FacebookTwitterLinkedIn

Daniel Rosner, inginer în știința calculatoarelor, este program manager al Innovation Labs, „un program foarte amplu și cu un impact vizibil atât pentru tinerii membri ai echipelor de startup, cât și pentru ecosistemul de antreprenoriat tehnic românesc”, după cum îl descrie tânărul IT-ist.

Aflat în acest an la a treia ediție, povestea programului de pre-accelerare Innovation Labs a început în 2013, iar până acum numără peste 700 de echipe de tineri pasionții de IT și aplicații. Evenimentul se deschide printr-un hackathon de 24 de ore, etapă în care studenţii îşi prezintă ideile și în care are loc o primă preselecție. În cea de-a doua etapă, participanții selectați sunt ajutați să își construiască proiectele, participă la sesiuni de mentorship, intră în contact cu oamenii din companiile de IT, care să-i ajute să își definească cât mai bine produsul.

Vezi cine sunt ceilalți membri ai generației 2015 Forbes “30 sub 30”

„Una dintre principalele noastre provocări este să îi ajutăm pe acești tineri să creeze produse care să fie cumpărate în piață. Este foarte simplu să faci un produs tehnic care să îți placă, dar adevărata provocare este să definești un produs pe care să-l și cumpere utilizatorul final. De cele mai mutle ori participanții își doresc produse care să rezolve toate problemele, iar la prima vedere acest lucru poate să pară interesant, însă în practică, de fapt, este mult mai important să se nișeze, să se axeze pe un anumit set de probleme. În ultima parte a evenimentului îi ajutăm să treacă de această etapă, să își definească astfel produsul”, explică Daniel Rosner.

Însă principalul lui scop rămâne acela de a stârni creativitatea tehnică a tinerilor. În prezent, în program participă 30 de echipe din București și Cluj, precum și mentori de top din industria IT&C și mediul de afaceri. Principalii parteneri ai Innovation Labs sunt Orange, Carrefour, Microsoft YouthSpark și The Romanian-American Foundation.

„Am colaborat și cu Google, care ne-a susținut campania de promovare a culturii tehnice în rândul liceenilor – astfel am organizat ateliere palpitante prin care tinerii învățau să programeze în limbaje flexibile și creative și să creeze propriile lor tehnologii”, spune program managerul Innovation Labs . Dar în rândul companiilor care aleg să investească în proiecte din cadrul acestui program se numără foarte multe alte nume locale atât din indsutria IT, cât și din afara ei.

Chiar dacă Innovation Labs rămâne proiectul lui de suflet, Daniel Rosner continuă să lucreze și la alte proiecte similare, dar care pornesc din aceeași dorință, de a promova ideile unor tineri creativi și pasionați de tehnologie.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

„Tot de aici provine o inițiativă pe care o coordonez de opt ani: campania de promovare a valorilor și culturii inginerești în rândul elevilor de liceu. Am discutat cu elevii din peste 50 de licee, în 25 de orașe din România. Vrem să le aducem în față modele și să le deschidem apetitul pentru tehnologie, să depășim intimidarea sau chiar frica pe care o inspiră uneori ingineria. Astfel ne dorim să le cultivăm încrederea în capacitatea lor de a deveni ingineri excelenți. Adesea stârnim atenția liceenilor prezentându-le prototipuri reale – de exemplu roboți făcuți de studenți”, explică Daniel Rosner. El mai coordonează şi laboratorul și comunitatea de robotică și echipamente InGeAr, unde tinerii studenți fac diferite experimente tehnologice și creează echipamente reale, funcționale, care pot interacționa cu lumea. Împreună cu colegii lui de la Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Energetică a atras o întreagă comunitate în jurul laboratorului, tineri care vin cu diverse proiecte – de la roboți pentru competiții de robotică, echipamente care stârnesc curiozitatea pentru expoziții, până la dispozitive wearable ce vor putea sta la baza următoarelor povești de succes ale startup-urilor tehnice din România.

DANIEL ROSNER
29 de ani

Innovation Labs
program manager

Coordonează proiectele din cadrul celui mai mare program de pre-accelerare din ţară, Innovation Labs, iar pasiunea pentru tehnologie l-a determinat să continue povestea și prin alte proiecte.

GALERIE FOTO: PREMIANȚII GALEI FORBES 30 SUB 30