FacebookTwitterLinkedIn

Sonia Coman are 25 de ani și este din Constanța, iar în prezent este doctorand în istoria artelor, cu specializare în arta franceză şi arta japoneză  la Universitatea Columbia din New York, unde a absolvit și un masterat. Licența și-a obținut-o la Universitatea Harvard, unde a studiat arte plastice şi istoria artei. Unul dintre proiectele de care este foarte mândră este teza ei de licență, pentru care a primit distincția „Highest Honors”.

A renunțat la Harvard, pentru Columbia, influențată, pe de o parte de mirajul New York-ului, oraș pe care îl descrie ca fiind un centru mondial al artei, iar pe de altă parte, de legăturile remarcabile pe care Universitatea Columbia le are cu toate instituțiile de artă ale orașului, de la muzee, galerii, centre de cercetare până la colecții particulare. Însă dincolo de activitatea ei academică, Sonia Coman își dedică tot restul timpului creației . Scrie poezii, dramaturgie și pictează.

Aflați cine sunt ceilalți membri ai promoției 2014 a Forbes România “30 sub 30”.

„Când eram copil, scriam poezii scurte, concentrate, similare celor japoneze. Această afinitate mi-a fost sugerată de un critic de la «România literară». Am avut curiozitatea să citesc literatură japoneză, care m-a pasionat pe măsură ce am descoperit-o. Am început astfel să scriu haiku, tanka și renku (n.red. – diferite forme de poezie), pe care le-am publicat în reviste și antologii și pe care le-am prezentat la conferințe de specialitate”, astfel descrie Sonia Coman unul dintre momentele decisive din cariera ei de artistă. Şi-a dat seama că nu poate aprofunda studiul poeziei japoneze fară să cunoască foarte bine limba. A început să studieze japoneza, dar, în același timp, și-a dezvoltat o altă latură artistică, pictura. În 2002 a înființat Centrul de Cultură și Civilizație Japoneză din Constanța, cu sprijinul Ministerului Educației, al Ambasadei Japoniei și al Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA). Centrul a organizat cursuri introductive de limba japoneză, haiku și caligrafie japoneză (shodo) pentru elevi.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

A absolvit liceul de artă din Constanța, a fost admisă la Harvard unde a continuat să studieze limba şi cultura japoneză, iar în 2008 a plecat împreună cu un grup de profesori la Universitatea Waseda, din Tokio. „În cadrul programului de doctorat, cunoștințele de limbă japoneză îmi sunt utile pentru studiul artei japoneze, având în vedere că numeroase lucrări de istoria artei nu au fost încă traduse. Timpul petrecut în Japonia mi-a fost indispensabil pentru a înţelege societatea japoneză contemporană și modurile în care aceasta se raportează la tradiție”, spune Sonia Coman.

În timp, munca și talentul ei au început să fie recompensate. Una dintre piesele de teatru scrise de ea a fost pusă în scenă la Cambridge și la Ljubljana, a publicat două carți de poezie, a avut numeroase expoziții de tablouri atât în România, cât și în străinătate și vinde tablouri cu sume cuprinse între 500 și 3.500 de dolari. Mai mult, ea crede că proiectele în care este  implicată au învățat-o că „piața de artă, de astăzi, pe plan internațional, este unul dintre motoarele economiei și că arta, astăzi mai mult ca niciodată, este un instrument deosebit de puternic în dinamica socială globală.” Cu toate acestea, își dorește să urmeze o carieră universitară, de expertiză în artă și de curatoriat. Nu știe dacă se va întoarce în România, dacă va rămâne în America sau va călători spre alte meleaguri, dar știe că nu va renunța niciodată la scris și pictură.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

GALERIE FOTO: “30 SUB 30” 2014

Aflați cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”.