FacebookTwitterLinkedIn

Dacă ai citi CV-ul lui Gabriel Rotaru fără a ști care este vârsta lui, cu siguranță nu ai ghici că are 21 de ani. Student în anul trei la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice București, tânărul a dezvoltat un start-up, iar în momentul de față lucrează la Serafim, un proiect agricol.

Totul a început în perioada liceului, când, până ca Gabriel să fie familiarizat cu start-up-urile, a început să lucreze pentru o companie din Germania, pentru care concepea materiale de training IT destinate angajaților. „Fiind pasionat de programare, m-am înscris pe platforme de freelancing și am început să iau proiecte software pentru alte companii din străinătate”, spune tânărul.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

Prima colaborare de lungă durată a fost cu un start-up francez care își propunea să revoluționeze modul în care liniile aeriene își vând locurile, iar Gabriel Rotaru își folosea cunoștințele pentru gestionarea aplicației pentru smartphone. Ulterior, odată cu începerea facultății, a continuat să lucreze ca dezvoltator de aplicații mobile pentru companii locale. „Am trecut atât printr-o corporație cu proiecte internaționale, cât și prin firme mici sau medii, de la care am avut mult mai mult de învățat”, povestește studentul.

În urmă cu aproape un an, tânărul a decis să își facă debutul antreprenorial și a înființat start-up-ul Cypien, care oferă soluții de dezvoltare mobile și web, și care a obținut recent primul contract cu o companie din afara granițelor.

Apoi, după un șir de discuții purtate cu un coleg de business, despre agricultura de precizie, despre cum în alte țări aceasta devine un tech trend, iar în România este încă un concept relativ nou, Gabriel Rotaru a horătât să dezvolte un asemenea start-up. „Inițial, nici nu m-aș fi gândit să mai încep încă un proiect. În general, nu este deloc înțelept să ai mai multe proiecte în același timp, deoarece te poți dilua în toate părțile și să nu mai faci nimic bine, însă încerc să am multă grijă în prioritizarea task-urilor”, spune Gabriel. A cunoscut doi studenți ai aceleiași facultăți pe care o urmează, ce posedă cunoștințe necesare pe partea de hardware. Celor doi colegi le-a plăcut ideea tânărului, așa că au pus bazele proiectului. În prezent, Serafim – căci așa se numește start-up-ul  – este format din Bogdan Brînzei și Daniel Vladu care se ocupă de partea de hardware, de Robert Miștovschi, ale cărui responsabilități sunt centrate în jurul a tot ceea ce înseamnă business, și, bineînțeles, din Gabriel Rotaru, care se ocupă de partea de software. Numele start-up-ului a fost ideea lui Robert. „Inspirația vine de la termenul pentru cel mai înalt ordin al îngerilor. S-a gândit că asta vom încerca să facem, să protejăm recoltele agricultorilor”, explică Gabriel.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

Următorul pas a fost de a se înscrie în programul de pre-accelerare Innovation Labs, după ce membrii echipei au observat evoluția start-up-urilor înscrise în program, în anii precedenți. „Parcursul nostru până acum a fost o experiență agitată, dar de neuitat, apărând deadline-uri strânse spontane în fiecare săptămână. Acest lucru ne-a maturizat ca echipă și ca abordare a pieței”, spune Gabriel despre experiența Innovation Labs.

Și totuși, de ce un start-up în domeniul agricol? Tânărul precizează că, în ciuda potențialului mare pe care România îl are în agricultură, producția anuală este „cu mult în spatele mediei la nivel european”.  Fondatorii start-up-ului Serafim vor să îi ajute pe agricultori să se familiarizeze cu tehnologia și să aibă un randament mai mare în timp ce îmbunătățesc calitatea plantelor.

Mai exact, soluția oferită de Serafim include senzori de sol, care culeg temperatura, umiditatea, salinitatea, aciditatea și compoziția nutrivită. De asemenea, soluția mai include și drone dotate cu camere speciale, utilizate pentru a survola deasupra suprafețelor mari. Imaginile sunt stocate în cloud, iar cu ajutorul unor algoritmi de procesare de imagini oferă informații despre sănătatea plantelor, rata de creștere și zonele problematice. Datele și statisticile ajung la agricultori în timp real prin intermediul unei platforme accesibilă pe web sau mobil.

În curând, echipa va finaliza, pe partea tehnică, prima versiune comercială a senzorilor pentru sol, software-ul de analiză a datelor și platforma prin care agricultorii își urmăresc recoltele, iar până în prezent, Serafim a încheiat deja parteneriate cu agricultori din țară, pentru a testa soluția în condiții reale. Pe termen scurt, Gabriel Rotaru își propune să consolideze start-up-ul și să urmărească evoluția agriculturii locale.

21 de ani

CEO Serafim

Student al  Facultății de Automatică și Calculatoare, Gabriel Rotaru a lucrat pentru companii din afara granițelor. A înființat start-up-ul Cypien, iar în prezent lucrează la proiectul Serafim, prin care îi ajută pe agricultori să se familiarizeze cu tehnologia și să aibă un randament mai mare în timp ce îmbunătățesc calitatea plantelor.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016