FacebookTwitterLinkedIn

Mircea Căpăţînă, Radu şi Ioana Hasan au fondat, în septembrie 2006, compania Intelligent IT. Astăzi, la o scurtă analiză a celor şase ani de antreprenoriat, cei trei sibieni recunosc la unison că, deşi mai au cale lungă şi grea până să îşi împlinească visul, au ajuns, totuşi, foarte departe. Au pus pe picioare un business care ruleză, anual, câteva sute de mii de euro, dar care pe lângă satisfacţie le aduce şi ceva profit. „Am învăţat enorm. Am crescut de la an la an şi am ajuns la o cifră de afaceri de 300.000 de euro în 2012. În tot acest timp am reuşit să fim profitabili. Tot ce am câştigat am reinvestit, însă, în firmă pentru a creşte”, spune Mircea Căpăţînă.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Cum au pornit la drum tinerii sibieni? Cu multă naivitate, dar cu studii de profil tehnic şi multe cunoştinţe de programare, cei trei sibieni au ales calea antreprenoriatului încă din timpul facultăţii. Cu şapte milioane de lei vechi primiţi de la părinţi au înregistrat o firmă la Registrul Comerţului şi şi-au mutat calculatoarele într-un sediu.

Au început, iniţial, câteva proiecte de web design, iar atunci când credeau că vor da lovitura, lumea lor s-a prăbuşit. Proiectele nu au avut succesul scontat, iniţial, de ei. Dezamăgiţi de prima încercare, tinerii care se vedeau, deja, antreprenori s-au adunat destul de repede şi au mers mai departe. Un nou pas, un eşec mai mic de data aceasta. Din vânzarea unor domenii şi din hosting au făcut primii bani şi au angajat primul om în companie. Totuşi, cel mai important moment din businessul lor a început în  2007, atunci când au depistat nevoia născută în piaţă odată cu eliminarea obligativităţii facturilor tipizate.

„Atunci a luat naştere programul de facturare Smart Bill, după luni bune de muncă de dimineaţa până noaptea. Au apărut multe programe de facturare, dar Smart Bill avea deja câteva avantaje cheie, care în scurt timp au făcut ca acesta să se ridice deasupra mulţimii. În 2008 era lider de piaţă”, adaugă Mircea şi susţine, totodată, că principalul atu al programului de facturare realizat de echipa sa era faptul că Smart Bill a fost dezvoltat ca de la antreprenor pentru antreprenor şi nu de la programator pentru experţi.

Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30” 

Următorul pas în dezvoltarea businessului a venit în 2010, tot la cerera clienţilor. Tinerii antreprenori sibieni au lansat atunci şi versiunea de gestiune a Smart Bill. Un an mai târziu, după patru ani de experienţă şi câteva eşecuri, puteau răsufla uşuraţi. Învăţaseră, deja, câteva lecţii de business pe care ar trebui să le ştie oricine alege drumul antreprenoriatului.

„Este trist că în România nu prea se învaţă business niciunde în şcoli. Cred că abia acum se nasc primele generaţii de adevăraţi antreprenori din România, oameni care să creeze ceva însemnat din nimic şi care să reprezinte o regulă şi nu doar rare excepţii”, mai spune Mircea Căpăţînă şi remarcă, printre altele, iniţiativa Fundaţiei Post Privatizare care a adus în România programul School for Startups, o şcoală antreprenorială pe care cei trei sibieni au urmat-o şi care le-a dat multă încredere în sine.

Susţine că noua generaţie de tineri antreprenori nu poate excela cu adevărat dacă nu îşi prioritizează task-urile. Iar ei au ales să se  focuseze 100% pe proiectul Smart Bill şi ţintesc ca acesta să devină, în următorii ani, o soluţie ce poate aduce avantaje de business importante pentru un număr cât mai mare de firme din România. Recunoaşte că presupunerea este mama eşecurilor, iar orice idee ai, este nevoie să o validezi cu potenţiali clienţi şi niciodată să nu construieşti un business pe presupuneri oricât de realiste ar părea.

A urmat 2012, un an important pentru Smart Bill. Tinerii afacerişti sibieni au cooptat în board-ul companiei doi business advisori cu experienţă în afaceri atât în România cât şi în afara graniţelor, au extins echipa la 20 de membri şi au deschis, totodată, un centru de customer service la Bucureşti. În paralel, o serie de branduri de renume la nivel naţional sau chiar internaţional au devenit partenerii companiei. Cum lucurile au început să se mişte tot mai bine, sibienii au planuri ambiţioase şi pentru 2013. Vizează un an extraordinar şi au în plan două evenimente majore: o versiune pentru pieţele internaţionale şi, mai ales, extinderea Smart Bill cu o soluţie ce urmăreşte să revoluţioneze modul în care se facturează în România. Sună suficient de nebunesc pentru o mână de tineri de nici 30 de ani. E vârsta la care ai toate motivele să crezi că poţi schimba lumea.

Vezi aici cine sunt membrii promoției 2013 a Forbes România “30 sub 30”