FacebookTwitterLinkedIn

Daniel Crăciun spune că a moștenit spiritul antreprenorial de la tatăl său și nu i-a plăcut niciodată să fie angajat. După șase încercări eșuate de business în diferite domenii, în 2013 a decis să investească 500 de euro într-un magazin online de lentile colorate, cu care a avut succes. Business-ul său a devenit între timp, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de optică din România.

„Am mers pe premisa că trebuie să merg înainte orice ar fi, și după fiecare eșec învățam lecții noi. La Lensa, după 14-15 ore de muncă zilnică în primele luni, mi-a ieșit”, sumarizează Daniel începuturile sale în antreprenoriat.

Vezi cum arată generația „30 sub 30” în 2019

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

La început, Lensa.ro importa și comercializa online lentile colorate, iar acum vinde game largi de ochelari de soare, de vedere și lentile de contact. În 2015, s-a alăturat business-ului și Florin Niță, alături de care Daniel dezvoltă Lensa.ro.

Afacerea s-a dezvoltat treptat și și-a dublat valoarea în fiecare an, într-o piață dominată de lanțurile tradiționale de optică, printre care Optiblu, Optiplaza sau Opticris. În 2018, afacerile Lensa.ro au ajuns la 3,1 milioane de euro, față de 2017, când au fost 1,4 milioane de euro, iar pentru anul acesta, Daniel estimează vânzări de 6,5 milioane de euro. Numărul de angajați ai Lensa.ro a ajuns la 42, iar la finalul lui 2019 va ajunge la 60.

Diferențiatorul afacerii Lensa.ro a fost reprezentat de modelul de business, bazat atât pe canale de vânzare online, cât și offline, iar motorul creșterii a fost dezvoltarea locală a e-commerce-ului. Practic, putem spune că Lensa.ro este un fel de „eMAG al ochelarilor”.

Mai mult, în luna martie a acestui an, cei doi antreprenori au deschis cel mai mare magazin de optică din România și unul dintre cele mai mari showroom-uri de acest fel din Europa, de 500 de metri pătrați, situat în apropiere de mall-ul AFI Controceni.

Noul MegaStore Lensa comercializează peste 3.000 de modele de ochelari, de la 90 de la branduri cunoscute. Pe lângă ochelari, în cadrul showroom-ului, Lensa.ro oferă clienților și servicii de optică, precum determinarea gratuită a dioptriilor, adaptare la lentile de contact, consultanță specializată privind achiziția de ochelari de vedere, montaj lentile de ochelari și reparații rame. Anul trecut, peste un sfert din vânzările Lensa.ro au fost realizate în showroom, în timp ce restul au fost comenzi online.

„Cele mai importante realizări pentru mine sunt că am reușit să trec de pragul de 1 milion de euro până la vârsta de 30 ani, extrem de puțini antreprenori români reușesc asta; că am învățat cum să conduci o echipă de peste 40 de oameni și cum să o coordonezi pe baza proceselor și flow-urilor. Am învățat că cel mai important lucru la acest nivel este focusul, este bine să ai un plan pe 5-10 ani în avans și să îl urmezi, doar așa poți ajunge mai repede unde îți dorești”, spune Daniel.

Cea mai grea provocare cu care s-a confruntat până acum, ca antreprenor, este găsirea motivației de a continua pe drumul antreprenorial după fiecare eșec. „Știam povestea Colonelului Sanders de la KFC și povestea lui Jack Ma de la Alibaba. Aceste două povești m-au făcut să continui până când am reușit. Știam că nu ma voi opri până nu voi reuși. Nu am fost niciodată angajat și nici nu mi-am dorit să fiu vreodată”, afirmă Daniel. El le-ar recomanda antreprenorilor români să participe la cât mai multe evenimente de networking și programe de antreprenoriat și să citească zilnic.§

#thankyou Cui mulțumești pentru că te-a ajutat să îți depășești limitele?

Aș vrea să mulțumesc tatălui meu, pentru că m-a ajutat să-mi dezvolt spiritul antreprenorial. Încă de mic, el m-a învățat cât de important este să fii pe picioarele tale și să fii propriul tău stăpân.