena 3. Cu toate că a fost premiată și în această postură – Marele Premiu APTR 2009 pentru emisiunea „Reporter Special” coordonată de Vlad Petreanu –, Cosmina spune că jurnalismul nu i se potrivea, dar că a fost important pentru cariera ei de actriță: „Am cunoscut foarte mulți oameni și, nefiind neapărat cea mai comunicativă persoană din lume, faptul că am trecut prin această experiență înainte m-a ajutat cumva să citesc mai ușor oamenii și să mă inspir din lumea înconjurătoare”.

Cu toate acestea, actrița a simțit o oarecare constrângere atunci când a venit vorba de interpretarea rolului „Voichița” din „După dealuri” – o măicuță aflată la începutul vieții monahale, care nu știe sigur dacă aceea este calea sa. „M-am gândit inițial, asta și pentru că eram pe plan personal într-un soi de căutare, că poate că nu e cel mai sănătos lucru de făcut. Aveam foarte mari întrebări, mă gândeam dacă e un lucru just sau nu, dar  Cristian (Mungiu – n.red) mi-a povestit despre personajul meu ca despre unul care e într-o căutare și care nu este ferm convins că această cale este și cea care i se potrivește. Astfel,  a preluat o mare parte din presiunea care era pe umerii mei și am luat totul ca un copil care nu știe dacă drumul pe care merge e al lui”, povestește Cosmina Stratan, adăugând că regizorul Cristian Mungiu, laureat de asemenea la Cannes 2012 pentru „cel mai bun scenariu”, are un talent aparte de a „rupe barierele” . ”Relația actor-regizor poate fi destul de rigidă, dar el are acest dar de a rupe convenția și de a a ți se adresa ca unui prieten, ceea ce pe mine m-a încurajat foarte tare și mi-a dat încredere să încerc orice îmi propunea și atunci aveam un scop comun și a fost mult mai ușor.”

Iar apoi, după filmările care nu au fost deloc ușoare – aveau loc la temperaturi ce coborau și la minus 20 de grade Celsius –, a venit răsplata: Palme d`Or la Cannes, la categoria „Cea mai bună actriță”, atât pentru Cosmina Stratan, cât și pentru Cristina Flutur, ambele din Iași și ambele aflate la primul rol principal din carieră. „Dorințele mele legate de acest proiect erau deja îndeplinite și atunci [premiul] a venit ca un lucru așezat peste ceva care era deja plin, nu eram deloc pregătită. Probabil că mai trebuie să treacă niște timp ca să-mi dau seama ce înseamnă. E o recunoaștere, o confirmare de care eu personal aveam nevoie”, spune Cosmina Stratan, dezvăluindu-ne că, inițial, rolul „Alina”, interpretat de Cristina Flutur, i s-a părut mai ofertant.

„Eu, de când am citit scenariul, eram foarte bucuroasă că fac parte din echipă, că lucrez cu Cristian Mungiu, însă  „Alina” – am dat casting pentru amândouă – mi se părea un personaj mult mai ofertant, acțiunile ei aveau o gamă mai largă de reacții și am primit rolul Voichiței, care mai mult tace și care e cam dezorientată”, povestește Cosmina Stratan.  „Sarcina mi s-a părut foarte grea, însă treptat a ajuns să mă mulțumească, fiindcă pentru fiecare scenă a trebuit să caut lucruri care nu neapărat să se vadă, dar schimbări înăuntrul ei. Am pus foarte multe lucruri pe dedesubtul acelor tăceri, al acelor ochi care pur si simplu stau și se uită.”

De la momentul câștigării premiului la Cannes au trecut însă aproape doi ani. Cosmina, care a filmat pentru serialul „Rămâi cu mine”, difuzat în prezent de HBO, spune că meseria de actor în România nu este deloc ușoară. „E foarte greu să reziști între proiecte, atât  pe plan financiar, cât mai ales ca nivel de încredere că o să ai un proiect care să umple golurile apărute în această perioadă în care ai stat. Ca absolvenți, nu ne putem face complet meseria, adică să fii angajat la un teatru și să ai și posibilitatea să faci film. În România, actoria este o meserie în care ai nevoie de confirmări încontinuu”, spune Cosmina, care a absolvit masteratul în actorie (rolul „Varia” din „Livada cu Vișini” a lui Cehov) și care a mai jucat în două scurt metraje, dar și pe scena teatrului Bulandra din București, în spectacolul „Lear(a)”, în regia lui Andrei Șerban.

Când o întrebi despre planurile pe care le are pentru 2014, Cosmina Stratan , care a participat în februarie la programul „Shooting Stars” din cadrul Festivalului de Film de la Berlin – printre celebritățile lansate de acest program se numără Rachel Weisz, Daniel Craig, Moritz Bleibtreu, Carey Mulligan şi Mélanie Laurent –, spune că are o singură dorință: să joace.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

GALERIE FOTO: “30 SUB 30” 2014

Aflați cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”. 

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent