FacebookTwitterLinkedIn

În 2010, după finalizarea masteratului la Erasmus School of Economics, Tudor Cobâlaș a obținut un internship în cadrul Innovation Incubator of ABN AMRO, din Olanda. Internship-ul s-a transformat într-un job full-time, Cobâlaș devenind business developer-ul companiei Dialogues Technology. „Așa am luat contactul cu IT-ul și a început să mă intereseze tot ce înseamnă start-up-uri, modele de business online, fel de fel de concepte,” își amintește el.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Ideea de a crea un produs propriu a apărut tot în 2010. În vacanța de Paște, în timp ce aștepta să fie cazat la un hotel din Elveția, mânca o ciocolată. După ce și-a lăsat bagajele, a plecat să viziteze orașul, apoi, când s-a întors în cameră, a găsit două ciocolățele pe pernă. „Pentru mine a fost o experiență atât de interesantă, mi-a personalizat experiența”, povestește Tudor. Așa i-a venit ideea să creeze My Snooze, „un fel de Facebook în care ai un profil cu preferințele tale hoteliere pe care poți să le dai hotelului în care vei sta”. Împreună cu Marc van Gen, un antreprenor olandez, a început să analizeze modelul de business, să pună bazele dezvoltării aplicației și să caute investitori. „Nu am reușit să găsim, dar am decis să investim din propriile resurse, așa că în 2011 am început să dezvoltăm aplicația, separat de incubator,” explică Tudor. Timp de șase-șapte luni au dezvoltat-o din fonduri proprii, însă au ajuns la punctul în care aveau nevoie de o sursă externă de investiții. „Am început să cochetăm cu ideea de a oferi servicii de dezvoltare software de la distanță, din România. Așa a luat naștere XL Team, în septembrie 2011, în care aveam doar operațiuni în Olanda și dezvoltam cu freelanceri și cu alte companii din România, eram intermediari,” povestește el. În ianuarie 2012, au fost găsiți de un client care voia să lucreze cu ei, așa că au deschis biroul oficial din București și au început să angajeze programatori. De la doi programatori în ianuarie 2012, au ajuns la 20 la sfârșitul anului.

Aflați cine sunt ceilalți membri ai promoției 2014 a Forbes România “30 sub 30”.

Între timp, compania Dialogues Technology, la care lucra în Olanda, a atins pragul de sustenabilitate care o obliga să părăsească incubatorul, așa că Tudor Cobâlaș a achiziționat-o împreună cu cei doi parteneri, Marc van Gent și Bastiaan Walenkamp, iar în 2013 au achiziționat un pachet minoritar de acțiuni într-o companie de hosting din Leiden, echipa ajungând astfel la 45 de membri. „Eram un start-up până în toamnă și acum am ajuns să fim încetul cu încetul o organizație”, descrie el evoluția XL Team.

În prezent, XL Team dezvoltă software pentru clienți cu scopul de a genera resursele necesare pentru finanțarea conceptelor proprii. „Proiectele noastre sunt diverse și asta poate fi un avantaj și în același timp un dezavantaj, pentru că ne luptăm foarte mult cu focusarea.” În afară de My Snooze, considerată a fi la baza companiei, XL Team dezvoltă alte şapte aplicații proprii. Acestea variază de la o aplicație de testare, prin care „putem să testăm funcțional orice aplicație fără să scriem o linie de cod”, după cum explică Tudor, la o aplicație de gestionare a forței de muncă dezvoltată pentru corporații, sau la Safe Drive, aplicația dezvoltată în parteneriat cu Microsoft România, care le oferă șoferilor puncte pentru că nu își folosesc telefonul în timp ce conduc. Alte două aplicații dezvoltate de ei sunt Gropometrul și Taximetrul, obiectivul în cazul primei aplicații fiind crearea unui sistem național prin care autoritățile să administreze drumurile pe care le gestionează. Aplicația a fost instalată de peste 10.000 de ori, peste 200.000 de gropi au fost înregistrate, dintre care peste 9.000 au fost confirmate. Taximetrul este o aplicație prin care clienții companiilor de taxi pot verifica dacă suma finală este corectă. Deși dezvoltarea lui „a început ca o joacă”, și-au dat seama că poate fi transformată într-un model de business. Un alt proiect dezvoltat de XL Team este Ventur.es, o bază de date de startup-uri care va oferi informații legate de fondatorii start-up-urilor și ai companiilor din domeniul IT, inițial la nivel european, apoi global.

„Proiecte sunt multe, idei sunt și mai multe. Noi suntem foarte practici și […] avem o filozofie destul de simplă: învățăm din orice. Anul trecut a fost un an interesant, am crescut foarte mult, dar în același timp am făcut niște greșeli mari”, explică Tudor. „Am pierdut clienți, ne-am dat seama că nu putem să dezvoltăm proiecte de o anumită anvergură, chiar dacă avem deja deschidere către astfel de clienți”. Însă au găsit soluții pentru fiecare și au învățat din greșeli.

Citând o serie de reclame cunoscute, Tudor concluzionează: „învățăturile noastre au fost priceless, ne bucurăm că nu le-am repetat și sunt sigur că nu le vom repeta.” În vârstă de 27 de ani, Cobâlaș își propune ca până la 30 de ani să aibă succes la nivel european și să activeze minim șase luni în New York, San Francisco sau în Londra, iar obiectivul până la 50 de ani este atingerea unei cifre de afaceri de un miliard de dolari în operațiuni. „Cu o forță financiară, poți să schimbi vieți”, argumentează el, folosindu-l ca model pe Bill Gates. Însă atingerea acestei cifre nu-i condiționează acțiunile de responsabilitate socială, duminica biroul și echipamentele XL Team fiind puse la dispoziția unor copii care învață să programeze.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.

GALERIE FOTO: “30 SUB 30” 2014

Aflați cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”.