FacebookTwitterLinkedIn

„Întotdeauna am fost atras de ideea de a crea produse. Mi se pare ceva extraordinar ca din nimic să construiești ceva ce alți oameni folosesc”, consideră Daniel Rizea. La cei 26 de ani, tânărul se poate mândri cu funcția de senior software engineering manager în cadrul start-up-ului românesc Vector Watch, care a lansat primele modele de smartwatch-uri românești.

În cadrul companiei, Daniel Rizea coordonează echipa de specialiști software care asigură dezvoltarea platformei Vector Watch. Ceasurile inteligente au primit, pe parcursul anului trecut, reacții pozitive din partea presei internaționale, atât pentru  design, pentru autonomia mare, de 30 de zile, dar și pentru compatibilitatea cu sistemele de operare iOS, Android și Windows Phone. Tânărul trasează cu exactitatea unui ceas elvețian pașii următori în dezvoltarea smartwatch-ului , iar responsabilitățile sale sunt diverse, de la planificarea proiectelor, până la coordonarea echipelor de cloud și mobile pe infrastructura Amazon, Android, iOS și Windows Phone.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

Daniel Rizea a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București , a urmat programul de masterat „Arhitecturi Avansate de Calculatoare” și este licențiat în Drept.

Până să fie parte a echipei Vector Watch, a mai ocupat funcția de software engineer în cadrul Oracle, despre care Daniel spune că a fost „primul contact cu mediul corporate. Am văzut cum funcționează un departament de software development, ce procese sunt necesare pentru a livra un produs de calitate cu foarte mulți utilizatori și cât mai puține bug-uri”, explică tânărul.

La finalul facultății, Daniel a co-fondat PollutionTrack, un start-up prin care dezvoltă dispozitive wearables (care pe atunci nu se bucurau de aceeași popularitate pe care o au astăzi), care măsoară și ajută la reducerea expunerii în medii poluate. „Pe lângă partea de software development, m-am ocupat și de partea de investiții și de strategia de business”, completează acesta.  Alături de încă doi prieteni, a obținut un dispozitiv prototip care măsura calitatea aerului și avea, pe atunci, cele mai mici dimensiuni de pe piață.

Andrei Pitiș, actualul fondator și director tehnic al start-up-ului Vector Watch,  oferea în acea perioadă consultanță co-fondatorilor PollutionTrack. „Am descoperit că împreună avem o viziune similară în ceea ce privește viitorul și tehnologiile de wearables, și am decis să ne unim forțele și să facem Vector Watch”, spune tânărul. Daniel mai precizează că este foarte încântat de rolul său în cadrul companiei. „Îmi place cel mai mult impactul pe care îl am prin Vector. Avem posibilitatea să creăm un produs și o tehnologie ce poate să fie purtată de milioane de oameni”, explică el.

Daniel Rizea spune că începutul a fost agitat și că făcea mai multe lucruri deodată, din unele mai mult, iar din altele mai puțin. Cu timpul, a preluat responsabilitatea de dezvoltare a software-ului Vector Watch. „Rolul meu principal e să cresc echipa de software development și să o ajut să fie de succes. Aceasta a crescut de la doi la 14 colegi talentați și o să continue să crească în viitor”, explică tânărul. Împreună cu echipa de management, Daniel contribuie la definirea strategiei tehnice și a viziunii pe termen lung. În prezent mai are un rol – acela de technical lead, pe zona de cloud, tot ce ține de tehnologii și infrastructură, de la decizii tehnice, până la partea de code reviews.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

Deși background-ul său profesional este centrat mai mult pe partea tehnică, prin studiu individual, Daniel s-a dezvoltat și pe zona de antreprenoriat, engineering management, product management și marketing –  toate ingrediente pe care le consideră necesare în crearea și conducerea unui start-up. Despre planurile de viitor, Daniel Rizea spune că vrea să continue să lucreze la produse și idei interesante, iar experiența la Vector Watch îi place pentru că a trecut prin mai multe etape ale dezvoltării unui start-up.

26 de ani

Senior Software Engineering Manager  la Vector Watch

Daniel Rizea conduce echipa de specialiști software care asigură dezvoltarea Vector Watch, unul dintre cele mai inovatoare produse lansate în România în ultimul sfert de deceniu. Pe lângă abilitățile tehnice, tânărul are și experiență în antreprenoriat, fiind unul dintre co-fondatorii PollutionTrack.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016